Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Pięknotki" pod Krakowem - nasza droga do wymarzonego domu :)

Recommended Posts

Hej :)

U nas ocieplenie poddasza i strychu (wełna isover, profile, folia isover, śrubki, schody strychowe, haki, kotwy, płyty g-k (razy dwa bo kładliśmy dwie warstwy) i inne potrzebne pierdołki) wyszły ok. 8200 zł, robocizna we własnym zakresie.

Schodów nie wyceniałam jeszcze, dostaliśmy dębowe stopnie (po rozbiórce czyichś schodów), jeszcze ich nie widziałam, ciekawe czy dać się je wykorzystać u nas, oczywiście po szlifowaniu, malowaniu itp.

Dzięki za radę odnośnie drzwi, zwrócimy na to uwagę, ale chyba zrezygnujemy z zamka 3 punktowego.

Na płytki setim honey trafiłam jak szukałam płytek drewnopodobnych w dobrej cenie, i chyba taniej się nie kupi niż te cerrad.

U nas etap elektryki na parterze oraz zaczątki rekuperacji.

I mam już rozrysowaną kuchnię na kartce :)))

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poniżej wklejam odręcznie narysowany projekt swojej kuchni:

IMG_4854.JPG

Proszę, pomóżcie, bo mam dużo dylematów. Każda opinia jest dla mnie cenna !

1. Lakier na frontach połysk, czy mat ? Czy trochę tego, trochę tego ? Myślałam, żeby dolne szafki zrobić w połysku w jakimś odcieniu bieli, a górne w macie, w innym kolorze ...

2. Szafki górne otwierane do góry, czy tradycyjnie na boki ?

3. Pod piekarnikiem dać 2 niezależne szuflady, czy taką szufladę szpiżarkową (system szuflad wewnętrznych)? Co powinno się trzymać w takim miejscu?

http://kuchniakatemac.blox.pl/resource/szuflady_i_ich_fronty__dwie_szuflady_w_jednej_plus_trzecia.jpg

http://www.artenova.pl/galeria/blum/tandembox_7.jpg

4. Czy po prawej stronie (patrząc przodem) komina z piekarnikiem wstawić małe cargo 15 cm ? Czy się przyda w takim miejscu ?

5. Zlew jednokomorowy, czy dwukomorowy ?

6. Jaką będzie optymalna długość blatu barowego ? Czy 140 cm to nie za mało ?

7. Będę miała aż 3 szafki w narożnikach. Jak je funkcjonalnie wykorzystać ? Na co przeznaczyć ?

8. Okap - schowany w szafce, czy niezależny ?

9. Szafka pod barem - przeznaczyć na cargo 40 cm, czy na taką szufladę spiżarkową, jak w pkt. 3 ?

10. Czy odsunąć się z barem od okna balkonowego, w głąb kuchni ? Stracę na tym powierzchnię w kuchni, ale będzie się można oprzeć o kawałek ściany siedząc na hokerze przy barze :)

11. Czy lewy bok lodówki, i szafki nad lodówką, który będzie widoczny z np. salonu obudować np. tym materiałem, co będzie blat i bar ?

Oj, tak wiele dylematów .. Wynika to pewnie z tego, że obecnie mam kuchnię o wielkości maksymalnie 4 m2, a wychowałam się jeszcze w mniejszej :) A tu nagle do zagospodarowania jest prawie 10 m2. Chciałabym mieć to wszystko z sensem zorganizowane, dlatego błagam, pomóżcie !!!

Z góry dziękuję za każdą opinię !

P.S. No i jaki kolor połączyć z odcieniem białego ?

Edytowane przez leila87

Iscro, wiem, że za dużo na raz :)

Dlatego nie czekając długo, informuję, że wczoraj odpaliliśmy kocioł i rozpoczęliśmy wygrzewanie wylewek :) Cała hydraulika, z kotłem, zbiornikiem, podłogówką, kanalizacją, rozprowadzeniem wody i robocizną wyszła nas 26 800 zł. Aj, trochę portflel lżejszy, ale co jak co, ale ten etap trzeba było zrobić pożądnie.

IMG_4851.JPG

No i zapomniałam !!! MAMY PRĄD !!! Ale prawdziwy, nie na papierze, nie w skrzynce, tylko w domu :) Trzeba kontakty zakupić :D

Teraz tylko na gaz czekamy ....

Edytowane przez leila87

Hej :)

U nas ocieplenie poddasza i strychu (wełna isover, profile, folia isover, śrubki, schody strychowe, haki, kotwy, płyty g-k (razy dwa bo kładliśmy dwie warstwy) i inne potrzebne pierdołki) wyszły ok. 8200 zł, robocizna we własnym zakresie.

Schodów nie wyceniałam jeszcze, dostaliśmy dębowe stopnie (po rozbiórce czyichś schodów), jeszcze ich nie widziałam, ciekawe czy dać się je wykorzystać u nas, oczywiście po szlifowaniu, malowaniu itp.

Dzięki za radę odnośnie drzwi, zwrócimy na to uwagę, ale chyba zrezygnujemy z zamka 3 punktowego.

Na płytki setim honey trafiłam jak szukałam płytek drewnopodobnych w dobrej cenie, i chyba taniej się nie kupi niż te cerrad.

U nas etap elektryki na parterze oraz zaczątki rekuperacji.

I mam już rozrysowaną kuchnię na kartce :)))

Też nie mała kwota za tą wełnę ... My zaczęliśmy ocieplać styropianem. Zobaczymy, jak to wyjdzie :)

Jak kuchnia rozrysowana, to wrzuć proszę !!! :)

gratuluję grzania! :)

mam pytanie, jak macie piec i zasobnik?

pytam bo wyglada na spory, oraz drugie pytanie czemu zasobnik nie jest pod spodem?

u nas malo miejsca w spiżarni, inaczej niz pod spodem sie nie da, a widze ze u ciebie sporo miejsca calosc zajmuje :sick:

z kuchnią nie pomogę poki co też dopiero rozgryzam temat :)

Zobaczymy co Ci pomogę, a co namieszam :p

1. Lakier na frontach połysk, czy mat ? Czy trochę tego, trochę tego ? Myślałam, żeby dolne szafki zrobić w połysku w jakimś odcieniu bieli, a górne w macie, w innym kolorze ...

To zależy od tego jaki kolor frontów. Na białym połysku nie widać tak śladów palców i brudu, jak na ciemnym połysku. Przy jasnych kolorach to w sumie wsio rawno...

Ja bym dała na boki. Mniejsze ryzyko zepsucia się mechanizmu (w starym mieszkaniu się zepsuło i głową podtrzymywałam wkładając garnki :p bez sensu).

3. Pod piekarnikiem dać 2 niezależne szuflady, czy taką szufladę szpiżarkową (system szuflad wewnętrznych)? Co powinno się trzymać w takim miejscu?

Wygodniejsze są niezależne szuflady: jeden ruch ręką i masz. Przy wewnętrznych musisz najpierw otworzyć całość, a potem wysunąć szufladę.

4. Czy po prawej stronie (patrząc przodem) komina z piekarnikiem wstawić małe cargo 15 cm ? Czy się przyda w takim miejscu ?

Cargo, szuflad i miejsc do przechowywania nigdy za wiele. Ale wiesz, zawsze granicą jest koszt :D

Dla mnie dwu. Masz pełno naczyń, a potrzebujesz nalać wody do dużego garnka... Przy jednokomorowym są kombinacje alpejskie. Ale są ludzie, którzy uważają dwie komory za zbytek :D

Zależy na co. Na długie posiadówy cała rodziną czy szybkie eat&go, gdzie każdy sobie?

7. Będę miała aż 3 szafki w narożnikach. Jak je funkcjonalnie wykorzystać ? Na co przeznaczyć ?

Weź zrób sobie listę rzeczy, które trzymasz w kuchni i spróbuj je porozmieszczać w tych szafkach, biorąc pod uwagę to, których używasz najczęściej i do czego.

Mi by się podobał schowany, ale to już tylko i wyłącznie kwestia gustu.

9. Szafka pod barem - przeznaczyć na cargo 40 cm, czy na taką szufladę spiżarkową, jak w pkt. 3 ?

Przemyśl, co będzie wygodniejsze ;)

10. Czy odsunąć się z barem od okna balkonowego, w głąb kuchni ? Stracę na tym powierzchnię w kuchni, ale będzie się można oprzeć o kawałek ściany siedząc na hokerze przy barze :)

E tam. Nie trać powierzchni kuchni. Ja bym się o okno opierała :p

11. Czy lewy bok lodówki, i szafki nad lodówką, który będzie widoczny z np. salonu obudować np. tym materiałem, co będzie blat i bar ?

Ja bym zabudowała. Tylna ścianka lodówki jest częściowo z boku widoczna, a nie jest nigdy jakoś szczególnie piękna ;)

Leila gratuluję prądu :lol2: ja mam mieć też "na dniach" i czekam na niego, jak na zbawienie :)

Patrząc jednak na Twoje inspiracje kuchenne mam wrażenie, że podobają Ci się bardziej z połyskiem, słuchaj swojej intuicji i rób tak, żebyć była zadowolona. To TWOJA wymarzona kuchnia :)

Moim zdaniem lakier pasuje do nowoczesnej kuchni, jeśli ma być bardziej "stylowa" dałabym mat, łatwiej też chyba utrzymać w czystości.

Mnie też taki mechanizm kiedyś się zepsuł, podobnie jak Iscrze.

Szuflady dałabym niezależne, łatwiejsze w szybkiej obsłudze.

Tu nie mam zdania, w zależności od Twoich potrzeb i finansów.

Kiedyś miałam dwukomorowy, obecnie mam jednokomorowy, przy posiadaniu zmywarki zupełnie mi to wystarcza, ale to już w zależności od nawyków sprzątania naczyń, jeśli długo leżą w zlewie, nie są chowane od razu, to jak pisze Iscra może być potrzebna druga komora.

My wyspę ( blat śniadaniowy) na trzy osoby mamy w planie 100/120 cm.

W narożnych trzymałabym ganki i przedmioty kuchenne typu robot, mikser, itp.

Chyba, że będziesz wszystko wolała mieć pod ręką bo używasz na co dzień.

Ja okap będę mieć wolno-wiszący. Zależy jaki Ci się najbardziej podoba, w każdym stylu kuchni może być i taki i zabudowany.

Ja w wyspie będę mieć rzeczy rzadziej używane, część "spiżarnię" i kilka szuflad, resztę półki (ze względów finansowych, jak bym miała kasę dałabym kargo).

10. Czy odsunąć się z barem od okna balkonowego, w głąb kuchni ? Stracę na tym powierzchnię w kuchni, ale będzie się można oprzeć o kawałek ściany siedząc na hokerze przy barze

Jeśli to ma być bar śniadaniowy, to raczej za wiele nie będziesz miała czasu się opierać, chyba, że jesteś szczęściarą i możesz siedzieć godzinami, nie zabieraj miejsca kuchni :)

Zabudować

Edytowane przez mały biały domek

Kurczę, pojawiła mi się jeszcze jedna zagwostka, dotycząca narożnika między piekarnikiem, a zmywarką. Zerknijcie proszę !!!

Czy szafkę wiszącą nad tym narożnikiem zostawić w tym miejscu, jak jest na rysunku ? Czy przestawić ją może na tą przeciwległą ścianę z oknem i zmywarką ? Czy może zrobić w ogóle nad tym narożnikiem szafkę wiszącą narożną ?

Co zrobilibyście na moim miejscu ?

gratuluję grzania! :)

mam pytanie, jak macie piec i zasobnik?

pytam bo wyglada na spory, oraz drugie pytanie czemu zasobnik nie jest pod spodem?

u nas malo miejsca w spiżarni, inaczej niz pod spodem sie nie da, a widze ze u ciebie sporo miejsca calosc zajmuje :sick:

z kuchnią nie pomogę poki co też dopiero rozgryzam temat :)

Domku, zasobnik 150 litrów, kocioł Junkers, bodajże 14kW.

Co do ustawienia - nie wiem, czemu tak, ale się dowiem :)

Co do kuchni, zerknij proszę, czy w miarę funkcjonalny układ wg Ciebie. Z góry dzięki :)

Domku, zasobnik 150 litrów, kocioł Junkers, bodajże 14kW.

Co do ustawienia - nie wiem, czemu tak, ale się dowiem :)

Co do kuchni, zerknij proszę, czy w miarę funkcjonalny układ wg Ciebie. Z góry dzięki :)

Domku, już wiem - umiejscowienie kotła wynika z wysokości otworu w kominie. Gdybyśmy dali go wyżej, musielibyśmy nowy otwór w kominie wiercić ..

leila87 - za wełnę zapłaciliśmy coś ok. 5000 zł, schody 420, płyty regipsowe ok. 1500 (na poddasze oraz trochę na parter, plus dużo śrubek, folia isover, stelaże).

Nie zapłaciliśmy 8 tysi za samą wełnę, to by była kwota :eek:

Odnośnie Twoich pytań o kuchnię to dziewczyny dobrze radzą. Od siebie napiszę to co mnie rzuciło się w oczy patrząć na Twój projekt, ale to tylko takie luźne sugestie do przemyślenia, wiadomo że każdy projektuje pod swoje potrzeby :)

1. Lodówka koło piekarnika - wiem że tak ludzie robią, ale mnie to nie przekonuje.

2. Niewykorzystany kąt przy oknie narożnym - może daj tam ociekacz od zlewu?

3. Małe cargo moja koleżanka ma w okolicach zlewu - trzyma tam ściereczki, płyn do naczyń, mleczko itp

Projekt mojej kuchni będzie w wątku o wizualizacjach kuchni :)

Edytowane przez letniowoc
dopisek

• 2 weeks później...

Letniowoc, taki skrót myślowy z tą "wełną" :) Ale dziękuję za rozpisanie kwoty na czynniki pierwsze :)

U nas, jak to mój M. nazwał, ocieplenie poddasza będzie hybrydowe :D Głównie płyty styropianowe, ale gdzie nie gdzie, w szczelinach, uzupełnienie będzie wełną. Już wiekszość mamy ułożone styropianem, w 2 pomieszczeniach są już przykręcone profile. Tempo prac trochę spadło, z racji tego, że już od teraz większość rzeczy będziemy wykonywać samodzielnie. Kasa się kurczy, a must have-ów do przeprowadzki całe mnóstwo ... Wykończeniówka wykańcza, teraz doskonale rozumiem to stwierdzenie :) Ale wiosna zbliża się wielkimi krokami - tego trzeba się trzymać !!! :)

Z innych nowości na naszej budowie - krótko nacieszyliśmy się własnym prądem :( Wylewka na szczęście zdążyła się wygrzać, ale wyziębianie niestety nie było stopniowe, bo prąd nam się wyłączył ... Dwa dni zajęło nam szukanie przyczyny i wiecie, co się okazało ? Że do naszej wewnętrznej skrzynki z przełącznikami dostała się woda, zrobiła jakieś zwarcie i jeden panel z przełącznikami się spalił ... Na szczęście, odpukać, żadnych większych szkód ta awaria nie narobiła, ale musimy teraz porządnie tą skrzynkę osuszyć. Oczywiście, nasz elektryk nie omieszkał przypomnieć swoich słów - MÓWIŁEM, MÓWIŁEM, CO TO ZA TYNKOWANIE W ZIMIE :)

Także póki co, fizycznie prądu nie mamy i suszymy skrzynkę. Co ciekawe, dzień dzień, w skrzynce pojawiają się nowe skropliny. Oj, dużo tej wilgoci musimy jeszcze ze ścian wygonić. WIOSNO PRZYBYWAJ ! A najlepiej lato od razu :):cool:

Kuchnię zamówiłam :) Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie :)

Stanęło na tym, że fronty będą z połyskiem (kilka osób w tzw. "międzyczasie" potwierdziło mi, że dużo łatwiej utrzymać w czystości fronty z połyskiem - wystarczy płyn do szyb i ręcznik papierowy i całość lśni. Z matem podobno gorzej, także ryzyk fizyk, wybrałam połysk.). Odcień - jaśminowy, czy jak kto woli magnolia. Nr w palecie NCS - S 0603-Y40R.

Do tego blat - Dąb Lancelot z Pfleiderera http://www.pfleiderer.pl/upload/galleries/products/dab-lancelot-1424334669.png

Na żywo wygląda jeszcze lepiej :)

Szukam teraz pod ten blat jakiejś identycznej najlepiej podłogi - ktoś, coś, jakieś pomysły ? :)

Z pozostałych dylematów, to jedne górne szafki będą otwierane standardowo, a inne do góry. Cargo będę miała x2 - małe 15 cm przy płycie grzewczej z dwoma półkami, a drugie 40 cm z trzema poziomami- w szafce przy barze.

Pod piekarnikiem zostawiłam 2 niezależnie otwierane szuflady - dolna będzie głębsza, z możliwością zmagazynowania wody mineralnej w pozycji stojącej.

Okap będzie szufladkowy, wysuwany, zabudowany w szafce. Zlew jednokomorowy - ociekacz będzie nad zmywarką. Dwukomorowy jednak by sie nie zmieścił. Mam nadzieję, że przy zmywarce nie będzie nam brakowało tej drugiej komory ...

Blat barowy zostawiłam na 140 cm. Będzie wykonany z tego samego materiału, co blat kuchenny, czyli dąb lancelot :) Zgodnie z Waszymi sugestiami, nie odsunęłam się z barem od okna balkonowego, żeby nie tracić powierzchni w kuchni.

I bok lodówki będzie zabudowany lancelotem :)

Nie mogę się doczekać efektu końcowego :D:D:D

Meble zamówione, wydawać by się mogło, że to już koniec dylematów, a tymczasem trzeba teraz wybrać sprzęt do kuchni ... Trzeba dokładne wymiary podać. Jest tego tyle, że głowa boli. Nie mam pojęcia na czym się skupiać ... W urządzeniach za 1000 zł nie ma nic, a za 1300 zł już są ciekawe funkcje. Nie wiem, jaka marka, jakie funkcje są warte zachodu :(

Lodówka wstępnie sposobała mi się Samsunga, srebrna, w przedziałe cenowym +- 2000 zł, ale gdzieś wyczytałam opinie, że w zabudowie przy piekarniku średnio chodzi i pobiera dużo więcej prądu ... A wszyscy przekonują, że nie ma to znaczenia (mam na myśli Agaty Meble i tym podobne ... ) - tak na prawdę trzeba chyba dokładnie postudiować specyfikacje tych urządzeń i zalecania odległościowe producentów ....

To, o czym pisałaś Letniowoc, że nie przekonuje Cię lodówka obok piekarnika - przy moim układzie i chęci odgrodzenia się od salonu, nie było innego miejsca na lodówkę. A piekarnik strasznie chciałam mieć na wysokości, żeby się nie schylać. Teraz się schylam, niby nic mi się nie dzieje :D ale wyobrażam sobie, że nie schylanie się jest bardzo wygodne :) i częściej się chce tego piekarnika używać :) Także taki kompromis z tego powstał :D

Zmywarka, po rozmowie z Panią z Saturna, wiem, że fajnie by było, gdyby miała osobną szufladę na sztućce, regulowaną wysokość koszyków i składane uchwyty na talerze. Do tego warto mieć opcję mycia garnków, czyli program 70 stopni, jakiś krótszy program i opcję "połowa załadunku", żeby nie włączać non stop urządzenia na 2 godziny.

Fajną promocję ma teraz Electrolux - przy zakupie płyty, piekarnika i zmywarki, zwracają 50% najtańszego urządzenia na kartę płatniczą. Tylko kurde nie miałam nigdy żadnego urządzenia od nich ... Czy Electrolux ma dobre sprzety ???

Edytowane przez leila87

hihi stoimy przed tymi samymi delamatami, wczoraj do 1w nocy wybierałam AGD :)

gdzie ta promocja electroluxa jest? brzmi ciekawie

z agd które wybrałam to w sumie tylko piekarnik jest electroluxa, ale widziałam,że mają dobre opinie, więc może bym sie skusiła na 3 sprzety od nich

http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eoa45551ok.bhtml?from=ceneo&p=1299.00&cr=0

zmywarę wybrałam tą

http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/hotpoint-ariston-eltf-11m121-c-eu.bhtml#opis

kuchnia zapowiada się PIĘKNIE :)

Witam się w Pięknotkach :bye:

Przyszłam tu zwabiona nazwą, choć ta piękna roślina u mnie nie chce rosnąć - marznie, to bardzo ją lubię :yes:

Przeczytałam dziennik mod deski do deski.

Identyfikuję się w przejściach kredytowo - tauronowych :hug:

Teraz o kuchni.

Moja użytkowana od 5 miesięcy i tak:

- mogę potwierdzić łatwość utrzymania w czystości frontów na połysk - płyn do szyb, ściereczka, 3 minuty i gotowe,

- osobna szuflada na sztućce w zmywarce - dla mnie bajka, cudowne rozwiązanie,

- jeśli chodzi o lodówkę obok piekarnika - jeszcze kilka lat temu były zalecenia, żeby tak nie ustawiać, bo straty energii, bo piekarnik nagrzewa lodówkę itp. Obecnie sprzęty można montować obok siebie, sprawdzałam ręką własną - nic się nie nagrzewa, są jakieś izolacje, obieg powietrza i jakieś inne takie techniczne sprawy, że nie ma powodu do niepokoju.

Powodzenia. Będę kibicować :)

gratuluję kuchni!

co do agd:

- mam doświadczenie ze zmywarkami elextroluxa i aristona - ta pierwsza super, ale przydałoby się więcej programów (ale to kwestia modelu), druga strasznie głośna

- pralkę electrolux polecam, teraz korzystam z whirlpoola, ale electrolux trochę bardziej mi pasował (m.in. można było zmieniać czas prania, większy zakres wirowania max 1300 i wydawał dźwiękowe powiadomienie o zakończeniu prania - teraz pralka się po prostu wyłącza i często pranie siedzi w niej 2 godziny zanim sobie o nim przypomnę ;) )

- mam lodówkę samsunga, wybraliśmy ją, bo potrzebowaliśmy wąskiej, ale pojemnej - ma bardzo cienkie ścianki i mieści się w niej znacznie więcej niż w lodówkach o tych samych wymiarach zewnętrznych. Rodzice też niedawno zmieniali lodówkę na Samsunga i zadowoleni. Ma panel dotykowy, na którym można szybko zmieniać temperatury, ustawiać tryb wakacyjny (mniejsze zużycie prądu) i cośtamjeszcze

fajna ta promocja electroluxa, jeśli za rok będzie taka to skuszę się na pralkę, zmywarkę i piekarnik ;)