busiarz 18.07.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Dzień dobry możecie autorowi i mi także napisać jak jest z tą folią i po co je się stosuje? Pod wate dajemy jaką? A nad jeszcze jakąś? A jeśli nie dam wcale?Czy ta folia nie neguje największej zalety waty czyli iż dom oddycha?? Mogę wiedziec dlaczego ocieplać dach i strop? Jeśli sam strop to po co w krokwie dawać izolacje? A jak mamy dach ocieplony to po co strop? Myślałem ze wystarczy 1 rzecz w tym jak ociepli strop to strych nie mieszkalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 18.07.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 pomyliłem sie pisząc krokwie chodziło mi o ocieplenie stropu i zrobienie podłogi na legarach (/kantówkach/belkach/krokwiach) drewnianych jak poddasze nie mieszkalne to ten sposób ocieplania. Jak mieszkalne to ocieplenie dachu, i płyty gk na stelażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 19.07.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Szanowny doradco. Jeżeli wedle Ciebie krokwie to to na czym leżą deski podłogi - to może ty zajmij się poradami kulinarnymi ? krokiew - belka drewniana, w niektórych regionach każda kantówka drewniana nazywana jest krokwią – to dla wyjaśnienia. chcesz coś jeszcze dodać? tylko na temat ocieplenia stropu bo póki co Twoje posty są nie na temat i zaśmiecają forum i nadają się tylko do kosza. Ps. Twoje czepianie się o szczegóły w tym i każdym innym temacie nie wnosi nic konstruktywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.07.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Aha. Czyli sojer wypisuje kretyństwa - OK. Beton punktuje te kretyństwa - zaśmiecanie forum. Hmmm... Gratuluję tupetu i dobrej samooceny, tudzież bycia sędzią in spe. Aha - oczywiście EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theeagle 20.07.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Dzień dobry możecie autorowi i mi także napisać jak jest z tą folią i po co je się stosuje? Pod wate dajemy jaką? A nad jeszcze jakąś? A jeśli nie dam wcale? Czy ta folia nie neguje największej zalety waty czyli iż dom oddycha?? Na strop należy położyć folię odpowiednio grubą aby podczas układania jej nie przerwać,a jeszcze lepiej papęa na tą warstwę wełnę mineralną i dalej płyty OSB. Więcej nie potrzeba. Folie stosujemy po to aby nie spowodować zawilgocenia izolacji z wełny. Zawilgocona izolacja traci swoje właściwości izolacyjne. Nie należy stosować foli z dwóch stron ponieważ wełna powinna mieć możliwość odparowania wody która tam się i tak dostanie. Mówienie o oddychaniu domu przez ściany, czy strop to nie jest do końca tak jak myślisz. Dom, szczególnie w zimie ma nadmiar pary wodnej wewnątrz pomieszczeń. Ta para powinna być odprowadzona przez wentylację w 98%. Te 2% to wilgoć jaka dostanie się przez tynk i mury. Wilgoć ta, jeżeli nie ma gdzie się wydostać - zamknięty nie wietrzony dom spowoduje pojawienie się np grzybów na ścianach i uszkodzenia tynków , izolacji itp. Dlatego mówi się o oddychaniu domu... W rzeczywistości jeżeli mamy sprawną wentylację to wilgoć ta powinna zostać wydalona na zewnątrz (dlatego tak ważna w nowoczesnych, szczelnych domach jest wentylacja !). Natomiast folia czy papa którą układasz na stopie spowoduje że pewna cześć wilgoci w stropie nie przedostanie sie do wełny i nie spowoduje jej zawilgocenia co w rezultacie pogorszy jej własności izolacyjne. Nie wolno stosować foli z dwóch stron ponieważ wełna powinna mieć możliwość odparowania nadmiaru wilgoci która pojawia się tam samoistnie np po przez wilgotne powietrze. Płyty OSB powinny być odpowiednio grube lub odpowiednio często podparte. Z doświadczenia wiem że płyty 14mm są zbyt cienkie ponieważ to powoduje że chodząc po nich będą się uginać...jeżeli to strych nie użytkowy to OK ale jeżeli zamierzamy tam chodzić lub kiedyś zaadoptować jako poddasze użytkowe to warto położyć odpowiednio grube płyty. Mogę wiedziec dlaczego ocieplać dach i strop? Jeśli sam strop to po co w krokwie dawać izolacje? A jak mamy dach ocieplony to po co strop? Myślałem ze wystarczy 1 rzecz w tym jak ociepli strop to strych nie mieszkalny Oczywiście że wystarczy. Jak nie zamierzamy użytkować stychu to ocieplając strop będziemy mieli mniejszą kubaturę budynku do ogrzania a wiec niższe koszty ogrzewania. Sensu ocieplania stropu i strychu nie ma zupełnie. Ważne jedynie aby umożliwić przepływ powietrza na strychu. Izolacja musi mieć możliwość usunięcia nadmiaru wilgoci. -- Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 29.07.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Witam. Też się przymierzam do ocieplenia stropu poddasza nieużytkowego wełną. Mam już wełnę między krokwiami 15cm na strop chcę dać 10 +5. Nie styro + wylewka bo nie za bardzo jest dojście żeby dać wylewkę a mam deski calówki pozostałe z budowy to bym wykorzystał na legary. Tylko właśnie jak najlepiej to rozpracować żeby wyeliminować mostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.07.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Zbijasz lub skręcasz deski w profil odwróconej litery U . Jeżeli ich szerokość jest mniejsza niż 15 cm podkładasz pod nie drewniane klocki lub bloczki z betonu komórkowego np. grubości 6 cm. Rozstaw tak "sprefabrykowanych" belek najlepiej dobrać doświadczalnie dostosowując je do poszycia podłogi, która będzie na poddaszu. Najczęściej jest to około 60 cm. Ocieplenie z wełny układa się pomiędzy belkami pamiętając aby wsunąć dodatkowy pasek wełny w profil belkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 30.07.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ok dzięki za pomoc. Tylko może lepiej te profile z desek zrobić niższe -10 cm a 5 cm podłożyć klocki żeby można było wsunąć warstwę wełny 5cm a później 10 cm na przekładkę. A ta wełnę z połaci dachu to zostawić tak jak jest czy zdjąć i rozłożyć na stropie dając w sumie 30 cm? Nie mam też zrobionej wentylacji na poddaszu. Jest tylko membrana paraprzepuszczalna pod blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 30.07.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Na strop należy położyć folię odpowiednio grubą aby podczas układania jej nie przerwać,a jeszcze lepiej papęa na tą warstwę wełnę mineralną i dalej płyty OSB. Więcej nie potrzeba. Folie stosujemy po to aby nie spowodować zawilgocenia izolacji z wełny. Zawilgocona izolacja traci swoje właściwości izolacyjne. Nie należy stosować foli z dwóch stron ponieważ wełna powinna mieć możliwość odparowania wody która tam się i tak dostanie. Mówienie o oddychaniu domu przez ściany, czy strop to nie jest do końca tak jak myślisz. Dom, szczególnie w zimie ma nadmiar pary wodnej wewnątrz pomieszczeń. Ta para powinna być odprowadzona przez wentylację w 98%. Te 2% to wilgoć jaka dostanie się przez tynk i mury. Wilgoć ta, jeżeli nie ma gdzie się wydostać - zamknięty nie wietrzony dom spowoduje pojawienie się np grzybów na ścianach i uszkodzenia tynków , izolacji itp. Dlatego mówi się o oddychaniu domu... W rzeczywistości jeżeli mamy sprawną wentylację to wilgoć ta powinna zostać wydalona na zewnątrz (dlatego tak ważna w nowoczesnych, szczelnych domach jest wentylacja !). Natomiast folia czy papa którą układasz na stopie spowoduje że pewna cześć wilgoci w stropie nie przedostanie sie do wełny i nie spowoduje jej zawilgocenia co w rezultacie pogorszy jej własności izolacyjne. Nie wolno stosować foli z dwóch stron ponieważ wełna powinna mieć możliwość odparowania nadmiaru wilgoci która pojawia się tam samoistnie np po przez wilgotne powietrze. Płyty OSB powinny być odpowiednio grube lub odpowiednio często podparte. Z doświadczenia wiem że płyty 14mm są zbyt cienkie ponieważ to powoduje że chodząc po nich będą się uginać...jeżeli to strych nie użytkowy to OK ale jeżeli zamierzamy tam chodzić lub kiedyś zaadoptować jako poddasze użytkowe to warto położyć odpowiednio grube płyty. Oczywiście że wystarczy. Jak nie zamierzamy użytkować stychu to ocieplając strop będziemy mieli mniejszą kubaturę budynku do ogrzania a wiec niższe koszty ogrzewania. Sensu ocieplania stropu i strychu nie ma zupełnie. Ważne jedynie aby umożliwić przepływ powietrza na strychu. Izolacja musi mieć możliwość usunięcia nadmiaru wilgoci. -- Pozdrawiam RafałAle ja wentylacji w domu niemam więc to dobry pomysl dawać tę folię? O jaką konkretnie się folie rozchodzi o izolacyjną czy paroprzepuszczalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yrbu 02.08.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam, najlepszym rozwiązaniem na podłogę jest pianka zamknięto komorowa KINGSPAN kooltherm K3 i TF 70 o współczynniku 0.020. Sprawdź kartę techniczną na stroniewww.ocieplam.pl*W grę wchodzą również piany firmy Recticel. Jesli chcesz zrobić izolację posadzki, poddasza czy ściany z zewnątrz nie ma na rynku nic lepszego. Jeśli uznasz że chciałbyś się dowiedzieć więcej zapraszam do kontaktu*[email protected]*Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yrbu 02.08.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 30 cm wełny mineralnej zastąpisz już 10-12 cm pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 02.08.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Pytanie nie bylo o to co jest najlepsze tak że nie na temat trochę. Wełna 30 cm będzie mnie kosztować 35zl/mkw a 12 cm pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.08.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 30 cm wełny mineralnej zastąpisz już 10-12 cm pianką. no to poszedłeś po bandzie, jeszcze do niedawna mowili ze stosunek jest 1:2 a u ciebie juz 1:3, jeszcze troche i ktos napisze ze wystarczy pomyśleć o piance i bedzie lepsze ocieplenie niz welna:))) przy ocieplaniu stropu mocno analizowałem pianka vs wełna, i staneło na wełnie. pianka nie jest tak super ciepła jak sie większosci wydaje, poza tym widziałem wiele problemów z pianka, a to ze pekła po długości, a to że odlazła od kantówek ze reke mozna włozyc. dziękuję postoję u mnie stneło na wełnie w rolce 15+10cm i w profile 5cm w płytach. nie bede mowil jakiej bo zaraz mnie zakrzyczą że reklamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 11.08.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Panowie jakie płyty kladziedzie na wełnę aby po niej chodzic rozchodzi sie o panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.08.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Na twarde płyty z wełny mineralnej proponuję ułożyć w dwóch warstwach OSB-3 (pióro-wpust 4 stronny ) o minimalnej grubości 15 mm. Obie warstwy skręcamy łącznikami do drewna 5 x 35 mm w rozstawie około 300 mm pamiętając aby łączenia płyt nie pokrywały się. Poniżej przykładowy schemat rozmieszczenia oraz mocowania ze sobą płyt OSB-3 ułożonych bezpośrednio na wełnie STEPROCK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 14.08.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Płyty z wełny mineralnej???Onie nie są ze sklejki? Drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.08.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Na izolację z wełny proponuję układać płyty drewnopochodne OSB-3 (Oriented Strand Board). Zalecamy również płyty gipsowo-włóknowe fermacell 2E22 o grubości 25 mm.Oczywiście produkuje się również płyty ze skalnej wełny mineralnej, które wyglądają jak sklejka ale nie stosuje się je na podłogę. Dla zainteresowanych polecam stronę http://www.rockpanel.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 18.08.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Ale je układacie bezpośrednio na wełnie czy jakiś legarach? Te legary leżą na wełnie czy pod nimi niema wcale ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 18.08.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Ale je układacie bezpośrednio na wełnie czy jakiś legarach? Te legary leżą na wełnie czy pod nimi niema wcale ocieplenia? wełna steprock jest to wełna przeznaczona pod podłogi pływające jako warstwa akustyczna, wadą jest wysoka cena. Robiąc podłogę z płyty osb możesz też użyć wełny monrock max, będzie trochę tańsza (i tak sporo bo około 330zł/m3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.08.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Ale je układacie bezpośrednio na wełnie czy jakiś legarach? Te legary leżą na wełnie czy pod nimi niema wcale ocieplenia? Tak jak już pisałem w poście #35 nie potrzebne są legary i bezpośrednio na wełnę układa się podkład z płyt drewnopochodnych lub fermacell. Wykonywane były normowe testy wg PN-EN 1195:1999 w celu określenia zachowania się poszycia podłogowego poddanego działaniu określonego skupionego obciążenia statycznego (wywołanego np. przez ludzi, meble i wyposażenie) i określonego obciążenia dynamicznego (powstałego np. w wyniku przemieszczania się ludzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts