leila87 14.10.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Klamka zapadła - KORAMIC Marsylka ciemnobrązowa angoba http://www.wienerberger.pl/images/265/801/1425563109057_1366059485072.jpg Edytowane 16 Października 2015 przez leila87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 16.10.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Super - decyzja podjęta i kolejny krok naprzód Zamawialiście w Dekke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 16.10.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Ajaj. Jakoś tak z przyłączami zawsze coś wychodzi. Trzymam kciuki, żeby rozwiązało się to jak najszybciej Dziękuję Iscra, przyda się Jednak Tauron nadal leci z nami w kulki... Otrzymałam od wykonawcy nową propozycję przyłącza - tym razem na postawienie dwóch słupów, po drugiej stronie naszej działki, na polu sąsiadki .... która notabene ma już jeden słup na swojej działce i co więcej, wyraziła nawet zgodę na podłączenie do tego jej słupa i przekopanie się przez jej ogródek z kablem pod ziemią do naszej działki. I co Tauron na to ? Im się to nie będzie opłacało, bo już zawsze będą musieli się jej pytać o zgodę na wejście w jej teren, w przypadku jakiegokolwiek serwisowania przyłacza. Dlatego też chcą sobie postawić na jej działce 2 nowe słupy, żeby nam zapewnić prąd. No comment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 16.10.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Klamka zapadła - KORAMIC Marsylka ciemnobrązowa angoba I DUUUPAAAA ..... Chcę zamówić W KOŃCU Marsylkę, ilość policzona, wszystkie dodatki wybrane, a na składzie co mi mówią ??!! ŻE WIENERBERGER WYCOFAŁ Z OFERTY MARSYLKĘ W KOLORZE CIEMNYBRĄZ ANGOBA i L15 ciemnybrąz angoba - RÓWNIEŻ Z ciemnych brązów matowych w "normalnej" cenie zostaje tylko ALEGRA 9 .... :(:( Będzie Alegra 9 - ciemny brąz angoba Liczymy na nowo ... http://www.wienerberger.pl/images/1/263/1425563218752_1366059490318.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 16.10.2015 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 ZIMOWA SCENERIA - poniedziałek 12.10.2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 16.10.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) A okna będą takie: Brugmann Classic http://adams.com.pl/images/oferta/okna/Bruegamnn_CL/Bruegmann%20Classic.jpg lub Brugmann Rondo http://adams.com.pl/images/oferta/okna/Bruegamnn_R/Bruegmann%20Rondo.jpg (nie wiem na jaki kształt powinnam się zdecydować ? ładniej wygląda Rondo, a który się łatwiej myje ? ) od Adamsa, 3 szyby, w kolorze Winchester :cool: http://adams.com.pl/images/oferta/kolorystyka_bruegmann/nature-line_montana63.jpg Dziękuję bardzo ewitek za polecenie Naszych Okien z Luborzycy ! Dzięki Twojej rekomendacji się tam udaliśmy Jak na razie jestem bardzo zadowolona z poziomu obsługi, jak i z oferty Końcowy pomiar mamy w:e wtorek. A drzwi wejściowe, upatrzyłam sobie takie : http://www.agmar.biz.pl/upload/neso[1].jpg drewniane, grubość 78 mm lub 68 mm, producent Agmar, oczywiście w kolorze Winchester Jeszcze tylko brama i będzie komplet Ach, rozmarzyłam się ! Edytowane 16 Października 2015 przez leila87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 16.10.2015 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Super - decyzja podjęta i kolejny krok naprzód Zamawialiście w Dekke? Letniowoc, stanęło jednak na lokalnym składzie. Ceny na dachówki podstawowe mieli w zasadzie najtańsze. Firmy specjalizujące się w dachówkach biły ich tylko w cenach na dodatki, ale nie aż na tyle, żeby się opłacało (w lokalnym składzie mamy transport gratis i blisko, w razie gdyby czegoś brakło, a w Trapez Carbo na przykład transport 200 zł i 20 km drogi w jedną stronę, gdyby miało czegoś zabraknąć lub gdyby trzeba było reklamację zgłosić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 16.10.2015 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Więźba przyjeżdża w poniedziałek, w poniedziałek również silka na ścianki działowe na poddaszu. Dzieje się !!! Oby pogoda była jeszcze łaskawa, tak przynajmniej 2 tygodnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.10.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 ooooo, też będziecie mieć vinchester ostatnio ten kolor rządzi piekne drzwi, drogie? my wciąż nie wybraliśmy, na razie będą tymczasowe u Was zima, a u nas leje i leje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 19.10.2015 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 I z innej beczki - wodę mamy, deadline na podłączenie gazu na październik 2016 (więc nie tak źle, przed pierwszym sezonem grzewczym powinniśmy zdążyć), a w Tauronie dalej cisza ... Sąsiedzi się na postawienie 4 słupów nie zgodzili, więc mają w Tauronie zagwostkę. Trzy tygodnie temu wykonawca miał do mnie wysłać mapkę z alternatywną trasą przyłącza, a tu cisza ... Chyba sobie muszę do niego przedzwonić ... Dzwonię ... Czyli już podpisaliście umowę z gazownią na zrobienie przyłącza? Jeśli tak to kiedy? My w warunkach przyłączenia podaliśmy, że planowany przez nas pobór gazu to wrzesień 2016, a umowa jeszcze nie podpisana.. Ups.. Jakoś nie mogę się zebrać Z tego co pamiętam oni mają 6 m-cy na zrobienie przyłącza do granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.10.2015 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 ooooo, też będziecie mieć vinchester ostatnio ten kolor rządzi piekne drzwi, drogie? my wciąż nie wybraliśmy, na razie będą tymczasowe u Was zima, a u nas leje i leje... Oj niestety, ani nie te drzwi, ani nie winchester suma summarum:( ale o tym za chwilkę a na te drzwi powyżej miałam ofertę z montażem około 3500 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.10.2015 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Czyli już podpisaliście umowę z gazownią na zrobienie przyłącza? Jeśli tak to kiedy? My w warunkach przyłączenia podaliśmy, że planowany przez nas pobór gazu to wrzesień 2016, a umowa jeszcze nie podpisana.. Ups.. Jakoś nie mogę się zebrać Z tego co pamiętam oni mają 6 m-cy na zrobienie przyłącza do granicy. Letniowoc, umowę z gazownią podpisaliśmy pod koniec sierpnia i tutaj również nie obyło się bez upominania, przypominania i chodzenia... Wniosek o podpisanie umowy złozyliśmy na poczatku czerwca. Umowa miała przyjść do 30 dni - oczywiście, nie przyszła. Po urlopie w drugiej połowie sierpnia przeszłam się do gazowni i okazało się, że naszą sprawę przejęła pani, która poszła na L4 i w związku tym, naszą sprawę przejął pan, który poszedł na urlop ... i w związku z tym, naszej sprawy nie przejął już nikt ... Istna żenada, co potrafią w tych neo-urzędach wyczyniać... Zostałam niby przeproszona, natomiast racjonalnego wytłumaczenia zaistniałej sytuacji już nikt mi nie podał. Oż, taki life W każdym bądź razie, tydzień po tej sytuacji, zadzwoniła babeczka z ul. Gazowej, że umowa jest do podpisania. Pojechaliśmy tam, umowę podpisaliśmy i powiedziano nam, że do 2 miesięcy będzie się kontaktował wykonawca. A deadline wykonania przyłącza mamy na październik 2016, więc nie tak źle, jak w porównaniu z prądem - styczeń 2017 Oczywiście, do dnia dzisiejszego wykonawca się jeszcze nie kontaktował, także daję im czas maksymalnie do końca października - akurat minie 2 miesiące, o których wspominała babeczka z Gazowej. Jeśli się nie odezwie, zaraz na początku listopada będę intwerweniować. Niestety, z nimi się inaczej nie da Tak to wygląda teoretycznie u nas Letniowoc, także chyba musisz jednak tą umowę podpisać asap, żeby licznik wystartował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 24.10.2015 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 OKNA, DRZWI I BRAMA ZAMÓWIONE ! Czas nadrobić zaległości w dzienniku Zgodnie z planem, we wtorek 20.10, po uprzednim pomiarze wszystkich otworów, udaliśmy się do salonu Nasze Okna, w celu złożenia zamówienia i podpisania umowy. Miałam nosa, żeby tego dnia wziąć sobie urlop, bo wszystko trwało na prawdę dłuugo - kilka dobrych godzin Najpierw pomiar, potem wybieranie, dogrywanie szczegółów, papierologia - pół dnia nam to zajęło Zacznę od okien Zamówiliśmy firmy Adams, na profilu Brugmann Classic, 5 komorowe, 73 mm, 3 szybowe, z ciepłą ramką w kolorze brązowym (w sensie ciepła ramka w kolorze brązowym) i okleina dwustronna w kolorze ZŁOTY DĄB ! http://www.adams.com.pl/images/oferta/okna/Bruegamnn_CL/Bruegmann%20Classic.jpg http://www.adams.com.pl/images/oferta/kolorystyka_bruegmann/zlotydab51.jpg A już była podpisana umowa na Winchester :cry::cry: Mój mąż od początku nie był przekonany do koloru winchester. Niby faceci nie zwracają uwagi na kolory, ale jednak ten odcień mu się nie podobał. Wyjątkowo nie podobał. Dodatkowo, ktoś mu nagadał, że okleina winchester jest gorsza jakościowo od innych, mniej trwała itd. Jednak M. chciał mi pójść na rękę przy tym i miałam podjąć sama decyzję. OK - ja ustąpię przy czymś innym Wszystko pod kontrolą, będzie Winchester Schody zaczęły się, gdy przeszliśmy do tematu bramy garażowej i drzwi wejściowych. Drzwi to pikuś, bo prawie wszyscy producenci mają kolor winchester w podstawowych, ale brama garażowa ... Za segmentową w kolorze winchester od Wiśniowskiego, musielibyśmy sporo dopłacić. Taką z napędem, w kolorze złoty dąb od Wiśniowskiego, mieliśmy wycenioną z montażem na 3500 zł. Winchester byłby droższy ... Ale my nie chcemy segmentowej, bo nasz garaż będzie pomieszczeniem gospodarczym, kotłownią i piwnicą w jednym, więc potrzebujemy wykorzystać maksymalnie dostępną przestrzeń, a szyny od segmentowej bramy jednak ograniczają znacznie powierzchnię na wysokość. Z resztą, jest to fajne, jak parkujesz tam auto. A do naszego garażu, auto się już nawet nie zmieści Także brama segmentowa z napędem, czy bez - w naszym przypadku zbytek łaski Dobra, bierzemy rozwierną, dwu skrzydłową, ocieplaną. Kolor winchester ? NIE MA !!! :cry::cry: Z kolorów specjalnych jest tylko złoty dąb i orzech... I zaczęło się ... Próbowałam jakoś brąz dobrać, a że do dachówki będzie pasowała brama, w takim razie, że jakąś czekoladową wybierzemy tą bramę, ale jaki kolor RAL ma dachówka ? Na składzie nie wiedzą, nie jest to podawane itd... M. zaczął dodatkowo mnie przekonywać, że to i tak nie będzie pasować, że nie dobierzemy odcieni, że będzie po chińsku, prowizorka, że Winchester jest brzydki, że mu się w ogóle nie podoba, że jest gorszy jakościowo, że zaraz się rozleci, że dom będzie brzydko wyglądać, i że najlepiej wybrać ZŁOTY DĄB, bo w tym kolorze jest wszystko dostępne... Zgodziłam się. Bo w sumie złoty dąb też mi się podoba. I w sumie czasami trzeba racjonalnie pomyśleć A radość mojego M. po zmianie mojej decyzji - BEZCENNA !!! Także bramę wybraliśmy rozwierną, dwuskrzydłową, tłoczenie wysokie poziomie, kolor złoty dąb, producent Wiśniowski. http://www.wisniowski.pl/typo3temp/pics/9aadd25f78.png http://www.wisniowski.pl/uploads/pics/zloty_dab_70.jpg I drzwi Z drzwiami wydawałoby się, że pójdzie już gładko, przecież wzór "elficki", jak go nazwaliśmy, wybrany, wszystko ustalone.. Do czasu, gdy nie powiedzieliśmy w salonie, które drzwi wybraliśmy i którego producenta Drzwi Agmar są podobno dużo gorzej wykonane niż Erkado (mówimy o drewnianych). Że to gorsze, że tamto gorsze, że nie wykonują niestandardowych rozmiarów (a u nas podobno jest niestandardowy wymiar otworu), a że Erkado naprawdę są porządne, wykończone idealnie, służą latami. A wybrany wzór - nie należy do nowoczesnych ?! I jak tu nie uwierzyć i nie dać się przekonać ? W sumie, jakieś tam wzory z Erkado też mi się podobały, więc zaczęliśmy na nowo wertować katalog. No, wszystkie te modele ładne... Na który się zdecydować ? Zaczęliśmy casting i padło na oryginalny wzór - P37 : http://erkadoonline.pl/wp-content/uploads/2015/04/dz_P37.jpg Dębowe, 72 mm, klamka w kolorze INOX, z dodatkowym trzecim zamkiem wzmacniającym. Cena ? DROGO. Dużo za drogo. Ale niby warto - drzwi wejściowe się często otwiera, są wizytówką domu itd itd.. Uwierzyłam, zamówiłam, zaliczkę wpłaciłam. Mam nadzieję, że była to dobra decyzja Powiedzcie proszę, że ładne te drzwi ? Uff, także wszystkie elementy potrzebne do zakończenie SSZ zamówione. Okna i bramę będziemy mieć za ok. 4 tygodnie, a drzwi niestety nawet do 8 tygodni. Niby sezon mają w drzwiach teraz Mam nadzieję, że przed świętami uda się je zamontować. Do wszystkich okien na poddaszu zdecydowaliśmy się na dodatkowe zabepieczenie przed otworzeniem w postaci przycisku na klamce. Ja mam fobię, więc był to całkowity MUST HAVE A dosyć niedrogi must have, bo dopłata do takiej klami to jakieś 35 zł. Przy drzwiach balkonowych na parterze wybraliśmy coś takiego, co nazywa się "ciepły próg" - jakiś dodatkowy styro, który poprawia parametry cieplne Podobno warto Zapewne wszyscy są ciekawi kosztów, więc podaję poniżej - ceny brutto wraz z montażem: Okna 3 szybowe Brugmann - 13 523 zł - w sumie 12 okien (zdecydowaliśmy się dołożyć małe okno przy drzwiach wejściowych, żeby doświetlić wiatrołap) Brama garażowa Wiśniowski dwuskrzydłowa rozwierna - 3000 zł (swoją drogą, myślałam, że będzie dużo tańsza niż segmentowa, a tu psikus !) Drzwi zewnętrzne drewniane Erkado - 4000 zł RAZEM: 20 523 zł Cieszę się, że mam to już za sobą. Oby tylko realizacja przebiegła szybko i sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 26.10.2015 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Niestety, majster dziś nie zacznie dachu Przekładamy start na przyszły poniedziałek - 2.11. Mam nadzieję, że pogoda będzie dłużej łaskawa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 26.10.2015 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Dobre wieści z Tauronu ! Zakład zaakceptował wreszcie przyłącze kablowe, po kolejnym braku zgody ze strony sąsiadów na postawienie nowych słupów. Jak dobrze pójdzie, za miesiąc będziemy mieć prąd !!! Jupi PS ale co się nachodziliśmy za tym prądem, to nasze .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepa 26.10.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 leila,gratuluje budowy....a najbardziej ze wybor okien i dachowki masz juz za sobą: ))))Ja caly czas w tym tkwię i mam ...dosyć. Bardzo podoba mi sie kolorystyka przez Ciebie wybrana,tzn dach /okna/drzwi .Będę zaglądać. Tym bardziej ze z archonu tez projekty mi przypadły do gustu,szczegolnie iderady,czy dom w złoci.Ale to juz bylo dawno temu i nie chce tak naprawde do tego wracac bo wybór projelu dla nas to tez była "zmora" .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 26.10.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Gratuluję, że macie wszystko wybrane do SSZ. Modele i kolory fajne, będą ładnie ze sobą współgrać.Oj to były przeboje z tym winchesterem, ale złoty dąb też jest ciekawy, raptem ton ciemniejszy od winchestera, niewielka różnica. Czy do okien oprócz klamek i ciepłego progu bierzecie montaż taśmami paroszczelnymi i paroprzepuszczalnymi? Pogodą się nie martw bo I połowa listopada ma być ciepła, zimy nie będzie dopóki bocianki 2015 nie pozamykają swoich chatek ;P Ja okna wstępnie wybrałam v82 vetrex, ale jeszcze poszukam. Za to drzwi mamy wybrane: Wikęd model 26 winchester. Ale zamówimy dopiero na wiosnę.Teraz czas umówić tynkarza i fliziarza na wiosnę.Z prądem też jakieś ruchy na plus, bo ostatnio łazili geodeci po działce, chyba wyznaczali punkty do mapy projektowej przyłącza. Dachówka zostaje Alegra 9?Czym wykańczacie komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 26.10.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 fajnie,że ruszyło z przyłączami przypomniałaś mi,że też musimy się koło tego zacząć kręcić my jutro będziemy mieli okna nie słyszałam,ze vinchester to gorsza jakościowo okleina, ale i tak za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 27.10.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ale właściwie dlaczego okleina winchester jest gorsza jakościowo od innego koloru? Podejrzewam, że mają ten sam proces produkcji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 06.11.2015 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 leila,gratuluje budowy....a najbardziej ze wybor okien i dachowki masz juz za sobą: )))) Ja caly czas w tym tkwię i mam ...dosyć. Bardzo podoba mi sie kolorystyka przez Ciebie wybrana,tzn dach /okna/drzwi . Będę zaglądać. Tym bardziej ze z archonu tez projekty mi przypadły do gustu,szczegolnie iderady,czy dom w złoci.Ale to juz bylo dawno temu i nie chce tak naprawde do tego wracac bo wybór projelu dla nas to tez była "zmora" . Pozdrawiam! Witaj Pepa oj, wiem coś o tym - nie lubię za długo wybierać. Bardziej mnie to męczy wówczas, niż cieszy. Dlatego staram się podejmować decyzje możliwie szybko, żeby móc iść dalej. Powodzonka w budowie i życzę samych właściwych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts