Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich mam dom z 50 lat i zrobiłem wylewkę na płycie balkonu.

Płyta balkonowa była bardzo nierówna, z powodu że podczas zalewania ulgnoł robotnikom przed laty szolunek. Przez to wylewka miała w jednym miejscu nawet 5 cm grubości. Po pewnym czasie od zalania spękała i uniosła się do góry, wrażenie jest stając na niej że się ugina i poddaje pod ciężarem człowieka.

Powierzchnia płyty była odczyszczona i zagruntowana beton był dość silny z dodatkiem plastyfikatora i włókien do betonu, polewany był przez pewien czas po zalaniu wszystko było ok do czasu upałów i temperatur powyżej 30 stopni, wtedy stało się to.

Wszystko jest do zerwania i zrobienia od nowa tylko nie wiem co było złe i jak to zrobić aby po drugim zalaniu nie wyszło podobnie?

Mieliście z czymś takim do czynienia Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/202345-sp%C4%99kana-i-dudni%C4%85ca-wylewka-na-balkonie/

• 2 weeks później...

Dzień dobry, prawdopodobnie sama wylewka została nieprawidłowo zaprojektowana. Chodzi głównie określenie minimalnej grubości, sposobu połączenia z podkładem, geometrii, a co za tym idzie rozplanowania dylatacji oraz doboru odpowiedniego materiału do wykonania takich prac. Szczególnie w okresie letnim sprawa pielęgnacji mieszanki będzie odgrywała bardzo ważną rolę.

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge

https://forum.murator.pl/topic/202345-sp%C4%99kana-i-dudni%C4%85ca-wylewka-na-balkonie/#findComment-6874303