Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny montaż automatyki bramy przesuwnej

123budujemy

Recommended Posts

2 sztuki na otwieraniu.Czujki przed wjazdem.

Gdy przeszkoda w świetle bramy przy zamykaniu, awaryjny ruch wsteczny.

Podłącz zgodnie ze schematem nie wnikaj w wewnętrzne części czujników!. To o co pytasz utwierdza mnie w przekonaniu, że nie podniosłeś nawet obudowy napędu. Twoja prośba o tel.niemożliwa. Odpowiem na każde pytanie w wątku zgodnie z tym co w "stopce"

3) w kostce 12 pinowej powinienem zmostkować pin 1-open A Z PINEM 2 OPEN B PINEM 5 STOP I PINEM 7 - TAK??????

Nie.

Gdy zewrzesz na chwilę PIN 1 do masy (PIN 7) i zamkniesz w ten sposób obwód - dasz sygnał do tego aby brama zaczęła się otwierać. Gdy dojdzie do końca wyłączy się i przejdzie w stan spoczynku. Ponownie zwarcie pin 1 do pin 7 spowoduje zamykanie się bramy. I tak w kółko.

Gdy zamkniesz obwód w trakcie ruch - ruch bramy się zatrzyma i brama przejdzie w stan spoczynku.

Zwarcie pin 2 do masy (pin 7) zamknie obwód i da sygnał aby brama otworzyła się częściowo - funkcja furtki. Kolejne zwarcie i zamknięcie obwodu - brama zacznie się zamykać. I tak w kółko.

Zwarcie pinu 5 do masy (pin 7 ) spowoduje natychmiastowe zatrzymanie się ruchu bramy.

Zamiast tych "czarnych kresek z literą U na patyku" które są na łączeniu pinu 1 i pinu 2 możesz zastosować łączniki dzwonkowe z logiką NO - normalnie otwarte - czyli zwykłe łączniki takie jakie się używa do dzwonków. Wciśnięcie na chwilę klawisza zamknie obwód (Pin1 - pin 7 lub Pin 2 - pin 7) i wyzwoli ruch bramy, zgodnie z logiką którą opisałem powyżej.

Także absolutnie nic nie mostkujesz, to są oddzielne obwody z łącznikami.

Ja osobiście mam łącznik tylko na pinie 1. Odpowiednie klikanie załatwia częściowe otwarcie.

otwarcie obudowy,czytanie instrukcji zaliczone w dniu zakupu ale mniejsza z tym za duzo czytam informacji w necie

powracajac do tematu

podłącze fotokomórki na zamykaniu rys 9 RX PIN 4FSW CL z pinem w fotokomórce 2

pin 3 w foto zakompostować z 4 i poprowadzić do pinu 6 EDGE ORAZ 8

PIN 5 W FOTOKOMÓRKĘ PODPIĄĆ POD 9 PIN +

FOTOKOMÓRKĘ TX 1 PIN PODLĄCZAMY POD PIN 11 TX-FSW ORAZ PIN 3 FSW OP

PIN 2 FOTOKOMÓRKI PODPINAMY POD PIN 9+

ZGADZA SIE?????????????

NIE ROZUMIEM tej komplikacji z funkcja furtki w pinie open a i open b bez sensu ze nie mozna ich normalnie podlaczyć pod jakiś inny pin tylko trzeba kombinować kolego dzabij a dla czego masz podlaczony tylko 1 pin open a???

otwarcie obudowy,czytanie instrukcji zaliczone w dniu zakupu ale mniejsza z tym za duzo czytam informacji w necie

powracajac do tematu

podłącze fotokomórki na zamykaniu rys 9 RX PIN 4FSW CL z pinem w fotokomórce 2

pin 3 w foto zakompostować z 4 i poprowadzić do pinu 6 EDGE ORAZ 8

PIN 5 W FOTOKOMÓRKĘ PODPIĄĆ POD 9 PIN +

FOTOKOMÓRKĘ TX 1 PIN PODLĄCZAMY POD PIN 11 TX-FSW ORAZ PIN 3 FSW OP

PIN 2 FOTOKOMÓRKI PODPINAMY POD PIN 9+

ZGADZA SIE?????????????

NIE ROZUMIEM tej komplikacji z funkcja furtki w pinie open a i open b bez sensu ze nie mozna ich normalnie podlaczyć pod jakiś inny pin tylko trzeba kombinować kolego dzabij a dla czego masz podlaczony tylko 1 pin open a???

Foto komórki - zgadza się.

OPEN A / OPEN B - ależ nie ma żadnej komplikacji :

Open A kliknięte raz otwiera całą bramę. Kliknięte ponownie, po pełnym otwarciu - zamyka całą bramę.

Natomiast kliknięte w trakcie ruchu bramy, czy to w trakcie otwierania czy zamykania powoduje zatrzymanie ruchu. Ponowne kliknięcie wznowi ruch bramy w przeciwnym kierunku, aż do pełnego otwarcia lub zamknięcia.

Open B działa podobnie, ale nie otwiera całej bramy tylko powiedzmy metr.

Ja podłączyłem tylko Open A bo :

- załatwia mi wszystko czego potrzebuję

- prozaiczne - mam zamontowany tylko jeden łącznik dzwonkowy i po prostu nie mam do czego podłączyć logiki Open B ;-)

no tak open B to funkcja furtki na której także mi zależy

reasumując

jeżeli chce podłączyć open A i open B

to na każdym z nich zakładam łącznik dzwonkowy mostkuje je ze soba podpinam pod pin 5 stop oraz pin 7-

a na pinie 5 stop takze zakladam łacznik dzwonkowy i steruje wszystkim z pilota

jak to kolego nie masz pod co podlaczyć open B??? attachment.jpg

no tak open B to funkcja furtki na której także mi zależy

reasumując

jeżeli chce podłączyć open A i open B

to na każdym z nich zakładam łącznik dzwonkowy mostkuje je ze soba podpinam pod pin 5 stop oraz pin 7-

a na pinie 5 stop takze zakladam łacznik dzwonkowy i steruje wszystkim z pilota

jak to kolego nie masz pod co podlaczyć open B??? [ATTACH=CONFIG]383350[/ATTACH]

Nie. Nie wiem co masz na myśli pisząc "mostkuję ze sobą" ale ma to wyglądać tak, bardzo łopatologicznie :

OPEN A - pin 1 - kawał druta - łącznik dzwonkowy - kawał druta - pin 7

OPEN B - pin 2 - kawał druta - łącznik dzwonkowy - kawał druta - pin 7

kawałki druta pomiędzy łącznikami dzwonkowymi a pinem 7 można połączyć ze sobą.

Nie mam pod co podłączyć Open B - tam gdzie mam sterowanie bramą, czyli w garażu nie mam wykutej dziury pod łącznik i co najważniejsze nie mam pociągniętego kabelka do napędu, który tym OPEN B mógł by sterować. Dlatego go nie podłączałem. Ale mogę sobie otworzyć bramę na metr klikając odpowiednią ilość razy przyciskiem OPEN A.

ja u siebie nieco inaczej podłączyłem w tym open B podłączyłem pod pin com w nadajniku antenowym

i po w ciśnięciu w pilocie przycisku p1 brama sie otwiera po wciśnieciu ponownie p1 brama staje po ponownym przyciśnieciu p1 brama sie zamyka -czyli jakaś tam funkcja furtki jest co do przycisku P2 brama sie otwiera lub zamyka

czytałem takze na necie ze można podłaczyć fotokomórki na czówaniu podczas otwierania i zamykania bramy oczywiście przy 2 szt fotokomórek

bo przy 4 to instrukcja to pokazuje

• 11 months później...