Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury drenażowe w otulinie Typar sf44 i zaleceani prodicenta aby nie stosować żwiru

Recommended Posts

Witam,

proszę o radę:

Chcę wykonać drenaż działki z jednej strony, (ok 50 metrów bieżących) ponieważ zbieram wodę z sąsiednich działek i okresach wzmożonych opadów czy na wiosnę działka jest częściwo podmokła, woda opadowa i gruntowa z sąsiednich działek.

Chce wykopać rów na poczatku mojej dziąłki

na głębokość około 50 cm i szerokość ok. 20 cm, włożyć tam rurę drenarską z odpowiednim spadkiem około 3-5% i tutaj mam zagwozdkę,

1 znalazłem rurę produkowaną przez Drewplast w otulinie Typar sf44 dedykowaną na gleby ił, glina ( u mnie jest gleba gliniasta) i co kluczowe: PRODUCENT STANOWCZO ODRADZA ZASYPYWANIE TEJ RURY ŻWIRKIEM lub INNYM MATERIAŁEM TYLKO GRUNT RODZIMY i TO MA DAWAĆ DOBRE REZULTATY.

Czy ktoś stosował takie rozwiązanie i może mi polecić ?

2 Drugim rozwiązaniem jest zastosowanie w moim przypadku żwiru i rury drenarskiej, którą i tak planowałem owinąć geowłókniną.

czyli wtedy w taki wykopany rów daję z 10 cm żwiruna dno, nastęopnie owiniętą rurę geowłókniną i zasypuję całość żwirem i nie wiem czy dawać jeszcze jako górną warste grunt rodzimy tj. glebę gliniastą.

Gdyby to rozwiązanie z gotową rurą w otulinie (1) było skuteczne to jest dla mnie tanie i mniej pracochłonne i nie maiłbym problemu co zrobić z wykopaną ziemią tylko niewielka część byłaby do zagospodarowania.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.