Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wkładkę dopasowaną rozmiarem i adekwatną do pozostałej części drzwi/mieszkania. Nie ma sensu kupować super wkładki, jeśli drzwi są np.: bezklasowe.

Nie kupuj tylko najtańszego badziewia z marketu - na ma co ryzykować szybkiej awarii.

Wkładkę dopasowaną rozmiarem i adekwatną do pozostałej części drzwi/mieszkania. Nie ma sensu kupować super wkładki, jeśli drzwi są np.: bezklasowe.

Nie kupuj tylko najtańszego badziewia z marketu - na ma co ryzykować szybkiej awarii.

Czyli ile wydać na tą wkładkę, zeby było okej?

Zależy jakie to drzwi. Jak zwykłe, ok 4 cm grubości (takie najczęściej są w mieszkaniach) to wkładki kosztują kilkanaście zł. Najtańsze w markecie widuję po kilka zł. ale na ogół rozmiar mają do drzwi sprzed 40lat. Produkty markowe kosztują pow 30-50zł za sztukę (a tam jest jeden zamek? czy dwa?)

Musisz zmierzyć wkładkę :

tu jest film: http://tv.muratordom.pl/budowa-i-remont/remont/wymiana-wkladki-bebenkowej-zamka,643/

lub obrazek:

http://www.sklep.winkhaus.pl/pl/abc_porady_i_informacje/jak_zmierzyc_prawidlowo_wkladke.html

i wtedy można rozmawiać o cenie.

A najlepiej podaj jakie to drzwi (marka, model - o ile jest?) lub wrzuć fotkę (bo może to jakieś nietypowe zamki).

Zależy jakie to drzwi. Jak zwykłe, ok 4 cm grubości (takie najczęściej są w mieszkaniach) to wkładki kosztują kilkanaście zł. Najtańsze w markecie widuję po kilka zł. ale na ogół rozmiar mają do drzwi sprzed 40lat. Produkty markowe kosztują pow 30-50zł za sztukę (a tam jest jeden zamek? czy dwa?)

Wkładka ma długość tak około 65 mm. Te drzwi są bezmarkowe :D. Właściciel mówił, że mają ponad 10 lat. Są dwa zamki, ale wymieniłbym tylko wkładkę dolną. A wkładka chyba była ostatnio z Gerdy. No więc o jakiej cenie można mówić? Tak jak pisałem wcześniej, chciałbym tyle zapłacić, żeby być po prostu spokojnym o córkę i o jej rzeczy :). Mógłbym kupić znowu jakąś z Gerdy, no chyba że są jakieś lepsze (ale wiadomo, nie chciałbym też przesadnie przepłacać)

...Tak jak pisałem wcześniej, chciałbym tyle zapłacić, żeby być po prostu spokojnym o córkę i o jej rzeczy :). ..

Zazdroszczę! Jak Ty tylko we wkładce postrzegasz bezpieczeństwo.. :)

Nie. Nie potrafię powiedzieć jaka wkładka będzie odpowiednia w tym przypadku, bo nie wiem jakie to drzwi. Tak jak napisałem na początku: może to jakieś bezklasówki, które da się wywalić mocnym kopniakiem i wtedy wkladka za kilkanaście zł wystarczy. Może to drzwi z wysoką klasą (np dawna C ) to wtedy adekwatna będzie wkładka za więcej niż50zł. A może w ogóle jest tam specyficzny klucz (Np. taki jak palec) a wtedy czeka Cie wydatek rzędu kilkuset zł.

Pytałem o liczbę zamków, bo często niedrożej jest kupić system klucza.

Ale ok, dość wróżenia:

- w marketach widuję wkładki Gerda (za te 20zł) - wystarczą dla drzwi no name. Pow. 50zł będą Gerdy wyższej klasy, ale raczej na zamówienie.

- bywają wkładki LOB - tak jak wyżej.

- Yeti (tania marka Lob), więc raczej omijaj..

- widuje wkładki Abus - uznana marka, ale droga.

W necie za to na pewno kupisz wkladki Wilka - zdominowały rynek nowych, lepszych drzwi - dbra dystrybucja, dużo standardów. Ja je polecam.

Zazdroszczę! Jak Ty tylko we wkładce postrzegasz bezpieczeństwo.. :)

Żrobiłem błąd i źle się wyraziłem. Nie o to mi chodzilo. Wiadomo, że wkładka tak naprawdę jest najmniej istatotną częścią zamka i całych drzwi. Ona służy tak jakby do poruszania całego mechanizmu zamka. Natomiast w tej sytuacji chodzi o to, żebym zrobił wszystko co moge, aby zapewnic corce jak najwyzsze bezpieczenstwo. Wiadomo, najlepiej byloby wymienic cale drzwi na nowsze, ale to nie moje mieszkanie, a wlasciciel nie planuje takich wydatkow. A wymienic drzwi w wynajmowym mieszkaniu w sytuacji, gdy po roku córka może mieszkac gdzie indziej? Trzeba spac na pienidzach zeby sobie na takie cos pozwolic...

pozdrawiam i dzieki za pomoc