Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze kanalizacji deszczowej

Recommended Posts

Witam,

Firma wykonywała dla mnie przyłącze kanalizacji deszczowej które miało mieć długość 27mb za kwotę 17.700zł jak się okazało firma wykonała przyłącze ale nie wedle pierwotnego projektu tylko wykonali nowy projekt i przyłącze o długości 14mb

Poprosiłem firmę o nową wycenę ponieważ uważam że powinni zmniejszyć koszta i otrzymałem taką odpowiedź

Zmieniliśmy trasę deszczówki dlatego, że nie było realnej możliwości jej wykonania w sposób w jaki była zaprojektowana. Na projektowanej trasie deszczówki wykazane było uzbrojenie obce tj. 4 lub 5 przewodów telekomunikacyjnych, w rzeczywistości w chodniku w którym miała przebiegać deszczówka znajduje się 12 przewodów telekomunikacyjnych. Nie jest możliwe prowadzenie tam jakich kolwiek prac wykopowych, a tym bardziej budowanie studni o rozmiarze zewnętrznym fi 1200. Z tego powodu postanowiliśmy zmienić trasę deszczówki i uzgodnilem to w wodociągach.

Nowa trasa przyłącza jest krótsza, ale musialiśmy zastosować skomplikowane i kosztowne metody jej wykonania. Było to spowodowane położeniem wcześniej wspomnianych przeze mnie przewodów telekomunikacyjnych. Przez te przewody nie mogliśmy wykonać tradycyjnego rozkopu, który byłby tańszym rozwiązaniem. Musieliśmy wykonać przecisk rury osłonowej stalowej o średnicy fi 250. Następnie na czynnym rurociągu nabudować studnie. Dokonalismy całkowitej wymiany gruntu w miejscu wstawienia studni w drodze - wymaga tego urzad miasta, żeby droga się nie zapadła.

Dodam jeszcze, że instalacja kanalizacji sanitarnej pochłoneła nam więcej pracy i wygenerowała większe koszta niż zakładałem z powodu totalnie piaszczystego gruntu, który przy głębokości ok.3m dawał nam sie we znaki. Podczas układania rurociągu napływała woda gruntowa co zmusiło nas do stosowania igło-filtrów i pomp.

Koszta powykonawcze - deszczowka:

1. Materiały tj.

Rury pcv 200/3m - 4szt

Rura pcv 200/1m - 2szt

mufa pcv 200 - 1szt

kolano pcv 200/15st - 1szt

rolki prowadzące rurę pcv w rurze osłonowej - 6szt

Studzienka zbiorcza 425x200 - 1szt

rura wznoscna 425 - 2m

pasta poślizgowa 400ml - 1szt

krąg betonowy fi1000/0,5m - 3szt

płyta nastudzienna fi 1000 - 1szt

właz żeliwny typu ciężkiego - 1szt

bloczek klinowy-studzienny - 30szt

beton b20 - 0,5m3

Suma: 2950,00 zł netto

2. Naprawa asfaltu: 6,5m2 =1500,00zł netto

3. Przecisk o średnicy fi 250 10m - 2900zł netto

4. Rura osłonowa do przecisku fi 250 stal - 1180zł netto

5. Robocizna tj. (przygotowanie do przecisku-praca koparki, wykonanie rozkopu w drodze na studnie, układanie rurociagu, montaz rurociagu w rurze oslonowej, murowanie/nabudowa studni na istniejacym-czynnym ruroaciagu) 6000,00 zł netto

6. Koszt projektu zamiennego 1500zł netto

7. Piasek i tłuczeń (całkowita wymiana gruntu w drodze) - 650zł netto

8. wywóz urobku-nadmiaru ziemi (po wymianie gruntu) - 150zł netto

9. geodeta za deszczówkę 300zł

SUMA: 17130,00 zł netto

Czy te koszta nie są za wysokie jak za przyłącze 14mb ?

Edytowane przez tettet

Generalnie koszt wyszedł kosmiczny, ja za kanalizację, wodę i gaz w sumie nie zapłaciłem.

Ale cóż - chyba przed rozpoczęciem prac wiedziałeś, ile to będzie kosztować, a przyczyny i skutki zmiany trasy przyłącza firma opisała i trudno Ci to będzie podważyć.

Powinni byli z stoba uzgodnic ta kwote i wszystko udokumentowac zdjeciami !!!!!!!!!!!!!!. "Podczas układania rurociągu napływała woda gruntowa co zmusiło nas do stosowania igło-filtrów i pomp." co to jest = iglo filtry czy mala pompka ?????????. Z skad wzial 12 przewodow telekomunikacyjnych ? Normalnie idzie jedna rura lub 2 o srednicy max 100mm !!!!!!!!!. jezeli nie bylo pradu i gazu to przekret. Koszt projektu zamiennego 1500zl - to mozesz latwo podwazyc. Wejdz do tej studzienki i zobacz czy widac metalowa rure w ktorej powinna byc plastykowa, z ceny wynika ze chyba jest na calej dlugosci i powinno byc ja widac . Jak nie ma to mozesz podwazyc to przeciskanie. Wez mape z urzedu i zobacz co w tej drodze bylo wczesniej zakopane.

Tak się obawiałem że firma naciąga na koszty za przyłącze sanitarne wołają 30,900zł netto za 76mb ale to było uzgodnione, natomiast za przyłącze kanalizacji deszczowej 17.700zł po rozmowie telefonicznej i poinformowaniu tej firmy ze skonsultuje ich wycenę z innym wykonawcą zgodzili się zejść do 15.700zł

Czy istnieje firma/instytucja która jest w stanie sprawdzić i wycenić realne koszty budowy przyłączy oraz budowy domu ? Czy inspektor inwestorskiego jest w stanie przygotować dla mnie taki kosztorys ? Gdzie można się udać najlepiej w okolicach Wrocławia.

Edytowane przez tettet