zibuch 18.12.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 zibuch jakieś propozycje? tak. ładować w płytę i/lub strop bufor 1000L ogrzany o 30st = płyta fundamentowa ogrzana o ok 2st. akumulacja ok 30kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 18.12.2015 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Dach zadeskowany pokryty membraną i załacony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 18.12.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Zakładam że projekt jest od Z500, jak mają się realne koszty do tych z kosztorysu pracowni Z500 ? Nie mam ich kosztorysu, jeżeli porównać do tego co mają na stronie głównej to jest jednak zaniżony o vat i te 10%. Mi w chwili obecnej udaje się dużo produktów kupić na 8% vat lub...ogólnie mam dobre ceny na towar i mieszcze się w tych ich kosztorysach. Jeżeli kupowałbym na 23% vat to już byłby rozstrzał cenowy i to spory. Jednak po pobraniu kosztorysu w pdf to już koszty są bardziej realne-może te 10% trzeba by dodać w zależności od zdolności negocjacyjnych. Zbichu czyli co nie robiłbyś bufora tylko ogrzewacz przepływowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 19.12.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 kolega Zbichu ma na myśli taką właśnie opcję... Pisałem CI o takim wariancie i dalej się zastanawiam czy robić tak u siebie ? hmm miałem szansę kupić kospela rocznego za 800 PLN 12 albo 16 kW. Grzać tym bezpośrednio w podłogę, a jeśli będzie drogo to dorzucę bufor. prawdopodobnie nie będzie potrzeby ale będzie taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 21.12.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Jeśli masz mieć i tak wodną podłgówkę, do tego będziesz grzać płytę czy strop (wylewka bez styro albo w ogóle bez wylewki) to w płycie zmieścisz więcej energii niż w buforze. W razie draki dołożysz bufor jak pisze Lambert ale poczytaj relacje ludzi co grzeją kablami, przy dobrze ocieplonym domu większość korzysta tylko z taniej taryfy co masz za membranę na dachu? dlaczego nie papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 21.12.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 na dachu membrana corotop red strong-czemu nie papa? ekipa od dachu stwierdziła, że nie mają problemów z membranami i w sumie nie miałem sensownych argumentów za papą jak i przeciw membranie. Uważasz, ze membrana to zły wybór?Co do bufora byłem/jestem na niego nagrzany ale daliście mi teraz do myślenia nad tym elektrycznymprzepływowym ogrzewaczem wody. Tym bardziej że nówkę można kupić w dobrej kasie a bufor zawsze można dołożyć. Fakt, że trochę w głowie mi fotowoltaika a do niej bufor jest idealny bo można go zagrzać w dzień a w nocy korzystać. No i jeszcze w planie mamy zrobić kominek a robiąc kominek to już nie są duże pieniądze żeby kupić go z wkładem wodnym i ładować w bufor...dużo za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 21.12.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 hehe opcji dużo, chyba aż za dużo, bo ciężko coś wybrać. Co do instalacji na piecu KOSPEL - to prostota na plus, możesz go powiesić gdziekolwiek, bo wygląda wporzo. Podłogówka w płycie, będzie miałą taką bezwładność, że przypuszczam po nagrzaniu w powiedzmy w weekend, gdzie nocna taryfa jest cała dobę, to ładując czujniki temperatury (w moim przypadku w wylewkę na płycie) wahania temperatury będą tak małe, że II taryfa powinna wystarczyć. Przewertowałem prawie połowę wątku " ogrzewający prądem wystąp..." i kablarze po 1 dniu bez grzania temperatura im spadała o ~ 1 stopień. Jeśli tak rzeczywiście jest to moim skromnym zdaniem nie ma co ładować bufora, bo to będzie jedynie strata energii. Jeśli wyjdzie jakiś babol, że nie da rady podgrzać tylko w II taryfie, zaraz kołujemy ten bufor i lecimy " po staremu". Wydaje mi się opcją ok, ale jak to w praktyce nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.12.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Co do bufora byłem/jestem na niego nagrzany ale daliście mi teraz do myślenia nad tym elektrycznymprzepływowym ogrzewaczem wody. Tym bardziej że nówkę można kupić w dobrej kasie a bufor zawsze można dołożyć. Fakt, że trochę w głowie mi fotowoltaika a do niej bufor jest idealny bo można go zagrzać w dzień a w nocy korzystać. No i jeszcze w planie mamy zrobić kominek a robiąc kominek to już nie są duże pieniądze żeby kupić go z wkładem wodnym i ładować w bufor...dużo za i przeciw. Dobrze, że nie mam rurek w płycie bo bym miał wątpliwości a tak mam rurki w wylewce i jeden temat do rozważań mniej. Te nadproża to L ? Bo szukam takich o grubości 12 cm, żeby dać z 5-6 cm izolacji pomiędzy nadproże a skrzynkę rolety ( moje ściany mają 18,8 cm ) Edytowane 21 Grudnia 2015 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.12.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Buforem do fotovoltaiki będzie zakład energetyczny. Wyprodukujesz w sierpniu a odbierzesz w grudniu (bilansowanie). Bufor wodny tak zrobi? Nie wiem jak mocno chcesz ocieplić. Ja bufora nie będę robił. No chyba, że do dachowca i CWU ale tylko dlatego, że mam teraz dostęp po cenie złomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 23.12.2015 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 PaRa nadproża pełne zwykłe betonowe, L-ki były dużo droższe więc zrezygnowałem. Ale mi namąciliście z tym kotłem elektrycznym-wprost zburzyliście moją koncepcję Zbichu spotkałeś się już gdzieś z kimś kto grzeje w taki sposób płytę?-ty już budujesz? Lambert wspominał mi już o tym dawno ale jakoś puściłem to bokiem i zapomniałem. Same kotły są dość drogie ciekawe jakby przepływowy ogrzewacz wody elektryczny wpiąć przed rozdzielaczem podłogówki i jeszcze przed nim wstawić pompę czy by to działało? W tym przypadku pod ten ogrzewacz możnaby podłączyć cwu jakby dobrze pokombinować czy nie bardzo? Mamy już dach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 23.12.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) fju fju super wygląda ta dachówka ... to antracyt? co do pieca przepływowego to grzeją tak "Jacekss" z tego forum, z nim w sumie dużo pisałem na temat takiego rozwiązania. w dziale o ogrzewających prądem jest tych osób więcej. Co do cwu pewnie się da, ja u siebie raczej zrobię w kuchni i w małej łazience umywalkę pod przepływowe ogrzewacze. Jedynie duza łazienka i prysznic w małej beda albo z pompy ciepła albo z bojlera. Tez chcialem bojler, ale skoro może udać się przepływowo w II taryfie to po co ładować dupną butle z wodą. Temperatura zasialania podłogówki opiewa w granicach 20-30 stopni, wiec nie dużo. Jak już się płyta z posadzką rozgrzeją to wahania temperatury są podobno bardzo znikome wiec kospel nie powinien zawieść jak będzie drogo dorzucisz bojler i będzie to samo. bo zamiats kupować grzałki do bojlera to możesz tam tez zagrzać przepływowo także piecyk się nie zmarnuje Edytowane 23 Grudnia 2015 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 23.12.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Przy rurkach w płycie sama płyta jest buforem, i grzanie prądem przez piecyk ma sens. Ale aby nagrzać wodę do CWU w tanich godzinach i tak musi być jakiś bufor lub pompa ciepła, w ten sposób komplikuję się układ i ponosi dodatkowe koszty. Ja coraz mocniej myślę o mniejszym niż 1000l buforze, tylko różnica między buforem 600l a 1000l to nie jest jakiś wielki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 23.12.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 ja nie mam w planach rurek w płycie tylko w wylewce na płycie, ale nie będzie warstwy styro między nimi. tu nawet nie o pojemnośc chodzi a o miejsce to będzie butla średnicy 1m i wys ~2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.12.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 bufor wystarczy obliczyć z OZC. założyć można, że jeśli dom ma niskie obciążenie cieplne i zbudowany z ciężkich materiałów, to bufor niepotrzebny do utrzymania temperatury. gorzej z komfortem - wg mnie zawsze kilkaset litrów się przyda, żeby zapuścić ogrzewanie o godz. 18 i podgrzać trochę przegrody, szczególnie że koszt takiego rozwiązania nie jest wyższy niż kotła elektrycznego (tylko trochę więcej miejsca zajmuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 26.12.2015 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 kompletny dach skończony przed świętami: ława zostanie przesunięta bliżej komina jak dokupie stopień kominiarski- myślałem że zimny wyłaz da radę zamontować niżej i stopień byłby zbędny ale... północny-zachód północny-wschód poddasze i aktualizacja kosztów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 27.12.2015 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 zbichu, lambert jest sens w tym co mówicie i ostro rozważam zmianę planó, lecz w domu planujemy kominek bo lubimy sobie podpalić ogień w domu dla zmiany klimatu. Jeżeli mam kupić komonek to już kupię z płaszczem wodnym i mogę mając bufor korzystać z tego ciepła do ogrzewania płyty i cwu. Jak nie zrobię bufora to będę puszczał w komin kupę energii a tak to zawsze coś zakumuluje. OZC mam do projektu przed zmianami bo po adaptacji duuużo zmieniłem i jest nieaktualne a dawać teraz 300zł za nowe nie wiem czy jest sens...może lepiej dać za to 1cm więcej styro;)dachówka to brass bałtycka cisar antracyt, okna będą veka softline 82 na okuciach siegeni z ciepłą ramką w kolorze antracyt a ramka i klamka srebrna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 27.12.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) porównuje mój wstępny kosztorys z Twoim rzeczywistym i coś mi zawyża przy stropie, albo Ty czegoś nie podałeś Twoja cena z kominem jest na poziomie mojej ale bez niego chyba kształtek L nie masz wpisanych a to około 1,5 tysiaka Edytowane 27 Grudnia 2015 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 27.12.2015 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 lambert słabo targujesz dlatego ci brakuje hahaza kształtki L PŁACIŁEM 4,12ZŁ brutto i miałem ich 143sztpustak teriva 625szt, belka 3,6 19sz, 5,4 18szt6,6 3 szt, kształtki c 50szt, siatka pz 8szt, komin 8m plwa fi 18 w kwadracie=200mm okrągły 2000złrazem za wszystko ok +-8000zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.12.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Trochę wam zazdroszczę, mój kosztorys to prawie 300 tyś. zł netto i już wiem że go przekroczę pomimo tego, że cegłę i chyba stal mam gratis od teścia. Tez będę się zastanawiał nad kominkiem, tylko decyzję za mnie podejmie stan konta, czy jak najtańszy akumulacyjny lub z płaszczem wodnym wpięty w bufor. Nie wiem u kogo robiłeś OZE, ale zapytaj audytora, może Ci naniesie poprawki gratis bo większość roboty już zrobił i teraz to kwestia wprowadzenia paru cyferek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 28.12.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 kurde zanim cokolwiek kupie to chyba wyskoczę ze swoimi cenami ciekawe czy zejdą ze swoimi PaRa nie ma jeszcze czego zazdrościć, 300 netto za jaki stan? za deweloperkę? bo chyba nie mówisz o SSO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts