Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop monolit - wieniec

Recommended Posts

Witam

Budynek parterowy, ściany z BK, strop monolit. Jak najlepiej - najprościej i najszybciej zrobić. Chodzi o przygotowanie do zalewania stropu. Dół, deski, chyba nie ma opcji innej która jest jednocześnie porównywalna cenowo. Natomiast czy wokół wieniec tylko rozwiązanie to też szalowanie, czy można np obmurować ściany BK szerokości 5 cm (ściana ma 24). Czy raczej strop powinien opierać się na całej szerokości ściany. Czy obmurowanie wokoło takim BK 5 nie rozleci się przy zalewaniu stropu pompą. Szukam rozwiązania aby przygotować strop do zalewania sam. Przy szalowaniu wieńca w jedną osobę trochę ciężko będzie :-(, a obmurować mógłbym bez problemu sam.

Jeszcze kierownika zapytam, czy nie będzie miał obiekcji, ale dzieki jajmar jak kierownik zgodzi się to obmuruję, jakoś nie lubię szalowania, garaż wieniec szalowałem niezbyt równo wyszło, później fundament, efekt zadowalający, ale trzeba było kombinować kogoś za każdym razem do pomocy...

A jeszcze zapytam, czy da radę wibrować strop wibratorem pogrążalnym (taki zakupiłem i jak na razie się sprawdził), czy przy stropie to tylko łata wibracyjna ?

Edytowane przez sylwekr

• 2 weeks później...

Cześć, (nawiasem mówiąc mój pierwszy post na tym forum)

Ja zamierzam na ścianie 30cm (Wienerberger 30 P+W) obmurować pustakiem 8cm. Ale i tak będę to chciał zabezpieczyc deską od zewnątrz.

Może by i wytrzymało, ale dla spokojności zadam sobie trud.

Przy okazji wymurowywania zrobię tzw. szlichtę (chyba tak to się nazywa) z zaprawy na całej powierzchni pustaka - czyli na tych 22cm co pozostanie wolne na wieniec.