Pawlo111 26.08.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Pawlo111 dzięki za info. Próbę zrobiłem tak ze nalałem wody i sprężarką dobiłem do 2atmosfer. Woda nie tryskała po godzinie ciśnienie nie spadło więc chyba git. Zostawię tą wodę w rurkach na czas betonowania. Dziś ostatnie poprawki a jutro lanie. Ta woda w rurkach pod ciśnieniem podczas lania to nie tylko po to by nie wypływały ale i po to by nabrały swojego roboczego rozmiaru... Nie jestem hydraulik ale tyle wyczytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 27.08.2015 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Płyta związana, spętana i gotowa na beton. Po długiej walce z całym zbrojeniem skończyliśmy. Podłogówkę czepiałem uchwytami systemowymi+opaski/trytytki na 500m pexa poszło około 1500 opasek i z 1000 uchwytów. Dziś 7.30 pompa i grucha na budowie: i pierwszy "wytrysk";) łata wibracyjna w akcji No i awaria też była: byłoby zbyt pięknie żeby coś się nie zje...ło. W projekcie miałem 22,3m3 betonu, zamówiłem 23m3 i po wyrzuceniu z kosza zabrakło 0,3m3 eh....tego się nie spodziewałem. Jak na złość nikt kto ma busa z kipą nie odbierał telefonu żeby podrzucić mi tak małą ilość betonu na kipie....Szybki telefon do betoniarni i za 15 minut miałem na miejscu brakujący beton. Szef betoniarni policzył taniej za dowóz tak małej ilości -dobre i to w tym wszystkim. Beton po wylaniu źle chyba nie wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 05.09.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 gratuluję stanu 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 06.09.2015 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 a dziękuje;) z aktualności to łatwimy kredyt i stale coś chcą w banku...podobno za 2 tygodnie ma być kasa-zobaczymy. Cały czas polewam płytę a ta pije wodę jak...w tą suszę to nawet węże przychodzą z płyty wodę spijać-złapany na płycie przy wodzie: w międzyczacie rozkładam betony rozciągnięte na drodze: Zrobiłem podliczenie płyty i na gotowo bez papierów tylko to co w tabeli poniżej wyszła mnie 30.630zł powierzchnia zabudowy 118m2, powierzchnia użytkowa parteru to 96m2 czyli po powierzchni zabudowy wyjdzie mi około 260zł/m2 płyty na gotowo z ogrzewaniem podłogowym/benarką/opaską/drenażem i całym innym dobrodziejstwem. W pierwszym poście postaram się zrobić takie zestawienie kosztów budowy podzielone na etapy. Szukam silki na budowę i jeden ze składów zaproponował mi silkę tempo-budował ktoś z tych bloków?-jakieś uwagi/spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 18.09.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Na budowie chwilowy marazm...z energetyki kwit dostaliśmy z wyznaczonym miejscem skrzynki. Teraz przetarg i do końca roku może się wyrobią Udało mi się kupić garaż blaszany 6x4m w dobrym stanie. Razem z sąsiadami przywieźliśmy go w całości na działkę: i z wjazdu: Dziś podpisaliśmy umowę kredytową kasa ma być w poniedziałek padło na BGŹ. Z umową musiałem iść po wpis do hipoteki i wykupić najdroższy znaczek w moim życiu:( kredyt załatwiony pora ruszyć ze ścianami. Zamówiłem silkę 24 na ściany nośne i 12 na działówki. Może ktoś mi doradzi w kwestii komina. Mianowicie w projekcie mam dwa jeden fi 160 drugi fi 200 i dwa kanały wentylacyjne. W domu pieca do co nie będzie tylko kominek z zamkniętą komorą spalania do którego mam doprowadzoną rurę fi 160 pod płytą fundamentową. Wentylację planuję zrobić mechaniczną -wyciągi/anemostaty w każdym pomieszczeniu i zasilaną wmg z centralnym nawiewem fi 160 i rozbiegiem około 30m czy do takiej wentylacji robić komin z zaślepionymi otworami do wentylacji na ewentualną przyszłość/awarię wm? Jaki używacie klej do silki? u mnie majster stwierdził ze każdy biały będzie dobry i nie wiem czy te najtańsze będą dobrze trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 03.10.2015 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Klej za namową sprzedawcy biały Kleiba z fabryki oddalonej odemnie 30km więc wsparłem lokalny biznes;) Koszt 15zł za worek. W miedzyczasie kupiłem silkę i nie wiem czy to normalne ale dużo pustaków ma rysy przy tych dwóch otworach górnych o różnych długościach ale pustaki są całe i nie rozlatują się No i ekipa w akcji pierwszego dnia: różnica wysokości płyty pomiędzy najwyższym i najniższym narożnikem to 8mm więc może być jak na amatora. Po 6h pracy pierwszego dnia rozłożyli pierwszą warstwę na papie i zaprawie cementowo-wapiennej wyznaczyli otwory w naszym przypadku tylko dwa okna nie idą od podłogi. Drugi dzień No i dziś tylko 6h pracowali jak to w soboty: Na chwilę obecną mamy liczony strop a ja mam rozterkę czy zainwestować w nadproża keramzytowe z czamaninka czy ciut tańsze betonowe?-może ktoś coś doradzi? No i komin fi 180 wys 8m z jednym otworem wentylacyjnym koszt ok 1660zł nieocieplny tylko do kominka firmy brat-ktoś ma doświadczenie z tą firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 08.10.2015 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Mury ciąg dalszy- stan z wtorku rano: Dojechała w końcu reszta silki...całe szczęście bo murarze w 5 dni wymurowali 22 palety. Mam pierwsze wyceny na strop teriva i wg wyliczeń mam 88m2 stropu ze stropexu krzyczą 7000zł za komplet a z czamaninka 9200...ma ktoś doświadczenie ze stropami stropexu? Murarze twierdzą że pustaki keramzytowe mają słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 08.10.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 7000 brutto? a w cenie są kształtki wieńcowe czy będziecie deskować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 08.10.2015 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 cena brutto loco budowa czyli z dostawą, pustaki i żebra roździelcze 5800zł a kształtki L i C oraz siatka P2 1200zł, fakt że u mnie trochę odejdzie tych kształtek płaskich bo dom z silki i podobno nie trzeba ich dawać bo silka jest dość twarda i można na niej wszystko opierać. I nie wiem czy jest sens dopłacać za strop czamanika bo chyba jak ktoś sprzedaje na całą polske (stropex) to chyba materiał spełnia jakieś normy. Ciężki temat bo różnica 2200zł w stropie to chyba dużo za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 08.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) ta pierwsza brzmi rozsądnie, aczkolwiek pytanie tak jak wspomniałeś co z jakością? ale skoro wysyłają na cała Polskę to powinno być OK. 2200 PLN niby nie dużo, ale dokładając po 2 tys. do każdego elementu na budowie to w sumie dołożysz do budowy 30% ja też wyślę zapytanie o wycenę mojego stropu do stropex"u Ja w projekcie mam strop chyba firmy termat, jeszcze niczego nie wyceniałem więc nie powiem czy drogo u nich czy nie. do mam uż. 98m2 - więc podobna wielkość do Twojego. Edytowane 8 Października 2015 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 12.10.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 też masz terivę I w projekcie? mi proponują pustaki 12 komorowe hmmm. zostawiłęm wiadomośc priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 12.10.2015 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Kolejne etapy budowy za nami;) Mamy szambo: 10m3 cena 2600zł w wykopie koparkowy rozgarnął ziemie po wykopie na szambo oraz nasze góry z wydobyte z pod domu zupełnie inaczej teraz to wyląda. Nadproża betonowe w trakcie obsadzania- około 850zł za komplet na dole. Widok dużego okna w salonie a za salonem dwa pokoje: Chłopaki szalują słupy: Jak widać mamy już strop. Padło na Czamaninek strop Teriva. Cena u przedstawiciela bije konkurencję na głowę. No i w piątek namierzyłem w okolicy rozbiórkę chodnika. Wożą mi co koparkowy załaduje w cenie 20zł za wywrotkę. Trafiają się duże całe płytki 50x50 i w większości krawężniki stare długości 100cm w stanie dobrym;) Biorę wszystko;) Stan z dziś -L-ki i kształtki C obsadzone jutro jak śnieg nas nie zawali idzie strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 14.10.2015 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Wczoraj rozłożyliśmy belki a dziś chłopaki rozłożyli gary i okazało się że brakuje 25szt... trochę z oddali widok ściany zachodniej z trzema otworami i południowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 14.10.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Fajnie leci robota Nie robicie przepustów pod kanaly wentylacyjne? Robicie klatkę schodową? Jesli nie to jakie planujecie schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 15.10.2015 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 lambert86 końcówka nicku to Twój rocznik?-fajnie, że ktoś zagląda.Co do wentylacji to jak robić przepusty? myślałem że później w terivie łatwo zrobi się otwory? Klatkę schodową robimy- otwór wychodzi szerokości 180cm i ma 200cm przy zabiegu z dołu a przy wejścu u góry 220cm długości poziom 0 stropu docelowo ma być na h=315. Mam nadzieje że starczy na schody zabiegowe? Schody planujemy z drewna ale jakie to nie wiem bo góra wstępnie ma być nieużytkowa a więc na jakiś czas pewnie będą sosnowe z desek budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 15.10.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 lambert86 końcówka nicku to Twój rocznik? tak Temat wentylacji trochę przewertowałem i doszedłem do wniosku ze przepusty zrobię chyba sam przed rozkładaniem pustaków. Nie wiem czy orientowałeś się ile kosztuje wiercenie w stropie za 1cm jakies 4-5 PLN - nie wiem jak policza terivę, bo nie pytałem, ale u mnie to ponad 1200 PLN, więc cena mnie zabiła.. wypożyczę wiertnicę o taką http://www.armarent.pl/wynajem/WIERTNICA_DO_BETONU_25350_mm/64-41-49/ na jeden dzień i pustaki sam przewiercę w ilości ile będzie potrzeba, będą idealnie przewiercone. ja teraz rozkminaim czy robić otwór okrągły fi 130cm czy kwadrat 130x130. Poddasze będzie nie użytkowe, ale podnosimy ściankę kolankowa aby można było w razie wypadku coś tam zrobić. Klatka schodowa będzie w przyszłości w pomieszczeniu gospodarczym, które ma 140x140 cm. tam zrobimy rozkładane schodki. Otwór robię większy, aby w razie potrzeby wstawić poprostu tam schody drewniane ale chyba kręcone a) http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/104574.jpeg otwór kwadrat b) http://www.greenstep.pl/images/produkty/29-54.jpg otwór okrągły na dole mamy 3 pokoje + salon, więc być może góry nigdy nie zaadoptujemy, ale lepiej zrobić żeby potem nie kuć. Klatki nie robimy, żeby nie wychładzała chałupy na dole, gdy góra nie będzie użytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 15.10.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Witam Xesxpox i gratuluję postępów w budowie. Życzę pogody ładnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 15.10.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Witaj mały biały domek-mam nadzieje że śnieg nas w sobotę nie zasypię. Tu aktualny rzut parteru: Schody kiedyś zrobię a na chwilę obecną nie mam pomysłu ale muszę zrobić otwór -może część na stałe zaślepię a w pozostałej części zrobię tylko właz...to jeszcze do uzgodnienia. Ja do wentylacji sam będę robił otwory więc nie liczę ile to mogłoby kosztować. Właśnie rozmawiałem z murarzem i mówił że nad pustakami terivy będzie wylane około 4cm więc kucia dużo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 15.10.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 no to rzeczywiście tragedii nie ma, ale z kuciem bądź ostrożny bo pustaki ponoć są mega kruche - wskazana wiertnica.u mnie właz 130x130cm i też trzeba będzie częściowo zaślepić, bo rozkładane schody to okolo 120x70. btw ile poszło/pójdzie betonu do zalania terivy? i pustaki keramzyt czy żużel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 15.10.2015 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Pustaki i kruche ale bez przesady;) już kiedyś coś kułem w terivie. Co do betonu to ma być coś około 11,5-12m3 betonu. Dziś wieczorem będę wiedział. Co do Twoich schodów-czemu taki mały otwór chcesz zrobić? takie schody są strasznie niewygodne-wiadomo kwestia przyzwyczajenia ale ja zrobiłbym większy- nawet wypuściłbym pręty po 40 cm z boków klatki a otórw zaślepił a jak przyjdzie pora montażu schodów to obędzie się bez kucia. I jak otówr np 2x2m okaże się za duży to do wypuszczonych prętów dołożysz kolejnego zbrojenia i zalejesz niepotrzebną przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts