Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna - ocieplenie stropu

infantasy

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Ale ja wentylacji w domu niemam więc to dobry pomysl dawać tę folię?

O jaką konkretnie się folie rozchodzi o izolacyjną czy paroprzepuszczalną?

Nie rozumiem co znaczy że nie masz w domu wentylacji? Masz na głucho zabite i zamknięte okna i brak jakiejkolwiek wentylacji? To współczuje bo to raczej nie wróży dobrze na przyszłość. Nie ma to jednak żadnego znaczenia. Pytanie czy chcesz aby wilgoć z wnętrza budynku zawilgociła Tobie także i wełnę mineralną? Jeżeli nie to należy zastosować folię paroinzolacyjną bezpośrednio na strop i na nią dopiero wełnę. Na wełnę niczego już nie kładź - wystarczy płyta OSB.

Witam serdecznie. Mam zamiar kupić wełnę "Wełna mineralna Ekoroll MPR 044 150 mm 6,6 m2" i położyć ją 2 warstwach na stropie - czy ta wełna jest ok, nie znam się na tych współczynnikach .

Już chyba gorszego współczynnika jak 0,044 nie ma, więc osobiście radzę poszukać czegoś lepszego.

Jest to ostatni strop na poddaszu nieużytkowym - trochę mnie kolega zmartwił tym słabym współczynnikiem, ale dzięki za pomoc.

A powiedz coś więcej o tym Twoim stropie.

Jest to nowy strop czy przeróbka już istniejącego.

Mnie martwi bardziej coś innego niż tylko λ wełny, którą wybrałeś.

Pozdrawiam

• 1 year później...
Gość Konto usunięte_1*
Jest to ostatni strop na poddaszu nieużytkowym - trochę mnie kolega zmartwił tym słabym współczynnikiem, ale dzięki za pomoc.

ty się tym za bardzo nie martw położysz o najgorszym współczynniku 0,44 i będziesz zadowolony a jak masz miejsce to daj drugą warstwę i będzie gitara , między najgorszym i najlepszym współczynnikiem jest chyba tak jak by 3 cm więcej lub mniej a wełna o lepszym współczynniku potrafi kosztować 4-5 razy więcej więc w paranoję bym nie wpadał , ja dałem tymczasowo też 15 cm po 6 zł/m2 i jest bardzo ale to bardzo duża różnica na plus

Cześć,

sporo poczytałem ale chcę się upewnić co do ocieplenia..

Budynek z roku 1994, stropodach wentylowany, gdzie strop jest zrobiony z pustaków (garów) zalanych betonem i na tym papa; były tam resztki starej wełny którą zdjąłem; teraz chcę zrobić nowe ocieplenie. Nad stropem dach z płyt betonowych ok 120 cm powyżej, między stropem a tymi płytami ażurowe ścianki z dziurawki jako konstrukcja podtrzymująca te płyty dachowe.

Jako, że są ścianki ażurowe z dziurawki i tak ocieplenie nie będzie do końca szczelne bo te ścianki będą stanowić mostki cieplne. Czy da sie to jakoś wyeliminować?

Chciałem położyć:

- folię paraizolacyjną - zawijając ją w górę po ściankach i klejąc do nich np. silikonem,

- na to wełna Ursa Platinum 15 cm o współczynniku 0,032

1. ludzie piszą o 30 cm -> czy rzeczywiście potrzeba aż tyle?;)

2. Czy plan kładzenia jest dobry?;)

3. Co mogę zrobić z tymi ściankami ażurowymi między stropem a dachem?;)

4. Jeśli bym dokupił inną wełnę na 2 warstwę, to którą dać na strop, a którą na górę w poprzek?;)

Edytowane przez fraytag