Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szeregowe podłączenie grzejników

szamangniewko

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę, jak podłączyć dwie suszarki (grzejniki) łazienkowe. Ogrzewanie jest z ciepłowni ECO, blok 4 piętrowy (ja na 3), instalacja lutowana w miedzi 15. Zrobiłem rysunek na szybko, sorry że dość sztubacki ale mam tylko kredki dzieciaka pod ręka. Czerwonym kolorem zaznaczyłem mój pomysł, pomarańczowym alternatywę, x zaznaczyłem miejsce potencjalnego odpowietrznika, bo to najwyższe miejsce w tej instalacji w moim mieszkaniu, w tym pionie grzejnym.

Proszę o wyrozumiałość i rady ograniczone do tych dwóch grzejników (nie ma opcji, żeby kupić inne czy inaczej je powiesić)

Pozdrawiam.

grzejniki.jpg

Zasilanie pomiędzy grzejniki rozgałęzienia na lewy i prawy oraz do góry - jeden odpowietrznik. Powroty razem i środkiem do pionu. Połączenie szeregowe nie jest optymalne.

Mógłbyś mi to jakoś narysować? Przyznam się szczerze, że tego nie widzę. :(

Tak miałoby to wyglądać gdzie czerwony to zasilanie a niebieski powrót? Gdzie odpowietrznik? Na drugim, grzejniku?

1.JPG

czerwony OK tylko jeszcze odejście do góry - kilka centymetrów i odpowietrznik. niebieski lustrzane odbicie (czerwonego) zamiast odpowietrznika powrót.

Coś takiego jak na rysunku, gdzie zielona kropka to odpowietrznik? A zewnętrzne boki będą dogrzane tych grzejników jak tak połączymy? Teraz chyba woda będzie głównie lecieć prosto w dół co odejścia.2.JPG

Waga wody (uzależniona od jej temperatury) spowoduje równomierne grzanie obu grzejników. Przy bardzo rozbudowanych grzejnikach i niskiej temperaturze zasilającej, można oba powroty podłączyć pod zewnętrzne dolne wyjścia, połączyć razem i dopiero do powrotu pionu. Tak podłączamy tylko w maksymalnie niskich temperaturach zasilania.

Odpowietrznik bardziej w lewo. Ustawiony jak zielona kropka na rysunku nie będzie pracował optymalnie, taka dynamika płynów. Pęcherzyki powietrza bedą porywane przez strumień wody i mało co będzie się zbierać w odpowietrzniku.

W drabinkach u góry zamiast zaślepek też bym wstawił po odpowietrzniku, bo z tych rogów też nie usunie się powietrza.

Odpowietrznik bardziej w lewo. Ustawiony jak zielona kropka na rysunku nie będzie pracował optymalnie, taka dynamika płynów. Pęcherzyki powietrza bedą porywane przez strumień wody i mało co będzie się zbierać w odpowietrzniku.

W drabinkach u góry zamiast zaślepek też bym wstawił po odpowietrzniku, bo z tych rogów też nie usunie się powietrza.

Strumień wody (?) przepływ jest do dołu, żadnego porywania pęcherzyków nie będzie. Jeśli konstrukcja drabinek nie przewiduje dwustronnego odpowietrzenia - jest ono niepotrzebne.