kamil2k3 08.07.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Witam, mam mały dylemat odnośnie wpięcia się do wodociągu.Rura zasilająca 90 jest w drodze jakiś metr od początku mojej działki, do mnie według warunków technicznych potrzeba jedynie zrobić wcinkę z zasuwą wodną i poprowadzić około 10 metrów rury PE 32 i poprowadzić to na głębokości 1,7 m Mogę to robić sam lub wynająć miejscowy zakład gospodarki komunalnej.I teraz moje pytanie czy potrzebuję projektu skoro wodociąg jest już zrobiony a ja mam tylko zrobić wcinkę z zasuwą ?Jaki może być koszt materiałów takiego przyłączenia w ZGK całość wraz z wykonaniem i materiałami wycenili mi na około 3500 zł.Woj pomorskie myślę że koszt jest akceptowalny ale chciałbym się dowiedzieć jak uważacie bo nie mam z czym tego porównać podobno same materiały to koszt około 2000zł i będę miał to na paragonach.Robocizna 2 osoby 600zl i koparka też 600 zl policzyli plus wpięcie do sieci. Większym problemem jest to, że chcą to zrobić zanim jeszcze ściągnę humus i postawię fundamenty i nie wiem jak mam później kopać z tą wystającą rurą z ziemi czy nie będzie ona zbytnio przeszkadzać ?Później mają kilka większych zleceń i mogą nie mieć kiedy wjechać na budowę tak się dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 09.07.2015 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Naprawdę nikt wcześniej nie podpinał się do wodociągu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.07.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 oczywiście że potrzebujesz projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 09.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Przyłącze wodociągowe u mnie:- Projekt 350 zł - Projekt organizacji ruchu 100 zł- Robocizna - 950 zł - 40 mb w glinie, droga gruntowa więc nie trzeba było robić przecisków, specjalnie starać się przy zasypywaniu itp- Materiały: rura 32 + złączki 163 zł, konsola wodomierzowa i dwa zawory 246 zł, razem 409 zł- Opłata za przyłączenie (wcinkę) - 113,50 zł - robocizna i materiał- Opłata za zajęcie pasa drogowego - 61 zł- Opłata za umieszczenie przyłącza w drodze za następnych 15 lat - 55 zł W sumie całość około 2040 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 09.07.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Czyli sporo taniej mimo tego że znacznie dłuższy odcinek , dzięki za info właśnie jak patrzałem na koszt tych materiałów to trochę mi się to wszystko nie zgadzało a i robocizna to żaden złoty interes. Co do projektu to wiem że jest potrzebny ale w moich warunkach jest napisane wszystko do tego jest nakreślony na mapie planowany wodociąg i w zasadzie nie wiem co więcej może zawierać taki projekt no ale muszę się udać do odpowiedniego projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 09.07.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Do wyboru do koloru,kiedy chcesz to podlaczasz, mafia i tak musi podlaczycz licznik. Rurka jest podatna i mozesz ja na koncu budowy wlozycz przez fundament do srodka przez zostawiona jakas wieksza . Sa 2 rodzaje niebieskich rurek : - - zbrojona ( niepotrzebuje drugiej oslonowej w gruncie, posiada "brazowe" paski ) - nieuzbrojona.( zakopywana w oslonie , malo uzywana ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 09.07.2015 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Tak oczywiście wiem, że podpina i tak wodociąg i musi to odebrać pytanie czy jak zrobię to samodzielnie czy mi problemow nie będą robić.Przyznam, że zanim sprawdziłem ile kosztuje nawiertka 90 na 32 z zasuwą to myślałem że może faktycznie te materiały mogą tyle kosztować i cena około 3500 zl będzię do przyjęcia choć miałem wrażenie że jak za w zasadzie 7-8 metrów przewodu w ziemi to trochę dużo. Wodę mam bo zbieram deszczówkę w zbiornik 1000l i na początkowy etap budowy zupełnie nie potrzebuję i nie chcę tego wodociągu, ale zależało im aby zrobić to jak najszybciej bo później mają zajęte terminy a z drugiej strony warunki mam ważne tylko na rok więc w tym czasie i tak chciałbym to zrobić. Za 2tyś pewnie bym się nawet nie zastanawiał ale do tego dojdzie jeszcze geodeta to sam wodociąg wyjdzie 4tyś ludzie tyle płacą za budowę sieci wodociągowej a nie przyłączenie rurki pe 32 tak jak w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts