mked 11.07.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Witam,Mam watpliwości co do prawidłowości podłączenia wymiennika CWU przez mojego instalatora. Wymiennik 300L Elektromer WGJ-S z wężownicą. Ciepło daje gruntowa pompa ciepla 17kw. Bojler ten został podłączony jako wymiennik warstwowy. Zimna woda z bojlera wychodzi dołem i jest pchana przez pompkę obiegową na płytowy wymiennik ciepla, z którego dalej od góry jest wtłaczana do bojlera. Wężownicą jest aktualnie nie podłączona. Powstaje kilka problemów gdyż różnica temperatur na wymienniku jest ok. 15 stopni, przez co mam problemy z osiągnięciem prawidłowej temperatury w bojlerze. Pytania.1) Czy ten zbiornik może być podłączony jako wymiennik warstwowy? 2) czy ewentualnie można wykorzystać zainstalowaną wężownicę i cieplaą wodą z pompy ciepla która idzie na wymiennik zasilić równocześnie wężownice, przez co teoretycznie będę grzał bojler w dwóch systemach, wężownicą i warstwowo? Z góry dziękuje za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.07.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Ale beznadziejne rozwiązanie wg mnie i ta moc grzewcza pompy jest pozwalająca Nie wiem co to za pompa ale jak nie jakiś cudak to powinna mieć w sobie pompke obiegowa która obsłuży c.o i cwu przez zawór trojdrozny a sterownik na pompie powinien tym sterować. Cwu powinna być podłączona bezpośrednio do wezownicy w zasobniku bez bezsensownego wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts