smigle 08.07.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Witam,Mam zamiar dokonać rekonstrukcji dachu z poddaszem użytkowym i chciałbym prosić o Wasze zdanie co do rozstawu krokiew.Ma on wynosić 1m.Przekrój krokiew 6x20cmOdstęp od murłaty do murłaty 6 metrów.Płatew kalenicowa 15x15 podparta co 4 mOdległość murłaty od kalenicy 3mKąt nachylenia 14 st.Łaty 50x50mm co 40cmObciążenie: wełna 20cm, płyty gk, blachodachówka Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.07.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Wygląda fajnie, drewno grube jak pod ceramikę, podparte niby ładnie, rozstaw niewielki, łaty ok, blachodachówka nie ok, troche za mały spadek dachu, lepiej blache trapezową ale Na każde zmiany konstrukcyjne budynku potrzebny jest projekt i pozwolenie na budowę. Chociaż niech Ci to jakiś ludzik z uprawnieniami projektanta podpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 10.07.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Na to trzeba mieć projekt lecz jest ok. Rozważ deskowanie i uważaj na sąsiadów:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigle 12.07.2015 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Spokojniej mam teraz w duszy Projekt mam, tylko taki badziewny, że nie ma tam szczegółów, ale zgoda sąsiadów jest i zezwolenie na rekonstrukcję też jest. Mam jeszcze jedną wątpliwość. Otóż rekonstrukcja ta uwzględnia też wzniesienie ścian kolankowych 1,5 m, żeby poddasze było przestronniejsze. Nie chce mi się betonować wieńca, w który się wsadza kotwy mocujące murłaty, ponieważ należałoby jak najszybciej nakryć budynek, żeby mnie nie zalało. Więc zaplanowałem sobie te kotwy wmurować (w odległości co 1m) w 2 rzędy bloczków (wys. 200mm, szer. 250mm) z betonu komórkowego. Do tego mam zamiar do zaprawy murarskiej dodać więcej cementu (ok. 1:3) oraz dać zbrojenie (drut 8mm) w szwie. Do zaprawy dodałbym jeszcze jakiś dodatek, żeby szybciej się wiązało. Co powiecie na takie rozwiązanie? Edytowane 12 Lipca 2015 przez smigle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 13.07.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Nie bardzo to pasuje. Proponował bym jednak wieniec, lub przynajmniej słupki żelbetowe zbrojone i w nich zatopione szpilki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.07.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Przy tak płaskim dachu rozstaw krokwi jest za duży, max to 80 cm lub większy przekrój łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigle 26.07.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Przy tak płaskim dachu rozstaw krokwi jest za duży, max to 80 cm lub większy przekrój łat. Pozdrawiam. Co mi da większy przekrój łat? Chodzi o przechylenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2015 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 ...Chodzi o przechylenie? O co chodzi??? Duży rozstaw krokwi spowoduje rozsuniecie podparcia łat co może skutkować ich ugięciem. Wystąpi wada estetyczna popularnie zwana "łódkowaniem dachu". Aby tego uniknąć zawęża się rozstaw krokwi lub zwiększa przekrój łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts