Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wam :)

Właśnie zacząłem robić remont w mieszkaniu, łazienki i ubikacji. Będę kładł nową instalację z rur PCV, stwierdziłem że jest to najlepesze rozwiązanie, zwłaszcza że mam malutką łazienkę w bloku.

Teraz już prawie skułem wszystkie tynki (płyty będę kładł bezpiśrednio na cegłe). I teraz pojawiło się moje pytanie... czy juz muszę mieć idealnie wymierzoną hydraulikę? Rozplanowane idealnie gdzie będą krany? Przez to że łazienka jest malusia (1.7 x 1.7) dopiero po położeniu płyt będę wiedział idealnie czy zmieści mi się np. umywalka z szfką o szerokości X czy o szerokości X+20cm.

Wiem mniej więcej gdzie chce mieć umywalkę, wiem gdzie będzie prysznic, jednak nie wiem jaki prysznic kupię i na jakiej wysokości będzie miał on kran.

Pomyślałem że rozprowadzę hydraulikę tak mniej wiecej, z dbałością żeby jednak było to więcej niż mniej, a potem będzie można to chyba lekko przesunąć w lewo, prawo, górę, dół np. dorabiając kolanko czy przycinając rury.

Dobrze myśle?

https://forum.murator.pl/topic/202370-po%C5%82o%C5%BCenie-hydrauliki-wszystko-musi-by%C4%87-idealnie/

Co rozumiesz przez instalację z rur PCV? Klejone rury PVC do wody? Jeśli tak, to przemyśl to dobrze, bo jest to rozwiązanie bardzo dalekie od idealnego.

Jeśli zaś piszesz o zgrzewanych rurach PP, to ok, zgoda.

Co do samego pytania - oczywiście, że możesz potem robić takie korekcje, często jest to nie do uniknięcia. Rury PP (a także kilka innych systemów) są dość elastyczne, więc możesz nie wypełniac bruzd i zostawić rury "luźno", potem w czasie klejenia płytek będziesz mógł je naciągnąć w jedną czy drugą stronę, byc może taki niewielki manewr wystarczy. A jeśli nie wystarczy, to na pewno łatwiej będzie taką luźną rurą manewrować, żeby ją przedłużyć czy przesunąć.

Hej,

tak tak, mój błąd... chodziło mi o PP, nie żadne PCV... napisałem z rozpędu.

Właśnie dziś skułem całą łazienkę do gołej cegły. Dziwnie to kiedyś robili... cegły na jednej ścianie sa proste w miarę, za to na drugiej jak chcą... jedna wysunięta, jedna schowana... żal.pl :p Chce starę instalacje stalową wywalić, za nią z PP + odrazu na cegły będę kładł kartongips, więc te PP włożę w bruzdy które są, a potem wytnę w płytach tak ścieżki jak idą rury. No to dzięki, mam nadzieje ze wszystko pyknie i będzie dobrze :D

Dziwnie to kiedyś robili... cegły na jednej ścianie sa proste w miarę, za to na drugiej jak chcą... jedna wysunięta, jedna schowana...

Normalne. Jedną ścianę stawiał stary majster, a drugą uczeń.

Normalne. Jedną ścianę stawiał stary majster, a drugą uczeń.

kiedyś cegły nie trzymały tak dokładnie wymiarów jak obecnie, strona układana "do sznurka" jest w miarę równa ale ta druga to już zależy od samej cegły...:yes: