adamblayer 12.07.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Witam wszystkich. Chciałbym podzielić się z Wami moim problemem, który napotkałem przy próbie konserwacji mojego kranu. Jest podobny do tego z linka: http://blog.centrumgloska.pl/wp-content/uploads/2013/05/kran-zlew-azienka_21342139.jpg Problem polega na tym, że po ściągnięciu zaślepki czerwono-niebieskiej i wykręceniu kołka gwintowanego pod klucz imbusowy, rączka nie chce zejść z trzpienia głowicy. W innych bateriach nie miałem takiego problemu, tylko w tej jednej. Po wykręceniu "robaczka" i jego oględzinach stwierdzam, że jest cały, nie ma na nim śladów uszkodzenia, co wyklucza raczej możliwość, że fragment pozostał w środku i dalej blokuje rączkę. Psiknąłem tam kilkoma środkami odkamieniającymi w nadziei, że może to jest przyczyną zatarcia, ale bezskutecznie. Próbowałem też użyć nieco siły, ale z umiarem, bo trzpień jest jaki jest a póki co chcę uniknąć konieczności wymiany całej baterii. Czy ktoś z Was spotkał się już z takim problemem już wcześniej? Niestety nie montowałem ani tej baterii, ani tej głowicy, więc nie wiem jak wchodziła niegdyś. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc w sprawie. Małżonka również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 14.07.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Pod tym uchwytem do regulacji znajduje się głowica. Ja spotkałem się z taką: Uchwyt jest nasadzony na wcisk na ten trzpień z polietylenu. Po pierwsze, upewnij się, że porządnie wykręciłeś tego "robaczka" - najlepiej całkowicie. Po drugie - jeżeli uchwyt i trzpień głowicy nie są dobrze spasowane, to może być naprawdę ciężko to zdjąć. Ja już miałem i takie przypadki, że uchwyt luźna lata na trzpieniu, i takie, że trzeba było użyć dźwigni z grubego śrubokręta. Jak będziesz robił to drugie, to radzę przez miękką podkładkę, żeby uchwyt nie pękł, i ostrożnie, po odrobince z przeciwległych stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts