pytanja 09.07.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam, proszę o radę:Chcę wykonać drenaż działki z jednej strony, (ok 50 metrów bieżących) ponieważ zbieram wodę z sąsiednich działek i okresach wzmożonych opadów czy na wiosnę działka jest częściwo podmokła, woda opadowa i gruntowa z sąsiednich działek. Chce wykopać rów na poczatku mojej dziąłki na głębokość około 50 cm i szerokość ok. 20 cm, włożyć tam rurę drenarską z odpowiednim spadkiem około 3-5% i tutaj mam zagwozdkę, 1 znalazłem rurę produkowaną przez Drewplast w otulinie Typar sf44 dedykowaną na gleby ił, glina ( u mnie jest gleba gliniasta) i co kluczowe: PRODUCENT STANOWCZO ODRADZA ZASYPYWANIE TEJ RURY ŻWIRKIEM lub INNYM MATERIAŁEM TYLKO GRUNT RODZIMY i TO MA DAWAĆ DOBRE REZULTATY.Czy ktoś stosował takie rozwiązanie i może mi polecić ? 2 Drugim rozwiązaniem jest zastosowanie w moim przypadku żwiru i rury drenarskiej, którą i tak planowałem owinąć geowłókniną.czyli wtedy w taki wykopany rów daję z 10 cm żwiruna dno, nastęopnie owiniętą rurę geowłókniną i zasypuję całość żwirem i nie wiem czy dawać jeszcze jako górną warste grunt rodzimy tj. glebę gliniastą. Gdyby to rozwiązanie z gotową rurą w otulinie (1) było skuteczne to jest dla mnie tanie i mniej pracochłonne i nie maiłbym problemu co zrobić z wykopaną ziemią tylko niewielka część byłaby do zagospodarowania. Pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts