Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Pięknotki" pod Krakowem - nasza droga do wymarzonego domu :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wesołych świąt dla wszystkich czytających :)

Jedzcie dużo, śmiejecie się i choć na chwilę odetchnijcie od budowy ... :)

Przepraszam za zaniedbanie dziennika - mam w planach nadrobić wszystko przy święta, bo urlop aż do stycznia :)

A tynki ... Tynki są, już prawie koniec :) Pogoda, jak marzenie ! A byli tacy, którzy kazali nam się popukać w czoło, że tynki w grudniu :)

Jednak na bank zostaje kolor okien winchester i już nic nie zmieniam w oknach, bo mnie mąż udusi ;) Postanowione i koniec. Rabat w promocji zimowej ma być 4% plus 4% za wpłatę całościową, więc kilkaset zł zostanie w kieszeni.

Dzięki za komplementy dot. dachu, nam też się podoba i o taki efekt nam chodziło. Zajrzałam do swoich notatek i koszt dachu u nas to ok. 30 zł. I tak patrząc na Twoje koszty to nie wiem czy zamkniesz się w 25 tyś, bo podany przez Ciebie koszt wieźby, dachówki, rynien i robocizny to już ponad 25 tyś. Do tego dolicz okna dachowe+kołnierze (ile masz? u mnie 2 szt - jedno drewniane, drugie PCV) i właz na dach (ok. 300 zł).

Czy w cenie dachówki to 8400 zł masz membrane/folie do krycia, spinki do gąsiorów, wywietrznik kalenicy, grzebień okapowy, blachę na obróbki oraz duuużo śrub, gwoździ, wkrętów farmerski (drogie)itp, itd? Czyli tzw. dodatkowe nieceramiczne duperelki do dachówki?

U mnie wiezba, robocizna, dachówka podobnie jak u Ciebie, a okna dachowe i właz 2436 zł, a te dodatki, o których pisałam wyżej pociągnęły ponad 2,5 tyś.

Może policz koszt dachu jeszcze raz, bo chyba będzie więcej niż zakładałaś.

Ale wiesz co? Jak widzę na blogach sumę za dach wynoszącą 60k, to cieszę się że mam zwykły prosty dwuspad :D

Klinkier rzeczywiście drogo wychodzi, dla mnie to też niekonieczny bajer. Dlatego mam marmurit za niecałe 200 zł :D I też spoko wygląda.

Fajnie, że idziecie z pracami naprzód, my na własne życzenie czekamy. Ma to swoje plusy i minusy. Dlatego cieszę się, że u Was się dzieje.

Widziałam, że pytałaś na bociankach o kominek i pergole. Niestety nie pomogę, bo kominka nie mamy, a pergola to dopiero pieśń przyszłości.

PS. Widzę, że pogoda na robienie dachu Wam też dopisuje :)

Letniowoc, rzeczywiście dach wyszedł nas drożej, niż pisałam wcześniej :) Nie mam przy sobie notatek z kosztami, ale z tego co pamiętam, zamknęliśmy się w kwocie ok. 35 000 zł za całość dachu. Szcześliwie, wywaliłam okno dachowe w łazience, jak pisałam wcześniej oraz okno dachowe w pokoju synka - okno dachowe w tym pokoju zlokalizowane byłoby na północny zachód, także o docieplaniu nie byłoby mowy, a raczej ciepło jedynie uciekałoby przez to okno. Okno normalne jest zlokalizowane na południowy zachód i daje wystarczająco dużo światła, więc jestem przekonana, że była to dobra decyzja :)

Suma summarum, okna dachowe zostawiliśmy w pralni, w naszej sypialni i w pokoju nad garażem - tam okno dachowe będzie pełniło jednak funkcję doświetlającą i dogrzewającą, bo jest zlokalizowane na południowy wschód :) A jak go będę myła (ścianka kolankowa na 180 cm :D), to się na razie nie zastanawiam :D

A jak u Was z pracami ? Przerwa, czy jednak działacie ? :)

Pozdrawiam świątecznie !

http://www.tapetus.pl/obrazki/n/153890_choinka-wiateczna-gwiazda-nieg.jpg

leila 87 - super :) Gratuluję!

Czy do kosztów wliczasz koszt papierologii (projekt, adaptacje, uzgodnienia itp itd) czy tylko materiał i robocizna?

Letniowoc, wliczam wszystko począwszy od pierwszego ruchu na działce, czyli od tyczenia geodety.

Papierologię i załatwianie pozwolenia na budowę traktuję jako osobny dział, tak samo, jak zakup działki :) Po co sobie zbyt duże kwoty do głowy przybierać :D

gratuluję postępów, oby zima była dla nas łaskawa :)

jakie macie plany przeprowadzkowe?

też koło 10 grudnia mamy kłaść tynki

my myśleliśmy o czerwcu-lipcu, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Dziękuję Małydomekpodlodzia ! Przeprowadzić bym się chciała, jak najszybciej ... Myślałam o wiośnie, ale nie wiem, czy nie będzie to wszystko uzależnione od podłączenia gazu - gość wspominał coś, że realny termin podłączenia to wakacje 2016 ... Także zobaczymy, ale lato to taki mój mały deadline :)

PRZYKRYWAMY ! :D

Och, nie obyło się bez lekkich przygód z zakończeniem przykrywania dachu. Naszego majstra non stop nie było - postawił więźbę i 2 tygodnie przerwy. A dachówka za kupę kasy leży sobie, jak gdyby nigdy nic i czeka ... Z resztą, tak samo, jak chwilę wcześniej więźba ... W międzyczasie wrócili murarze, dokończyć ścianki szczytowe, komin itp. Później, powrócił majster - porobił, porobił i znowu przerwa 2 dni - bo "coś"... Nie powiem, bo irytowało mnie to strasznie, tym bardziej że gonił nas czas - po pierwsze okna, a po drugie zima (no, zima nie nadeszła do dnia dzisiejszego, ale skąd mogłam to wiedzieć pod koniec listopada ? :)), tym bardziej że pogoda napędziła stracha wówczas kilka razy.

Nie mniej jednak, postanowiliśmy zacisnąć zęby i nic się nie odzywać, żeby relacji na zakończenie współpracy nie popsuć. W umowie mieliśmy zapis, że stan surowy powstanie do końca listopada, także w zasadzie mogliśmy tylko siedzieć cicho...

Ale gdybyśmy budowali drugi raz, dom podobnej wielkości do PIĘKNOTEK, to wpisalibyśmy okres na postawienie SSO maksymalnie 1,5 miesiąca. Serio. Biorąc pod uwagę, ile czasu na naszej budowie nie działo się NIC, bo albo ekipa u sąsiada, albo COŚ, to właśnie składając zusammen do kupy wszystkie dni pracujące, to wyszłoby 1,5 miesiąca. A nie 3 miesiące - jak mieliśmy wpisane w umowie.

Także przetrzegam wszystkich - nie zgadzajcie się na zbyt długi czas budowy, bo postawienie domu do SSO, to na prawdę moment. A im dłuższy czas będzie wpisany, to tym bardziej ekipa będzie gdzieś znikać...

Wracając do tematu, tak jak pisałam wcześniej, okna mogliśmy mieć zamontowane 16 listopada, jednak ze względu na brak zakończenia prac przy dachu, czynność ta musiała zostać przesunięta o tydzień później. Monterzy okien wpadli na działkę we wtorek, 24 listopada. Nasz majster SZ. kładł wówczas dachówkę - jeszcze :)

A cały praces, wyglądał mniej więcej, tak:

IMG_2508.JPG

IMG_2509.JPG

IMG_2511.JPG

IMG_2513.JPG

IMG_2518.JPG

IMG_2521.JPG

IMG_2539.JPG

IMG_2547.JPG

IMG_2561.JPG

IMG_2570.JPG

IMG_2571.JPG

IMG_2573.JPG

Montaż okien, jak widać, już się rozpoczął :)

IMG_2577.JPG

IMG_2580.JPG

A tutaj brama garażowa w całej okazałości :)

IMG_4047.JPG

IMG_4049.JPG

Okna Brugmann Złoty Dąb :)

IMG_4114.JPG

IMG_4115.JPG

EDIT:

Skorzystam z miejsca pod tym postem i dodam KOSZTY CZĘŚĆ CZWARTA - CZYLI DACH:

* Więźba dachowa 5900 zł

* Dachówka + akcesoria 8800 zł

* Membrana 930 zł (225 m3)

* Blacha płaska 700 zł

* Rynny PCV 1460 zł

* Okna dachowe 3 szt. - 2197 zł

* Kołnierz okna dachowe 3 szt. - niecałe 600 zł

* Wyłaz dachowy 303 zł

* Robocizna 10 000 zł

Razem: niecałe 32 000 zł

Chyba nie najgorzej, biorąc pod uwagę dach z dachówką ceramiczną :)

26 listopada 2015 i MAMY STAN SUROWY ZAMKNIĘTY !!! :jawdrop:

IMG_4095.JPG

http://www.rossmann.pl/GalleryImages/Photos2/21-12-12/thumb31_9200736.jpg

Podsumowanie kosztów SSZ:

* fundamenty ok. 25 000 zł

* parter ok. 35 000 zł

* poddasze ok. 7700 zł

* dach ok. 32 000 zł

* okna, drzwi i brama garażowa ok. 20 500 zł

Razem: 120 200 zł

Edytowane przez leila87

Z okien jesteśmy na razie bardzo zadowoleni. Są po prostu śliczne ! A kolor przepiękny ! :) Chyba się jednak cieszę, że nie padło na winchester, tylko na złoty dąb.

Trochę mi zeszło ze ściąganiem tych taśm ochronnych, kilka paznokci poszło, ale mimo wszystko nawet taka niewdzięczna czynność cieszy :)

Zapomniałam dodać, że zdecydowaliśmy się dorobić jeszcze jedno okno - w wiatrołapie. Takie małe, które pełnić będzie funkcję tylko doświetlającą. Na etapie przykrywania dachu okazało się, że dosyć ciemno mamy w tym wiatrołapie i że przydałby się jakiś mini świetlik :)

IMG_4069.JPG

Z bramy garażowej również jesteśmy bardzo zadowoleni. Cieszę się, że nie skusiliśmy się na tą z napędem.

Tuż po montażu okazało się, że brama się nie domyka, jednak szybko problem został naprawiony przez sprzedawcę okien. Jednak dobrze jest ich mieć blisko ! hihi

Drzwi zewnętrzne również przyjechały, są gotowe, jednak zamontujemy je zgodnie ze wskazaniami producenta i dystrybutora oraz opiniami innych forumowiczów, po pracah mokrych, czyli po wylewkach.

A swoją drogą, również są śliczne !

Przy okazji oględzin naszych gotowych drzwi wejściowych, zobaczyłam na magazynie u dystrybutora piękne drzwi wewnętrzne. Do tamtej chwili byłam przekonana o wyborze drzwi wewnętrzynych w kolorze DĄB SONOMA:

http://www.windoor-drzwi.pl/obrazki/drzwi/virgo/d/virgo-pokoj-sonoma.jpg

jednak chyba moje serce zostało skradzione przez DĄB AMERYKAŃSKI:

http://ataldesign.pl/files/atal/zdjecia%20materialow/drzwi%20-%20zdjecia%20realizacji/DRE%20orzech%20amerykanski/drzwi%20Dre%20Orzech%20amerykanski.jpg

http://www.polakplytki.pl/img_shop/ENA_HEBAN_maxi.jpg

Co sądzicie ? :)

Edytowane przez leila87

ROZPOCZYNAMY INSTALACJE !!! :) czyli tzw. WYKOŃCZENIÓWKĘ ??? :)

Elektryk wszedł w poniedziałek, 7 grudnia. Pracował łącznie 7 dni roboczych, na początku zapowiedział, że potrzebuje 2 dni wolnego. I to rozumiem – od razu wiedzieliśmy, w które dni go nie będzie i nie było później żadnego zaskoczenia. Cała instalacja elektryczna kosztowała nas 8 000 zł i jesteśmy bardzo zadowoleni. Pan J. był pierwszą „ekipą” na naszej budowie, która była komunikatywna (momentami, aż za bardzo :) )i szło się porozumieć, nawet z użyciem zdań podrzędnie złożonych, w języku polskim :) Dotychczas, by osiągnąć porozumienie, musieliśmy nabyć umiejętności językowych i słuchowych zbliżonych podejrzewam do tych, które trzeba nabyć przy nauce suahili :D a i tak nasze potrzeby i oczekiwania krótko były zbijane trzema zgrabnymi słowami „A NA CO ?"

A elektryk szanował nasze prośby i co więcej, nawet się do nich dostosowywał :)

Bardzo zależało mi na wyprowadzeniu oświetlenia na każdą z elewacji budynku (podczytałam to gdzieś na forum), aby z każdej strony budynku w razie potrzeby mieć dostęp do światła. Elektryk wykonał :)

Mąż z kolei poprosił o wyprowadzenie „siły” na zewnątrz budynku – również elektryk wykonał :)

Dodatkowo z takich „bajerów” mamy podłączony domofon w holu na poddaszu, a w sypialni będę mogła gasić górne światło nie wstając z łóżka :) Taki luksus ! :)

Kilka fotek:

IMG_4194.JPG

IMG_4166.JPG

IMG_4140.JPG

IMG_4139.JPG

IMG_4132.JPG

Podsumowując, ze współpracy z elektrykiem jesteśmy bardzo zadowoleni. Było sprawnie, miło i kulturalnie :)

A w międzyczasie, w granicy naszej działki stanęło takie o to cudo:

IMG_4245.JPG

Tak, to oznacza, że już za parę dni, za dni parę, Tauron podłączy nas do sieci :D i będziemy szczęściarzami, którzy mają prąd ! Taki rarytas :)

TYNKI, TYNKI, TYNKI ...

Tynkarze weszli we czwartek, 17 grudnia. Bardzo miłe i grzeczne chłopaki :)

Przez pierwszy dzień zajęli się zakładaniem narożników i gruntowaniem kabli, następnego dnia już rozpoczęło się tynkowanie. Zdążyłam na szczęście oblecieć z aparatem budynek i wykonać zdjęcia instalacji elektrycznej, żeby później nie było płaczu i zgrzytania zębów, przy wierceniu otworów pod karnisze :D poprosiłam również tynkarzy o oznaczanie od razu wszystkich puszek itd.

Tak, jak pisałam wcześniej, zdecydowaliśmy się na tynki gispwe Knauf Diamant i jednak zrobimy je we wszystkich pomieszczeniach – również w łazienkach. Jest to podobno tak dobry i twardy tynk, że nie ma żadnych przeciwskazań, aby nałożyć go również w pomieszczeniach tzw. mokrych.

IMG_4130.JPG

Elektryk mocno odwodził nas od wykonywania tynków w zimie, jednak jak widać za oknem, pogoda iście wiosenna :) Także nie ma na co czekać.

W garażu stanęła taka o to maszyna:

IMG_4216.JPG

A popołudniu w sobotę mogłam już podziwiać pięknie wytynkowane poddasze :)

IMG_4225.JPG

IMG_4226.JPG

IMG_4235.JPG

IMG_4237.JPG

IMG_4238.JPG

IMG_4239.JPG

IMG_4240.JPG

W salonie postawiliśmy na wszelki wypadek takie o to cudeńko:

IMG_4223.JPG

Jednak z racji tego, że wydajność tego piecyka jest niewielka, zaraz po świętach jedziemy kupić kominek i to nim będziemy już hajcować :) Wybór w kominkach jest ogromny, jednak nie będziemy szaleć – zdecdujemy się na pewno na wkład w granicach 1000 – 1500 zł.

Na chwilę obecną tynkarzom został jeszcze do wytynkowania garaż i jedna ściana w łazience na poddaszu – zdecydowaliśmy się tam na wykonanie ogrzewania ściennego (taka podłogówka w ścianie :)), jednak hudraulikowi nie udało się odwiedzić nas przed świętami, żeby to wykonać, dlatego ta ściana została „goła”. Na to musi zostać położony tynk z jakimś specjalnym dodatkiem. Hydraulik ma się pojawić w poniedziałek – 28 grudnia, także będę znała więcej szczegółów. Ogólnie, ma już u nas zostać i wykonywać całe centralne ogrzewanie :) jupi !

Z ciekawszych aktywności, związanych z budową, na początku grudnia, korzystając ze sprzyjającej pogody, wybraliśmy się na wycieczkę do centrum ogrodniczego. Lżejsi o 250 zł, ale jakże zadowoleni, pojechaliśmy na działkę zasadzić nasze nabyte roślinki:

- Świerk świąteczny

IMG_4090.JPG

IMG_4117.JPG

- Jabłoń Ligol

IMG_4101.JPG

- Jabłoń Piros

IMG_4091.JPG

- Czereśnia Vanda

IMG_4103.JPG

- Jabłoń Champion

IMG_4104.JPG

- Gruszka Wiliamsa

IMG_4120.JPG

- Śliwka Renkloda

IMG_4121.JPG

- Śliwa Amers

IMG_4122.JPG

Dodatkowo, zasadziliśmy jeszcze dwa rodzaje agrestu i dwa rodzaje porzeczki :)

Rozpoczęliśmy również wykonywanie ogrodzenia. Mąż samodzielnie wypożyczoną wiertnicą (tępą, jak się okazało w trakcie wiercenia ... :)) wywiercił 55 otworów pod słupki ogrodzeniowe. W międzyczasie kupiliśmy siatkę ogrodzeniową (11,25 zł za metr), słupki pomalowane podkładową farbą o dł. 2 metrów, fi 42 oraz bramę z napędem i furtkę.

IMG_4102.JPG

IMG_4097.JPG

IMG_4111.JPG

IMG_4096.JPG

Całość materiału na ogrodzenie, kosztowała nas ok. 4800 zł. Do tego dojdzie jeszcze koszt betonu pod podmurówkę.

Myślę, że nie najgorzej. Za samą robociznę zapłacilibyśmy pewnie z 5000 zł.

Edytowane przez leila87

PODSUMOWANIE KOSZTÓW CZĘŚĆ PIERWSZA

Z racji tego, że jest to zawsze jeden z ciekawszych elementów dzienników, zamieszczam poniżej informację, odnośnie kosztów, jakie poniesliśmy do tej pory, w drodze do naszych wymarzonych "Pięknotek". Koszty związane z zakupem działki pominę :):):)

* MAPA - 800 zł

* Badania geologiczne - 600 zł

* Projekt domu - 1878,50 zł

* Adaptacja projektu - 2100 zł

* Zmiany w projekcie - 300 zł (głównie doprojektowanie pergoli)

* Projekt szamba - 650 zł

* Projekt przyłącza wody - 650 zł + 100 zł za uzgodnienie

* Koszty administracyjne dla projektanta (składanie wniosków itp.) - 200 zł

RAZEM: 5400 zł

* Utwardzenie drogi - 3300 zł

Dużo, czy mało ? :)

Witam serdecznie i oczywiście trzymam kciuki za was, bo sam wiem ile stresu, wyrzeczeń, słów otuchy i krytyki człowiek musi znieść w realizacji swych marzeń.

Jeżeli ten projekt spełnia wasze oczekiwania i za wiele w niego nie ingerowaliście, to wychodzi tanio. My również z żoną braliśmy pod uwagę gotowy projekt, ale zawsze jak nie 1 to 2 nie pasowało, a każda zmiana to trzeba już płacić architektowi czy instalatorom.

U mnie przy projekcie indywidualnym wyglądało to tak, że Architekt załatwia wszystko od A-Z mianowicie:

Projektant - 4300zł

Instalacja Wod-Kan ( kompletna, łącznie z rozprowadzeniem w domu) 1500zł

Instalacja grzewcza 700zł

Instalacja elektryczna 500zł

charakterystyka energ. z analizą możliwości wyk. altern. źród. energii 400 zł

badanie geologiczne 600

mapa do celów projektowych 700zł

RAZEM 8700

dodatkowo za kierownika budowy od 2500-3000zł

Ps. bardzo fajnie prowadzicie dziennik budowy, uwzględniając koszty co chyba z przyczyn oczywistych dla inwestorów jest najbardziej pomocną rzeczą. Pozdrawiam i czekam na więcej :).

Edytowane przez qbic221
w sumie żaden

Tynki skończone :) W sumie - prawie skończone, bo została ściana w górnej łazience, w której będzie szło ogrzewanie ścienne. Nasz hudraulik nie skombinował jeszcze jakiś specjalnych listewek pod to ogrzewanie, także tą ścianę będziemy tynkować później.

Na koncie mniej o 12 600 zł :) Przy rozliczaniu doszło do niewielkiego nieporozumienia, co do uzgodnionej stawki za metr, ale na szczęście udało się polubownie spór rozstrzygnąć. Wynegocjowaliśmy stawkę 23 zł/m2, a że to było w listopadzie i szef ekipy nie pamiętał o tym, chciał nas skasować więcej. Rada na przyszłość - spisywać z każdym wykonawcą uzgodnioną stawkę, choćby miałoby to być zapisane na skrawku papieru.

Metrów wyszło u nas 540 i poszło 5 ton tynku Knauf Diamant. W sumie chyba 7 palet - jeżeli czegoś nie pomieszałam :D w sensie ton z paletami :D Ale metrów na pewno wyszło 540 m2.

Efekt - R E W E L A C J A !!! Jak weszłam wczoraj do salonu, to myślałam, że się popłaczę :) Pięknotki zaczynają coraz bardziej przypominać DOM, a coraz mniej budowę. Także radość z tynków przeogromna :) Polecam każdemu :)

IMG_4280.JPG

IMG_4284.JPG

IMG_4287.JPG

Z racji tego, że pogodynki z każdej strony zapowiadają mrooozy, to musimy zaopatrzyć się w źródło ciepła, czyli kominek. Dzisiaj coś tak czuję, wybierzemy się na zakupy. Może Galeria Kominków ?

Wczoraj również front robót rozpoczęli hydraulicy. Musieliśmy ustalić, w którym miejscu zmywarka, zlew, wanna, pralka i umywalki, drabinki, kibelki ... Jako, że nienawidzę się długo zastanawiać i męczyć psychicznie nad jakąś "koperkową sprawą" poszło sprawnie. Jedyne co, to hydraulik prosił o dopecyzowanie rodzaju umywalek i baterii w górnej łazience - czy nablatowa, czy jakaś tam inna oraz umiejscowienia baterii przy wannie - do tego też potrzebujemy wybrać mniej więcej wannę. Kurcze, nie zdawałam sobie sprawy, że już takie wybory :)

Aha i na dzień dobry, hydraulicy przewiercili w pralni piękne kabelki :D Elektryk powiedział, żeby się nie martwić, że da się to zreperować :D

IMG_4289.JPG

Edytowane przez leila87

łaa! super wieści i zdjęcia, gratulacje! SSZ i i.elektr. i tynków i bramy/ogrodzenia i drzewek i krzaczków <3

Najlepsze przed Wami :)

Cichutko zazdroszczę, bo gdyby nie papierologia bylibyśmy na tym samym etapie ;)

Dziękuję Niechaj :) Wy też już lada chwila ruszycie z koksem i Wasz dziennik będziemy z niecierpliwością śledzić, jak postępy :) Co się odwlecze, to nie uciecze :) Choć muszę przyznać, że my przez papierologię przebrnęliśmy sprawnie.

Czas tak szybko leci ! Dokładnie rok temu, umawiałam się z pośredniczką na oględziny działek, w tym naszej ... A teraz, rok później, mogę podziwać już piękne tynki i ustalać miejsce wanny, umywalek i mojego marzenia - ZMYWARKI :)

Witam serdecznie i oczywiście trzymam kciuki za was, bo sam wiem ile stresu, wyrzeczeń, słów otuchy i krytyki człowiek musi znieść w realizacji swych marzeń.

Jeżeli ten projekt spełnia wasze oczekiwania i za wiele w niego nie ingerowaliście, to wychodzi tanio. My również z żoną braliśmy pod uwagę gotowy projekt, ale zawsze jak nie 1 to 2 nie pasowało, a każda zmiana to trzeba już płacić architektowi czy instalatorom.

U mnie przy projekcie indywidualnym wyglądało to tak, że Architekt załatwia wszystko od A-Z mianowicie:

Projektant - 4300zł

Instalacja Wod-Kan ( kompletna, łącznie z rozprowadzeniem w domu) 1500zł

Instalacja grzewcza 700zł

Instalacja elektryczna 500zł

charakterystyka energ. z analizą możliwości wyk. altern. źród. energii 400 zł

badanie geologiczne 600

mapa do celów projektowych 700zł

RAZEM 8700

dodatkowo za kierownika budowy od 2500-3000zł

Ps. bardzo fajnie prowadzicie dziennik budowy, uwzględniając koszty co chyba z przyczyn oczywistych dla inwestorów jest najbardziej pomocną rzeczą. Pozdrawiam i czekam na więcej :).

Dzięki qbic201 i witam w dzienniku :) Zaglądaj częściej, mocno się dopinguję, żeby dziennik aktualizować. Zależy mi, żeby był dla nas na pamiątkę, a dla innych - pomocą. Co do kosztów, to nie oszukujmy się, dla większości budujących są kluczowe w całym przedsięwzięciu, dlatego sama prowadzę kosztorys bardzo skrupulatnie i dzięki temu, mogę się danymi podzielić z innymi. Dlatego postaram się utrzymać ten trend :)

Pozdrawiam ! :)