leila87 29.12.2015 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Ech, idziecie jak burza! My ciągle na etapie projektu Cudnie idzie, oby tak dalej. Śliczną listopadową fotkę wrzuciłaś niemal gotowego SSO Czekamy na gotowy! Dziękuję Iscra i witam w dzienniku Zaglądaj częściej, będzie mi bardzo miło A, co się przejmujesz - Wasze przedsięwzięcie, to z wielkiej półki, musi być wszystko dokładnie przemyślane i doprecyzowane. Nas "puszuje" małe mieszkanie, za małe już w tym momencie o wiele, w którym już dawno przestaliśmy się mieścić. Dlatego nie zastanawiamy się zbyt długo, tylko decyzyje staramy się podejmować przede wszystkim sprawnie - gdy mamy dylemat, decydujemy się na tańszą opcję Ja nie lubię trzymać sobie w głowie zbyt długo tematów do ogarnięcia. Stresuje mnie to i najzwyczajniej w świecie męczy. Decyzja i lecimy z następnym, itd. itd. Ot, taka filozofia - są plusy, są minusy Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 29.12.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Zaglądam regularnie, tylko mniej piszę Ile razy patrzę na Waszą budowę, to rośnie we mnie nadzieja, że uda nam się Boże Narodzenie 2017 spędzić już u siebie. Bo skoro Wy idziecie tak szybko i sprawnie, to czemu nam by się miało nie udać, skoro zakładamy więcej czasu? Naprawdę aż serducho mi rożnie: jeszcze niedawno pusta działka, gołe mury, a tu już tynki są! A propos tynków - myślimy nad tym samym (tak, JUŻ planujemy ). Jak gruby robiliście? Elektryka była w bruzdach w ścianach czy na murach, jedynie przykryta tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 29.12.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Leila! Chwilę mnie tu nie było, a tu proszę, zaraz przeprowadzka I kto tu idzie jak burza :D zazdroszczę prądu czekam na swój... Wszystkiego dobrego na NOWY ROK 2016 udanej przeprowadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 01.01.2016 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Zaglądam regularnie, tylko mniej piszę Ile razy patrzę na Waszą budowę, to rośnie we mnie nadzieja, że uda nam się Boże Narodzenie 2017 spędzić już u siebie. Bo skoro Wy idziecie tak szybko i sprawnie, to czemu nam by się miało nie udać, skoro zakładamy więcej czasu? Naprawdę aż serducho mi rożnie: jeszcze niedawno pusta działka, gołe mury, a tu już tynki są! A propos tynków - myślimy nad tym samym (tak, JUŻ planujemy ). Jak gruby robiliście? Elektryka była w bruzdach w ścianach czy na murach, jedynie przykryta tynkiem? To bardzo mi miło Iscra, że zaglądasz regularnie Powiem szczerze, że jak już się zacznie, to później już leci szybko My staraliśmy się jedynie odpowiednio wcześniej planować następne kroki, żeby uchronić się przed dziurami, czyli np. jak mieliśmy poczatek ścian parteru, to już ogarnialiśmy okna itp. Co do elektryki, to tak - wszystko jest przykryte tynkiem. Kable były jedynie klejone do ściany, raczej nic nie było kute w ścianie. Jaka grubość, to ciężko mi powiedzieć, bo tynkarze równali wszystko i pewnie różna grubość jest w różnych miejscach. Edit: mąż mówi, że grubość tynku wynosi u nas między 1,5 a 2 cm Pozdrawiam noworocznie i życzę szybkiego wbicia pierwszej łopaty w 2016 ! Edytowane 1 Stycznia 2016 przez leila87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 01.01.2016 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Leila! Chwilę mnie tu nie było, a tu proszę, zaraz przeprowadzka I kto tu idzie jak burza :D zazdroszczę prądu czekam na swój... Wszystkiego dobrego na NOWY ROK 2016 udanej przeprowadzki Mały biały domek, z tą przeprowadzką, to jeszcze nie tak prędko Gaz będziemy mieć najprawdopodobniej dopiero w lecie ;/ a bez ciepłej wody, to tak średnio Rok 2015 minął strasznie szybko i mam nadzieję, że lato 2016 również szybko przyjdzie Co do prądu, to jeszcze z miesiąc pewnie zejdzie, zanim komisyjnie zapalimy pierwszą żarówkę w domu Fizycznie wszystko już jest gotowe, ale oczywiście papiery, papiery i jeszcze raz papiery .... SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 01.01.2016 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Wszystkim czytającym dziennik "Pięknotek" życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2016 ! Sprawnego postępu prac na budowie i równie sprawnej i szybkiej przeprowadzki do wymarzonego domu ! http://scouteu.s3.amazonaws.com/cards/images_vt/merged/szczesliwego_nowego_roku_2043.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 01.01.2016 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Padło finalnie na Castoramę ... W Galerii Kominków pocałowaliśmy klamkę - zamknięte od 28.12 do któregoś tam stycznia. A na stronie internetowej zero informacji, o tym, że zamknięte ... Ale cieszę się, bo kominek, który kupiliśmy bardzo mi się podoba. Padło na prawie najtańszy - Capri, polskiej marki Nordflam. Ma 14 kW, opcję doprowadzenia powietrza z zewnątrz, wykonany jest z żeliwa. http://media.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/W/k/Wklad_kominkowy_Nordflam_Capri_14_kW_z_szybrem-920823-196017.jpg Cena: 1196 zł. Teraz pozostaje go tylko podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 01.01.2016 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Zapomniałam ! Jeśli chodzi o "inne aktywności budowlane", to w grudniu odwiedziliśmy również urząd gminy, w celu zabookowania numeru domu. Trzeba było wypełnić specjalny druk i złożyć go wraz z kopią pozwolenia na budowę i mapy zagospodarowania działki na dziennku podawczym. Teraz czekamy na pismo z nadaniem numeru. Kolejna rzecz odfajkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 01.01.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Leilo, gratuluję kominka, też celujemy w Nordflam, tylko narożny lub trójstronny:) numer domu już? super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 02.01.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 tez mamy miec gaz dopiero za pol roku! :/ a tu trzeba wygrzac przed wykonczeniowka posadzki z podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 02.01.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) I to w jakim stylu. Od razu z pompą, z grubej rury. Minus 12, odczuwalna minus 20. A świeże tynki na ścianach. Nie tak miało być, nie taki był plan .. Kominek zamontowany, grzeje salon. Koza przemontowana do garażu. Mobilnie "diabeł" (nagrzewnica na ropę) i wypożyczony pochłaniacz wilgoci (60 zł za dobę....) raz na dole, raz na poddaszu. Wizyty na budowie minimum 3 na dobę... minimum co 3 godziny ... Strona południowo - zachodnia daje sobie radę (bo słońce, dzięki Bogu !), ale od strony północno - wschodniej bryndza Szronik w kątach i na oknach, skropliny pod sufitem Ale damy radę Jeszcze tylko 2 dni takie mroźne zapowiadają .. Trzymajcie kciuki ! Edytowane 10 Stycznia 2016 przez leila87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 02.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 damy radę! nie możemy się załamywać, kiedyś te mrozy się skończą... pomyśleć,że w święta było 15stopni na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 05.01.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Mrozy puszczają i puszczą szybciej, jak się mentalnie tak wzajemnie będziemy wspierać, kto by pomyślał, że dopiero co narzekaliśmy na upały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 07.01.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam Bardzo ładny domek z pracami idziecie jak burza gratuluje !!! Jesteśmy na tym samym etapie budowy co i wy tylko u nas mieliśmy małe przejścia z tynkami gdzie nie gdzie z sufitów odpadał ale już jest wszystko w porządku Pozdrawiam i będę śledzić na bieżąco wasze poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redds 08.01.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ale macie szybkość zawrotną! Super! Co z tynkami? Mam nadzieję, że dajecie radę z osuszaniem. Pochwalę się jedynie, że my od 2 tygodni już mieszkamy w swojej pięknotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 10.01.2016 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ale macie szybkość zawrotną! Super! Co z tynkami? Mam nadzieję, że dajecie radę z osuszaniem. Pochwalę się jedynie, że my od 2 tygodni już mieszkamy w swojej pięknotce Witaj Redd's ! Super, że zawitałaś ponownie ! Wspaniałe wiadomości, rewelacja, że już mieszkacie i jak wrażenia ? Święta spędzone w Pięknotce ? Pochwal się proszę jakimiś fotkami A my, no działamy Jutro montaż szamba, hydraulika - w sensie rozłożenie rur wodnych- skończona, czekamy na dostawę styropianu pod podłogówkę i wylewki. Tynki suszymy, kominek cały czas odpalony, mrozy na szczęście puściły i póki co, nic nie odpadło .. Mam nadzieję, że to się nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 10.01.2016 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 tez mamy miec gaz dopiero za pol roku! :/ a tu trzeba wygrzac przed wykonczeniowka posadzki z podłogówka Małydomekpodlodzia mam info od hydraulika naszego, że kocioł kondensacyjny (Wy też chyba taki planujecie ? ) można w razie problemu "przestawić" na LPG. Jakiś tam reduktor się daje i podłącza się butlę i działa A jak się podłączy gaz ziemny, to się odłącza ten reduktor, i po sprawie. Także jeśli do przeprowadzki będzie nas dzielił tylko brak podłączenia z gazem, to pewnie skorzystamy z tej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 10.01.2016 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Witam Bardzo ładny domek z pracami idziecie jak burza gratuluje !!! Jesteśmy na tym samym etapie budowy co i wy tylko u nas mieliśmy małe przejścia z tynkami gdzie nie gdzie z sufitów odpadał ale już jest wszystko w porządku Pozdrawiam i będę śledzić na bieżąco wasze poczynania Witaj Anulla ! Dziękuję za odwiedziny i zaglądaj częściej Twój dziennik przewertowałam cały, również będę śledzić Budowę na południe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 10.01.2016 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Aj, dostaliśmy w kość z tymi mrozami, z grzaniem, z jeżdżeniem kilka razy dziennie i nocnie na budowę, żeby piękne tynki za 13 koła nie poszły się paść ... Efekt ? Hmm.. póki co, nic ze ściany nie sfrunęło Ale czy jeszcze nie sfrunie, to nie wiadomo. Cały wieniec i wszystkie elementy betonowe były przemarznięte Kąciki pod wieńcem były najzwyczajniej w świecie oszronione ! Zdecydowaliśmy nie ingerować zbytnio w te zmrożone miejsca nagrzewnicą, bo wydedukowaliśmy, że dla tynków najniebezpieczniejsze właśnie są gwałtowne wahania temperatur. Wewnątrz budynku udało się cały czas utrzymać temperaturę na plusie, jednak drugi raz, nie zdecydowalibyśmy się na tynkowanie w grudniu - nawet najcieplejszym grudniu Także jeżeli ktoś będzie czytał kiedyś tego posta, stojąc przed dylematem, czy tynkować w zimie, czy nie, to odpowiedź brzmi NIE TYNKOWAĆ W ZIMIE ! Dodatkowe koszty, które pochłonie ogrzewanie oraz stres związany z ryzykiem, czy tynki spadną, czy nie spadną, jest niewarty tej przeprowadzki dwa miesiące wcześniej. Heh, z resztą kto wie, czy przeprowadzka nie odwlecze się jeszcze bardziej, jeżeli będzie trzeba tynki poprawiać ? Celowo piszę tą "radę" teraz, żeby odzwierciedlić nasz nastrój i zniesmaczenie po walce z mrozami. Być może, na wiosnę, jeżeli daj Boże okaże się, że nic nie spadło, wrócimy do swoich nastrojów sprzed tynkowania :D:D Zamieszczam kilka zdjęć ... Szronik pod wieńcem nad oknem narożnym w kuchni Szronik pod wieńcem w kotłowni/gabinecie Lód na oknie - elewacja północno wschodnia Wskazanie termometra - poddasze Zmrożony szkielet żelbetowy ściany kolankowej - sypialnia poddasze I pęknięta szyba w oknie dachowym ... Jutro reklamujemy I jedyne, mam nadzieję, że ostatnie, pęknięcie tynku na ściance działowej na poddaszu między holem, a łazienką (zupełnie nie zrozumiałe dla nas, dlaczego akurat tutaj pęknięcie ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 10.01.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Na szczęście, podczas mrozów, udało się skończyć rozprowadzanie rur wodnych W łazience na poddaszu, zdecydowaliśmy się na umywalkę podwójną o długości 120 cm, wannę narożną o wymiarach 140 x 90 cm. Został zamontowany stelaż pod WC W kuchni już wiadomo, gdzie będzie zlew i zmywarka Łazienka dolna - zlew, WC i prysznic I nasz garaż, przerobiony na kotłownię I korzystając z ładnej pogody, plusowych temperatur i pięknego, styczniowego słońca, powietrzyliśmy nasze tynki A tutaj piękna, zimowa sceneria Dla takich widoków warto budować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts