Xesxpox 14.05.2016 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 z alarmem to zaczynam dopiero przygodę, jak zaczną mi tynki to będę miał już spokój z terminami to popatrzę na centrale. Być moze z mojej niewiedzy chcę akurat wrl. Na szybko patrząc 128 wrl z abax kosztuje około 1200zł ma w sobie miejsce na kartę sim i system bezprzewodowy w zestawie antena i obudowa. Zwykłą 128 kupuje za 600zł, acu około 380zł, moduł gsm ok 350zł,plus obudowa ze 100zł co daje podobną kwotę (ceny biorę z jednej strony internetowej-można pewnie na innych i taniej kupić). Tylko czy jest lepiej mieć wsio na jednej płytce czy może płytka jako centrala a komunikacja na oddzielnych modułach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 20.05.2016 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Tynki czas zacząć- obrzutka wszędzie rzucona. Łącznie poszło około 54 worków na cały dom. Po obrzutce narożniki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 31.05.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Hej, wspomniałeś kiedyś o rekuperacji, jak będziesz rozkładał kanały na poddaszu? btw pisałeś ze dasz 20 cm styropianu na podłogę - przecież styropianu nie przerzucisz na dach a jedynie wełnę. mam problem jak to sensowne rozwiązać tj. poddasze na tę chwilę nieocieplone (ale w przyszłości być możne do zagospodarowania) wydaje mi się najsensowniej kanały rozłożyć po stropie na to wełnę z 30 cm i tak zostawić. jak przyjdzie kiedykolwiek do robienia góry to wtedy się wełnę przerzuci na dach na podłodze dać styro i zalać wylewką z 5-6cm. chyba najsensowniejsza opcja, aby nie isc w koszty. a ocieplić strop i tak teraz trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 11.06.2016 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Lambert sory że dopiero teraz odpisuje ale czasu zawsze brak...co do stropu to ciężko w sumie jest coś sensownego wymyślić. Ja po ostatnich przemyśleniach chyba zrobię tak że położe kanały od wentylacji rozłoże z 10cm styro, wylewka i będę miał już górę gotową. I później przed zimą pomyślę co zrobić- czy ocieplać dach czy rozłożyć coś na wylewce. Napewno będzie to zależne od tego czy będzie duże parcie na wykorzystywanie piętra jako strych. Jeżeli zaczniemy dużo tam ustawiać to ocieple dach i tyle. Na budowie tydzień temu skończyliśmy tynki i powoli sobie schną. Pora ogarniać płytki, panele, parby, meble itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 14.06.2016 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 fajnie w tych tynakch czy to cementowo-wapienne? będziecie chcieli machnąć jeszcze gładź na tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 03.07.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Lambert sory ale nie dostałem powiadomienia ostatnio...tynki będą malowane bez gładzi. Wyglądają całkiem całkiem a po malowaniu się okaże. Tynki już suche, szukam płytkarzy i ogarniam strop pod wylewkę bo trochę po tynkach syfu zostało i trza poskrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.07.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Twoje tynki, a raczej zdjęcia utwierdziły mnie w moim wyborze tynków gipsowych Diamant Knauf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 03.07.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 czekam na efekt po malowaniu wrzuć fotki koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 03.07.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Witam się i ja, podczytuję czasem Mnie również twoje tynki przekonały że dokonałam dobrego wyboru! Dzięki! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 27.07.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Daaawno mnie tu nie było. Tynki każdy kto ogląda twierdzi że ładnie wyglądają więc nie wiem o co Wam biega z tymi wyborami? Nam chodziło o powierzchnię ścian z delikatną chropowatością choć to i tak zniknie w dużej mierze przy malowaniu. Najważniejsze że jak opieram coś o ścianę to nie mam rys bo tynk jest naprawdę twardy. Sam wziąłem się za układanie płytek w pomieszczeniu gospodarczym: To jakieś najtańsze płytki z castoramy ale efekt zadowalający dla właścićelki;) Korzystając z faktu że koparkowy był w okolicy trochę nam rozgarnął ziemi przed domem i tam gdzie brakowało najbardziej nawoził i wyrównał żółtym piaskiem. Przed: po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.07.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 tynki spoko.. lecisz do przodu.. teraz się zacznie - kasa jak szalona znika a roboty mało widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.08.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Zastanawiam się, kiedy ja będę walczył z płytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 15.08.2016 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) artur masz rację kasa ubywa w zastraszającym tempie... Na budowie układamy płytki tzn majster układa;) Projektantem jest moja Pani i na podłogi do salonu, kuchni, przedpokoju wybrała płytki 31x62 Końskie Liverpol Beig: Natomiast w łazience będą białe z Ceresanitu bez żadnych dekorów 25x40- jedna ściana gładkie a przeciwległa z delikatnym tłoczeniem/falą : http://www.cersanit.com.pl/public/products/W398-002-1/pl_ps201_white_structure_25x40_750x1200.png w narożniku gdzie ma być prysznic będą płytki drewnopodobne ceramica colour peru 25x75: http://ilazienki.pl/images/uploads/cerco_15517.jpg a na podłodze 60x60 czarne star gres quarzite nero http://image.ceneo.pl/data/products/42434065/i-star-gres-quarzite-nero-lappato-45x45-gat-2.jpg?=f88ab Ścianę i podłogę w miejscu prysznica wysmarowaliśmy kilka razy folią w płynie: kibelek przygotowany do zabudowy: no i grzejnik czarny: a tu pierwsze płytki na ścianach: a ja walcze z rozłożeniem przewodów wentylacyjnych na stropie i może zacznę rozkładać styropian w najbliższych dniach żeby jeszcze w tym miesiącu zrobić wylewkę u góry. Skrzynka od przemka forumowego-wykonana dobrze choć sąsiad zrobił mi skrzynkii rozdzielcze i dużo szybciej się je spinało: a tu skrzynka od sąsiada: no i nawiewy spięte: Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Xesxpox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.08.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Ciekaw jestem kto te czarne płytki będzie sprzątał, miałem kiedyś ciemne płytki w łazience i już nigdy nie popełnię tego błędu.Jak oceniasz ten stelaż z Koła ? KIedyś kupiłem do mieszkania i mój człowiek od wykończeniówki był pozytywnie zaskoczony jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.08.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Też zamawiałem u Przemka graty do wentylacji. Przed kładzeniem płytek wygrzewałeś posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 23.08.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 No to zamawiaj wcześniej u Przemka;) chłop zalatany mocno. Co do płyty to nie wygrzewałem bo nie wiem czy jest przed płytkami sens wygrzewać? Płyta od kwietnia zamknięta-okna i drzwi- więc chyba dużo już wyschła a całą zimę była pod dachem. To co w niej zostało powoli będzie musiało wyschnąć a płytki z tego powodu przy niskotemperaturowej podłogówce raczej chyba nie odpadną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 24.08.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 pytanko mam o otwory w stropie pod rekuperacje .... jakiej średnicy wykonałes i jak je wykonałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 30.08.2016 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Sory że dopiero teraz ale coś mi powiadomienia w spam idą...otwory robiłem normalnie wiertarką. Nawiercałem wiertłem fi 10 lub 8 po obwodzie kilka otworów od dołu stropu a reszte rozkuwałem młotem. Fakt miejscami pustaki terivy mocno się wyszczerbiły i musiałem załatać pianką. Po wszystkim żałuje że nie zachlapałem tego klejem lub cement bo pianka inaczej pracuje niż tynk /strop i w okolicy otworów są małe rysy na tynku. Przed malowaniem chłopaki mają przyjechać i to zatrzeć żeby tych pęknięć nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 31.08.2016 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Lambert a średnice mam fi 125 takie mi skrzynki zrobił przemek. Na budowie ocieplenie stropu się kończy. Przy płycie fundamentowej gdzie całą elektrykę musiałem puścić po stropie jest to mocno utrudnione. Trzeba duuuużo wycinać w styropianie...dodatkowo ekipa od stropu coś spieprzyła i tam gdzie są belki pomiędzy pustakami stropowymi są wybrzuszenia więc styro żeby nie klawiszował podsypywałem keramzytem 0-4mm. W tle widać najprostszą maszynkę do wycinania w styro pod rurki-lutownica z biedronki. Zamiast grotu wstawiłem drut zwykły do wiązania zbrojenia i tym wypalałem otwory;) W miejscu gdzie ma być bufor dałem xps-a a pod ścianami działowymi eps-a 100. Rury od wentylacji są fi 75 miejscami przechodzą pod nimi peszle od elektryki więc wsio ma razem miejscami wysokość 9-10 cm czego nie dało się uzupełnić styro zasypywałem keramzytem. Najszybszy sposób uzupełnienia szczeli. A tu łazienka: zabrakło nam płytek podłogowych i już drugi tydzień robota stoi...masakra. W planach dokończenie ocieplenia stropu i układanie podłogówki a w przyszłym tygodniu wylewka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 04.10.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Znowu długo nic nie pisałem...na budowie mega postępy i mogę powiedzieć że już pomieszkujemy. Ale od początku-dokończyłem strop rozkładając folie na styropian i przyjechała firma od posadzek która w kilka h wylała mi stan zero stropu. Wyszło od 6-9 cm więc sporo betonu mam na stropie. przed wylewką rozłożyłem podłogówkę: Niebieska rura to pozostałości z płyty Kantherm pe rt 16x2 a biała Henco 16x2. Wcześniej przy płycie chwaliłem kantherma ale henco znacznie łatwiej się układa amatorowi. Wygina się raz i tak zostaje. Dziś robiąc drugi raz wziąłbym henco. Fakt że to w/w rury to dwia odmienne produkty ale biała łatwiejsza w układaniu. Po ułożeniu podłogówki i dylatacji wylewanie: po wrzuceniu na strop pierwszej warstwy panowie rozłożyli siatki tak zeby nie leżały na rurach od podłogówki Tu już po wylaniu: Efekt końcowy zadowalający;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts