Bejaro 09.07.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Proszę o podanie kosztu wykonania takich betonowych stóp pod legary,mam wycenę wraz z montażem deski całość kompleksowo.60 szt tych słupków,wiem że muszą być poniżej strefy przemarzania-ale ile takiego jednego słupka wraz z materiałem może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 09.07.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Pytanie jeszcze jak duże te słupki mają być, jakie zbrojenie, ile wyniesione ponad grunt... Z innej beczki - 60szt to dośc dużo, jak duży ten taras? Nie taniej byłoby dać grubsze legary/kontrlegary? Przykładowo u mnie na 45m2 tarasu wyszło zaledwie 20słupków a na dobrą sprawę wystarczyłoby 16. Stopy pod legary w dużym zagęszczeniu to raczej daje się jeżeli to śa tylko bloczki leżące na podłożu (bez zachowania strefy przemarzania). Co do ceny - nie wiem ile dokładnie to może kosztować bo słupki robiłem sam ,ale te 20szt zajęło mi ok 40h (beton mieszałem ręcznie). Myślę ze sprawna mała ekipa to zrobi w jeden dzień - pytałbym wykonawców ogrodzeń, w końcu maja wprawę w wierceniu i betonowaniu słupków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 09.07.2015 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Słupki ok 40-50 cm ponad grunt ,co metr taras 45m2 a raczej 35+10 bo dwa. Zastanawiałam się właśnie nad tą ilością.Z tego co zapamiętałam średnica 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 10.07.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Moim zdaniem można by trochę zmniejszyć ilość tych słupków. Ja dawałem trochę grubsze (w ziemi ok fi 200 lane do gruntu, wyżej fi 150 w szalunku z rury kanalizacyjnej) natomiast w rozstawie 2m - dodatkowo taras wystaje poza słupki o 0.5m czyli na szerokości tarasu 3m są tylko 2 słupki. Może to wymagać zwiększenia przekroju legarów i kontrlegarów ale skoro słupki mają mieć 40-50 cm to wnioskuję że miejsce na to jest. (u mnie mają przekrój odpowiednio 15x6.5cm i 12x4.5cm). Zwiększenie średnicy słupka nie powinno znacząco podnieść kosztu jego wykonania - to tylko trochę więcej betonu a robota ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.04.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Podepnę się. Chce dać legary głowne 9x9cm a kontrlegary 9x5cm. Modrzew syberyjski.Czy rozstaw miedzy słupami fundamentowymi 1.2m (dla belki 9x9cm) jest ok? Dla legerów mniejszych niestety wychodzi mi aż 1.6m tyle że one są co 50-60cm wiec problemu też chyba nie powinno być ? Łacznie 15 słupów, powierzchnia okolo 22m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts