Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, sprawa dotyczy przebudowy b.mieszkalnego.

Budynek jest b.stary, drewniany. W tym samym miejscu chciałem zaprojektować nowy jako przebudowa nadbudowa i rozbudowa.

Miało to wyglądać tak mapka.jpg

Chciałem uzyskać odstępstwo z art.9 prawa b. bo jest zbliżenie do granic ale wiem już że takowego nie dostanę i przygotowuję

plan awaryjny tylko chciałem go skonsultować osobami doświadczonymi w sprawach działkowych.

Wszystkie działki dookoła budynku są jednego inwestora z wyjątkiem 1035/8 i drogi która jest gminna.

Teraz celem jest budowa nowego budynku w innym miejscu oraz wyburzenie obecnego.

Czy dobrym pomysłem jest scalenie wszystkich działek inwestora w jedną ? ( 1037, 1038, 1039/3, 1039/2, 1039/1 ) i wystąpienie

o nową decyzję ?

Budynek na działce 1039/2 (szopa drewniana kryta papą) też chyba będzie musiała być wyburzona ze względu na przepisy p.poż

Co z klasami gruntów. Teraz są to (PsIV i Br-PsIV), co będzie po scaleniu ?

Woda na działce jest, (studnia niestety też i nie wiem czy to nie zaszkodzi), przyłącz energ jest, kanalizacja też.

Czy po scaleniu działek nie będę musiał tego odralniać ?

Czy jako jedna duża działka nie będzie to powodować jakiś niekorzystnych sytuacji z podatkami (nie znam się na tym).

Ogólnie czy jest to dobre rozwiązanie tej sprawy ?

Może jest lepszy sposób ?