Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

vitogate 200 czy jest możliwy odczyt temperatury zewnętrznej ze stacji pogodowej KNX

Recommended Posts

WItam

Jestem inwestorem i mam system sterowania temperaturami w pokoju za pomocą instalacji KNX z siłownikami na rodzielaczach. Posiadam piec Vitodens 200 ze sterownikiem Vitotronic 200 z bramką LON i bramką KNX Vitogate 200. Ale mam problem z odczytem temperatury zewnętrznej. Mianowicie Certyfikowany instalator KNX oraz doradca Z firmy Viessmann z Mysłowic twierdzą że nie można odczytywać temperatury zewnętrznej z czujnika temperatury KNX lub stacji pogodowej tylko żeby krzywe grzewcze były prawidłowo realizowane przez vitotronic 200 muszę mieć czujnik temperatury zewnętrznej dołaczony normalnie przez firmę Viessmann. Ale w dokumentacji bramki knx vitogate 200 jest napisane:

Bedeutung( znaczenie) ZugriffTyp ETSDatenpunktTyp MiN/MAX

Aussentemperatur(temperatura zewnętrzna) read 2 byte DTP9 -60/+60

Ja niestety nie znam niemieckiego, programu ETS i KNX ale z tego co wyczytałem to dane do vitogate 200 można przesyłać w dwie strony. Poza tym czytając o KNX dedukowałem że wszystkie dane można przesyłacw tym systemie. Dziwne jest że nie można przesłać danych ze stacji pogodowej knx lub czujnika temeratury zewnętrznej KNX do vitogate 200. Z powyższej instrukcji wydaje mi się że na punkcie 9 danych w bramcevitogate 200 może ona odczytać temepraturę zewnętrzną ze stacji pogodowej i wykorzystać te dane do sterowania krzywą grzewczą. Szukałem na forach niemieckich i tam cos piszą o tej temepraturze zewnętrznej z KNX do vitogate 200 ale nie znajac niemeckiego i ETS nic nie rozumiem.

Może ktos z forum wie czy można ten rpoblem roziwązać czy musze ryć elewację i montować ten czujnik temepratury zewnętrznej viessman dołaczony do vitotronic 200. Może chociaż ktos podpowie gdzie zapytać o ten problem

Pozdrawiam

Robert

Może chociaż ktos podpowie gdzie zapytać o ten problem

Wyślij zapytanie na PRV do Dendrytusa [użytkownik tego forum] i daj nam znać. Być może trzeba będzie na niego trochę zaczekać bo okres urlopowy, ale ogólnie jego opinia może być pomocna bo wielokrotnie dawał nam do zrozumienia, że jest dobrym fachowcem od KNX.

,

Sterownik ten odczytuje temp zewnętrzną z czujki zewnętrznej Viessmanna i może ją wysłać na KNX, ale nic z nią nie robi. Służy do wyświetlania.

Tak więc musisz mieć zewnętrzna czujkę Viessmanna.

Według mnie wszyscy producenci tak robią, że trzeba mieć ich czujkę zewnętrzną do sterowania piecem.

Edytowane przez dendrytus

WItam

[...]Mianowicie Certyfikowany instalator KNX oraz doradca Z firmy Viessmann z Mysłowic twierdzą że nie można odczytywać temperatury zewnętrznej z czujnika temperatury KNX lub stacji pogodowej tylko żeby krzywe grzewcze były prawidłowo realizowane przez vitotronic 200 muszę mieć czujnik temperatury zewnętrznej dołaczony normalnie przez firmę Viessmann.

Temperaturę z KNX możesz odczytać, ale nie możesz jej zapisać do Vitogate ;] Tzn od biedy możesz ją wysłać na daną grupę, ale Vitogate i tak tego komunikatu nie zrozumie właśnie z tego powodu:

Ale w dokumentacji bramki knx vitogate 200 jest napisane:

Bedeutung( znaczenie) ZugriffTyp ETSDatenpunktTyp MiN/MAX

Aussentemperatur(temperatura zewnętrzna) read 2 byte DTP9 -60/+60

Ta zmienna jest typu READ, więc do odczytu. Mając czujnik temepratury Viessmann, możesz przez Vitogate przesłać wartość temperatury do systemu KNX, ale w drugą stronę to nie działa.

Ja niestety nie znam niemieckiego, programu ETS i KNX ale z tego co wyczytałem to dane do vitogate 200 można przesyłać w dwie strony.

Owszem, ale tylko wybrane punkty danych.

Poza tym czytając o KNX dedukowałem że wszystkie dane można przesyłacw tym systemie. Dziwne jest że nie można przesłać danych ze stacji pogodowej knx lub czujnika temeratury zewnętrznej KNX do vitogate 200.

KNX jest wszechmogący. W tym wypadku miej jednak pretensje do Viessmanna, że zrobili taką bramkę a nie inną i że część opcji nie jest dostępna.

Z powyższej instrukcji wydaje mi się że na punkcie 9 danych w bramcevitogate 200 może ona odczytać temepraturę zewnętrzną ze stacji pogodowej i wykorzystać te dane do sterowania krzywą grzewczą.

DPT9 akurat nie ma tutaj znaczenia. To tylko oznaczenie typu zmiennej. Jeżeli chcesz sterować krzywą grzania, to możesz to zrobić :) W sensie możesz wysłać do Vitogate poziom i nachylenie krzywej grzania i powinno to trafić do kotła :)

Szukałem na forach niemieckich i tam cos piszą o tej temepraturze zewnętrznej z KNX do vitogate 200 ale nie znajac niemeckiego i ETS nic nie rozumiem.

Może ktos z forum wie czy można ten rpoblem roziwązać czy musze ryć elewację i montować ten czujnik temepratury zewnętrznej viessman dołaczony do vitotronic 200. Może chociaż ktos podpowie gdzie zapytać o ten problem

Pozdrawiam

Robert

Podaj jeszcze jaki masz typ regulatora, bo Vitodens 200 może mieć różne, to sprawdzę bezpośrednio w ETS czy można coś zdziałać :)