Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległości odwiertów na sąsiednich działkach

ezg2014

Recommended Posts

Mam pytanie o prawidłowe odległości odwiertów na sąsiednich działkach. Czy zbyt blisko siebie położone odwierty mogą zmniejszać efektywność dolnego źródła lub spowodować, że będzie w ogóle nieefektywne? Najbliższy mój odwiert leży ok. 15m od odwiertów sąsiada, który jeszcze nie uruchomił instalacji. Sąsiad ma głębokie odwierty ok. 100m , ja płytkie 20m. Czy mogę mieć problemy?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
przy czym twoje 20m wydaje się być tutaj większym problemem

Jakim problemem? Co to ma do rzeczy? Wszystko zalezy od geologii a najbardziej od indywidualnego spojrzenia na każdy przypadek. Czytając twoje komentarze mam wrażenie że bez większego zastanowienia powtarzasz potoczne gminne opowieści...

...... z reguły głębokość odwiertów mieści się w 100 m, przy czym twoje 20m wydaje się być tutaj większym problemem

:wtf: - ble, ble, ble.

Pytanie raczej dlaczego tylko 20m, a nie 30m - bo do tej głębokości (30m) odwierty są bez paierkologii geologicznej.

Nie róbcie ze mnie głąba co nie wie jak pompa działa. To chyba jest jasne, że chodzi o temperaturę ale na to już nikt nie odpowiedział.

Jakiego rzędu można się spodziewać temperatur przy takich odwiertach dla domu 100m2 zaizolowanym wg współczesnych standardów?

Temperatura jest tylko jednym z elementów - ważniejsza jest moc jaka można "wyciągnąć" z 1mb kolektora

Długość odwiertów zależy od mocy PCi, oraz rodzaju gruntu.

Jest wiele dostępnych tabelek np. dla kolektora pionowego:

http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2011/01/W%C5%82asno%C5%9Bci-termiczne-ska%C5%82.jpg

A dla domu jaki opisujesz (moc PCi około 5kW) - czyli łączna długość odwiertów od 60 do 250 mb kolektora (bez przewymiarowania).

A jak masz szczęście i masz dom np. w okolicach Cieplic, to z 1mb kolektora można wyciagnąć nawet 140W/mb - czyli rzeczony kolektor miałby tylko 35mb.:rolleyes:

Ps. tak dla porównania tabelka dla wymiennika poziomego:

http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2011/01/W%C5%82asno%C5%9Bci-termiczne-grunt%C3%B3w.jpg

Edytowane przez sSiwy12

Odpowiadając na pytanie, co do odległości między kolektorami pionowymi.

Przyjmuje się że odległość miedzy nimi, nie powinna być mniejsza niż 5m - bez względu na to, czy są na jednej działce.

Ps. Przepisy nie określają odległości odwiertu od granicy działki