TSparrow 11.07.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Cześć wam Właśnie zacząłem robić remont w mieszkaniu, łazienki i ubikacji. Będę kładł nową instalację z rur PCV, stwierdziłem że jest to najlepesze rozwiązanie, zwłaszcza że mam malutką łazienkę w bloku. Teraz już prawie skułem wszystkie tynki (płyty będę kładł bezpiśrednio na cegłe). I teraz pojawiło się moje pytanie... czy juz muszę mieć idealnie wymierzoną hydraulikę? Rozplanowane idealnie gdzie będą krany? Przez to że łazienka jest malusia (1.7 x 1.7) dopiero po położeniu płyt będę wiedział idealnie czy zmieści mi się np. umywalka z szfką o szerokości X czy o szerokości X+20cm. Wiem mniej więcej gdzie chce mieć umywalkę, wiem gdzie będzie prysznic, jednak nie wiem jaki prysznic kupię i na jakiej wysokości będzie miał on kran. Pomyślałem że rozprowadzę hydraulikę tak mniej wiecej, z dbałością żeby jednak było to więcej niż mniej, a potem będzie można to chyba lekko przesunąć w lewo, prawo, górę, dół np. dorabiając kolanko czy przycinając rury. Dobrze myśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.07.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Co rozumiesz przez instalację z rur PCV? Klejone rury PVC do wody? Jeśli tak, to przemyśl to dobrze, bo jest to rozwiązanie bardzo dalekie od idealnego. Jeśli zaś piszesz o zgrzewanych rurach PP, to ok, zgoda. Co do samego pytania - oczywiście, że możesz potem robić takie korekcje, często jest to nie do uniknięcia. Rury PP (a także kilka innych systemów) są dość elastyczne, więc możesz nie wypełniac bruzd i zostawić rury "luźno", potem w czasie klejenia płytek będziesz mógł je naciągnąć w jedną czy drugą stronę, byc może taki niewielki manewr wystarczy. A jeśli nie wystarczy, to na pewno łatwiej będzie taką luźną rurą manewrować, żeby ją przedłużyć czy przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TSparrow 13.07.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Hej, tak tak, mój błąd... chodziło mi o PP, nie żadne PCV... napisałem z rozpędu. Właśnie dziś skułem całą łazienkę do gołej cegły. Dziwnie to kiedyś robili... cegły na jednej ścianie sa proste w miarę, za to na drugiej jak chcą... jedna wysunięta, jedna schowana... żal.pl Chce starę instalacje stalową wywalić, za nią z PP + odrazu na cegły będę kładł kartongips, więc te PP włożę w bruzdy które są, a potem wytnę w płytach tak ścieżki jak idą rury. No to dzięki, mam nadzieje ze wszystko pyknie i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.07.2015 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Dziwnie to kiedyś robili... cegły na jednej ścianie sa proste w miarę, za to na drugiej jak chcą... jedna wysunięta, jedna schowana... Normalne. Jedną ścianę stawiał stary majster, a drugą uczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.07.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Normalne. Jedną ścianę stawiał stary majster, a drugą uczeń. kiedyś cegły nie trzymały tak dokładnie wymiarów jak obecnie, strona układana "do sznurka" jest w miarę równa ale ta druga to już zależy od samej cegły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts