Saturn1b 09.07.2015 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam wszystkich mam dom z 50 lat i zrobiłem wylewkę na płycie balkonu.Płyta balkonowa była bardzo nierówna, z powodu że podczas zalewania ulgnoł robotnikom przed laty szolunek. Przez to wylewka miała w jednym miejscu nawet 5 cm grubości. Po pewnym czasie od zalania spękała i uniosła się do góry, wrażenie jest stając na niej że się ugina i poddaje pod ciężarem człowieka.Powierzchnia płyty była odczyszczona i zagruntowana beton był dość silny z dodatkiem plastyfikatora i włókien do betonu, polewany był przez pewien czas po zalaniu wszystko było ok do czasu upałów i temperatur powyżej 30 stopni, wtedy stało się to.Wszystko jest do zerwania i zrobienia od nowa tylko nie wiem co było złe i jak to zrobić aby po drugim zalaniu nie wyszło podobnie?Mieliście z czymś takim do czynienia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 18.07.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Dzień dobry, prawdopodobnie sama wylewka została nieprawidłowo zaprojektowana. Chodzi głównie określenie minimalnej grubości, sposobu połączenia z podkładem, geometrii, a co za tym idzie rozplanowania dylatacji oraz doboru odpowiedniego materiału do wykonania takich prac. Szczególnie w okresie letnim sprawa pielęgnacji mieszanki będzie odgrywała bardzo ważną rolę. Marek TucholskiOnline Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts