Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły Z242

Recommended Posts

co do taryfy to jak masz kwit od elektryka z uprawnieniami że instalacja w domu jest ukończona i sprawdzona to muszą dać Ci taką jak chcesz... mam kolege kolegi w enerdze twierdził że jak nie mam okien i drzwi to nie dadzą mi g12w i czekałem jak głupi...po wstawieniu okien uderzyłem do energi złożyć kwit od elektryka-nikt się nie pytał o stan budowy. Później do punktu podpisać umowę i tu też nikt nic nie wnikał po dwóch dniach przyjechał koleś i włożył licznik do skrzynki też w nic nie wnikając. Kumpel ma działkę ogrodzoną, załatwił kwit od elektryka no i ma g12w bez stojącego domu;) Wszystko się da tylko trzeba kombinować.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo powoli robi się elektryka itp...miało trwać tydzień trwa miesiąc. Wszystko w większości sam robie z pomocą brata przy lutowaniu i łączeniu włączników krzyżowych. Gniazda w salonie

IMG_20160423_143813383.jpg

Przy wejściu

DSC03437.JPG

Zrobiliśmy otwór w stropie-wydawał się ogromy a dziś już mało co się da w niego upchnać:

DSC03432.JPG

Z uwagi że płyta jest poziomem 0 wszystko muszę ciągnąć po stropie

DSC03430.JPG

Ostatnio zauważyliśmy na poddaszu domek sąsiadów...;) Jeszcze ornitolodzy wstrzymają budowę..

DSC03428.JPG

no jak co?kabelki od elektryki a co? Nie mam instalacji w gwiade - miejscami gniazdko i światło jest na tym samym obwodzie więc przy łączeniu w puszce jest lutowane-chyba lutowanie nie jest be?

no moim skromnym zdaniem lutowanie w puszkach jest nie bardzo - z dwóch powodów:

1. temperatura topnienia cyny jest niższa niż miedzi i przy większym prądzie cyna łatwo może spłynąć

2. cyna utlenia się

trzeba naprawdę sporo pracy i uwagi żeby dobrze to zrobić - w poprzednich przepisach było w ogóle zabronione o ile pamiętam..

moim faworytem są złączki WAGO (oryginalne) - szybko,wygodnie i pewnie się łączy, ewentualnie połączenie skręcane kombinerkami.. żadne lutowanie.. Wago w poprzednim mieszkaniu mam od 2006 roku chyba i nic się nie dzieje..

Orientujesz się, czy 50 zł za punkt z materiałem to drogo, bo taka ofertę otrzymałem.

co to znaczy z materiałem? kable i puszki? i dowiedz się co to znaczy punkt - niektórzy spece potrójną puszkę liczą jako trzy punkty

Edytowane przez _artur_

co to znaczy z materiałem? kable i puszki? i dowiedz się co to znaczy punkt - niektórzy spece potrójną puszkę liczą jako trzy punkty

Z materiałem znaczy, że wszystko co jest potrzebne do instalacji jest po stronie elektryka ( przewody, puszki, bezpieczniki, szafka, itp. ), potrójna puszka to 1 punkt.

Xesxpox mam pytanie do Ciebie,

masz pow. uzytkowej ~96m2 - mniej wiecej tyle co ja. Będziesz robił adaptację poddasza na użytek?

jak planujesz ocieplać w środku dach/strop?

co z ogrzewaniem u góry? zastanawiam się jak to zrobić, bo poki co ja nie planuję nic u góry, i myslę co z ociepleniem...

czy dać wełnę na strop? a w przypadku adaptacji przerzucić ją na dach? bo w przypadku adaptacji poddasza nie będę już dawał raczej styro na podłogę, ale zastanawiam się co z ogrzewaniem ?

Edytowane przez lambert86

Całą elektrykę robię sam z bratem więc nie wiem nawet ile to kosztuje poza materiałem.

Lambert ja górę też szykuję na kiedyś/może nigdy ale nie zamierzam za 5-10 czy 15 lat docieplać stropu i robić wylewki. Na dzień dzisiejszy po tynkach rozkładam na stropie 10cm styro i wylewam posadzki z zatopioną podłogówką. Jeszcze zastanawiam się czy na wylane posadzki położyć luźno styro czy poprostu docieplić dach/skoosy wełną. Pewnie docieple dach i będę miał górę nieogrzewaną ale ocieploną jako strych. Jak rozłożysz tam wełnę to wszędzie będzie napylone i nie wykorzystasz tam nawet centymetra. Później jak będziesz chciał to doprowadzić do użyteczności to co wełnę będziesz przekładał na skosy dachu? A i co do styro na stropie-czemu byś już nie dawał przy użytkowym poddaszu? Przykładowo dzieciakowi zrobisz pokój a ten studia wymyśli po pięciu latach w drugim końcu polski i co?- całe ciepło swobodnie pójdzie na górę a przy rozłożonym styro zamykasz ogrzewanie góry i problemu większego nie ma. Taką mam na dziś filozofię, może się mylę....czas pokaże.

a ile styro i ile wylewki tam planujesz?

robiłes ozc? co wg ozc powinieneś ocieplić aby były dobre wyniki?

zastanawiam się jak rozwiązać problem kanałów od reku na stropie? i czy dając np. 10cm styro na podłodze nie będzie uciekać ciepło na poddasze.

Druga sprawa jak ocieplisz dach wełną zamiast porządniej podłgę jak to się będzie miało do dobrych wyników?

btw tą podłogówkę na poddaszu będziesz zasiał z tego samego źródła co tą na dole?

Edytowane przez lambert86

wylewki to nie wiem ile się robi ale coś chyba około 6 cm? styro w granicach 10cm pod wylewką. Do ozc dawaliśmy 30cm jak pamiętam, ale jak rozmawiałem z asoltem to można właśnie do czasu kiedy będzie poddasze nieużytkowe te 20cm styro położyć na podłodze a później przełożyć na dach i policzyć ozc dla dwóch kondygnacji. Tylko nie wiem czy mi tak będzie pasowało...zobaczymy jak zrobię wylewki czy będę zagracał góre czy blaszaka. OZC swoje a życie swoje. Napewno nie będę niewolnikiem cyferek dla wygody użytkowania. Nydar ma poddasze jako taki "bufor" gdzie wyrzuca zużyte powietrze i to też przynosi jakieś zyski bo na poddaszu ma zawsze powyżej 0 więc i przenikanie przez 10cm styro na stropie jest inne aniżeli jakby na stropie miała być temperatura podobna do tej na zewnątrz.

Góra będzie zasilana z tego samego bufora co dół tylko z drugiego rozdzielacza który będzie u góry.

Witam się w dzienniku:) Przeczytałam prawie cały dziennik i myślę, że mogę się spytac o techniczne sprawy tu, bo jest kilka osób znających się coś na temat ciepłej wody. buduję dom ogrzewany prądem (panele na podczerwień) ciepły dość, ale parterówkę z poddaszem nieużytkowym i mam problem czym ogrzać wodę użytkową. Myślałam elektrycznym przepływowym ogrzewaczem wody 18-24kW w strefie łazienka ubikacja, a w kuchni podszafkowy, ale jest probem i to dośc poważny. W niektórych godzinach jest zbyt słabe ciśnienie wody i już teraz w pomieszczeniu gospodarczym na czas budowy nie włącza się taki podgrzewacz i nie ma ciepłej wody. Co robić? am w swoim wątku podane dwa takie podgrzewacze z niewielkim zasonikiem czy to spełni oczekiwania? Lub może jakaś pompa powietrza do podgrzewania samej wody, ale nie potrzebny mi zasobnik aż 180-200l tylko wystarczyłby dużo mniejszy, bo nas tylko dwoje, taki do 50l. Czy takie coś jest i jak w ogóle działa taka pompa powietrza? Czy nagrzewa cały czas ten zbiornik. Czy wyłącza się dla oszczędności np. na noc i nad ranem załącza ileś godzin przed myciem czy jak? Proszę o rady, jeżeli nie w tym dzienniku aby nie zaśmiecać to zapraszam do mojego:)

no moim skromnym zdaniem lutowanie w puszkach jest nie bardzo - z dwóch powodów:

1. temperatura topnienia cyny jest niższa niż miedzi i przy większym prądzie cyna łatwo może spłynąć

2. cyna utlenia się

trzeba naprawdę sporo pracy i uwagi żeby dobrze to zrobić - w poprzednich przepisach było w ogóle zabronione o ile pamiętam..

moim faworytem są złączki WAGO (oryginalne) - szybko,wygodnie i pewnie się łączy, ewentualnie połączenie skręcane kombinerkami.. żadne lutowanie.. Wago w poprzednim mieszkaniu mam od 2006 roku chyba i nic się nie dzieje..

co do łączeń -przewody są skręcone kombinerkami i zlutowane, co do topienia się cyny itp to nie myślałem nigdy o tym. Po Twoich sugestiach złączki wago zostaną chyba również i moim faworytem;) Tak naprawdę to gdzieś widziałem już te złączki ale nie myślałem że tak fajnie się na nich robi. Po tynkach chyba rozlutuje przewody i zrobię na złączki wszędzie. Na szybko podłączona żaróweczka.

IMG_20160512_193823804.jpg

Okazuje się że nasze gniazdo jest pełne:

IMG_20160507_110736898.jpg

jak już natura to wczorajsze burzowe widoki za oknem

IMG_20160513_191405854.jpg

Z postępów na budowie przygotowane już mam raczej 99% pod tynki które zaczynają od poniedziałku. Wczoraj porządkowałem kable idące do rozdzielni:

przed

IMG_20160504_193247798.jpg

w trakcie:

IMG_20160513_202343287.jpg

zastanawiam się jak rozwiązać kwestię przewodów alarmowych i skrętek do internetu czy wpuścić je razem z prądowymi do głównej rozdzielni czy może jednak alarmowe powinny wyjść do innej "puszki/skrzynki" znajdującej się obok rozdzielni prądowej??

W czwartek dostaliśmy tynk i obrzutkę razem 10 palet

IMG_20160511_131708917.jpg