Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odsprzedaż instalacji przesyłowych

bobiczek

Recommended Posts

Witam.

Podpytam w temacie czy ktoś z Was odsprzedawał rozbudowaną przez siebie sieć (którąkolwiek)

Zakończyłem etap odsprzedaży sieci energetycznej, ale również sieć gazowa oraz wodociągowa podlega temu samemu prawu.

Dlatego o ile odsprzedaż rozbudowanej linii niskiego napięcia mam już w toku załatwiania, po oględzinach i szykowany jest kosztorys i propozycja wykupu, o tyle pozostałe media dopiero ogarniam .

Stąd pytanie i podpowiedź od Was - odsprzedawał ktoś może?

Na co uważać w wycenie i kosztorysie za chwilkę przedstawionym?

Jak się targować?

Teraz mam inną zagwozdkę, z kolejnym dostawcą, który, powołuje się na regulamin wewnętrzny przedsiębiorstwa, próbując mnie wytutkać.

Mianowicie chodzi o taki zapis:

cytuję

"Regulamin wewnętrzny"

a w zapisie taki kwiatek

Sieci przejmowane odpłatnie w okresie powyżej 10 lat od daty ich wybudowania, x wykupi wypłacając jednorazowo 1% poniesionych przez inwestora kosztów wyliczonych w oparciu o cennik Sekocenbud według poziomu cen z dnia odbioru końcowego robót wodociągowych i kanalizacyjnych.

Koniec cytatu

Mnie dotyczy ta właśnie opcja.

Moje wątpliwości to ten 1% zwrotu, zgodnie z wewnętrznym regulaminem zatwierdzonym przez zarząd spółki.

Jak to się ma do prawa?

Co mnie obchodzić mają wewnętrzne regulaminy?

Jest to zgodne z prawem? czy walić z tym do sądu?

No bo 1% toż to śmiech na sali........

PS:

śmiechu warte jest również, że jeśli instalacja ma nawet 1 dzień od wybudowania, czyli "funkiel nówka" - regulamin stanowi - cytuję:

Sieci przejmowane odpłatnie w okresie do 1 roku od daty ich wybudowania, x wykupi wypłacając jednorazowo 60% poniesionych przez inwestora kosztów wyliczonych w oparciu o cennik Sekocenbud według poziomu cen z dnia odbioru końcowego robót wodociągowych i kanalizacyjnych.

Edytowane przez bobiczek