szamangniewko 11.07.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Witam, Proszę o poradę, jak podłączyć dwie suszarki (grzejniki) łazienkowe. Ogrzewanie jest z ciepłowni ECO, blok 4 piętrowy (ja na 3), instalacja lutowana w miedzi 15. Zrobiłem rysunek na szybko, sorry że dość sztubacki ale mam tylko kredki dzieciaka pod ręka. Czerwonym kolorem zaznaczyłem mój pomysł, pomarańczowym alternatywę, x zaznaczyłem miejsce potencjalnego odpowietrznika, bo to najwyższe miejsce w tej instalacji w moim mieszkaniu, w tym pionie grzejnym. Proszę o wyrozumiałość i rady ograniczone do tych dwóch grzejników (nie ma opcji, żeby kupić inne czy inaczej je powiesić) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.07.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Zasilanie pomiędzy grzejniki rozgałęzienia na lewy i prawy oraz do góry - jeden odpowietrznik. Powroty razem i środkiem do pionu. Połączenie szeregowe nie jest optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szamangniewko 11.07.2015 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Zasilanie pomiędzy grzejniki rozgałęzienia na lewy i prawy oraz do góry - jeden odpowietrznik. Powroty razem i środkiem do pionu. Połączenie szeregowe nie jest optymalne. Mógłbyś mi to jakoś narysować? Przyznam się szczerze, że tego nie widzę. Tak miałoby to wyglądać gdzie czerwony to zasilanie a niebieski powrót? Gdzie odpowietrznik? Na drugim, grzejniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.07.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 czerwony OK tylko jeszcze odejście do góry - kilka centymetrów i odpowietrznik. niebieski lustrzane odbicie (czerwonego) zamiast odpowietrznika powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szamangniewko 11.07.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 czerwony OK tylko jeszcze odejście do góry - kilka centymetrów i odpowietrznik. niebieski lustrzane odbicie (czerwonego) zamiast odpowietrznika powrót. Coś takiego jak na rysunku, gdzie zielona kropka to odpowietrznik? A zewnętrzne boki będą dogrzane tych grzejników jak tak połączymy? Teraz chyba woda będzie głównie lecieć prosto w dół co odejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.07.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Waga wody (uzależniona od jej temperatury) spowoduje równomierne grzanie obu grzejników. Przy bardzo rozbudowanych grzejnikach i niskiej temperaturze zasilającej, można oba powroty podłączyć pod zewnętrzne dolne wyjścia, połączyć razem i dopiero do powrotu pionu. Tak podłączamy tylko w maksymalnie niskich temperaturach zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szamangniewko 11.07.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Fizyka, fizyka... Czyli tak jak na moim rysunku z tym odpowietrznikiem będzie ok czy jakoś inaczej? Przepraszam, nie jestem hydraulikiem a grzejniki montuję u babci, dlatego tak dopytuję bo nie mam wyobraźni, jak z pana opisu miałoby to wynikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 11.07.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Rysunek jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szamangniewko 12.07.2015 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 13.07.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Odpowietrznik bardziej w lewo. Ustawiony jak zielona kropka na rysunku nie będzie pracował optymalnie, taka dynamika płynów. Pęcherzyki powietrza bedą porywane przez strumień wody i mało co będzie się zbierać w odpowietrzniku. W drabinkach u góry zamiast zaślepek też bym wstawił po odpowietrzniku, bo z tych rogów też nie usunie się powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 13.07.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Odpowietrznik bardziej w lewo. Ustawiony jak zielona kropka na rysunku nie będzie pracował optymalnie, taka dynamika płynów. Pęcherzyki powietrza bedą porywane przez strumień wody i mało co będzie się zbierać w odpowietrzniku. W drabinkach u góry zamiast zaślepek też bym wstawił po odpowietrzniku, bo z tych rogów też nie usunie się powietrza. Strumień wody (?) przepływ jest do dołu, żadnego porywania pęcherzyków nie będzie. Jeśli konstrukcja drabinek nie przewiduje dwustronnego odpowietrzenia - jest ono niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts