doominiqs 12.07.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Witam Jaki zastosować styropian pod wylewkę na poddaszu? Zwykły EPS-100 038 czy styropian akustyczny, jeśli ten drugi to o jakich parametrach? Zależy mi na wygłuszeniu poddasza nie ocieplaniu P.S. Dlaczego styropian akustyczny jest tańszy od zwykłego? Edytowane 12 Lipca 2015 przez doominiqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 12.07.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 akustyczny 33/30 + druga warstwa dach podłoga o grubości takiej żeby zmieściły się instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doominiqs 12.07.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Czyli 3cm akustycznego i 2cm zwykłego w moim przypadku. A nie mogę dać po prostu 5cm akustycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 12.07.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 możesz dać sam akustyczny jednak ze względów wykonawczych lepiej jest go przykryć innym styropianem (jest bardzo miękki i ciężko jest go nie uszkodzić). Na drugą warstwę proponuję min. 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doominiqs 12.07.2015 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 ok, a mogę przykryć tylko część mieszkalną styropianem akustycznym i zwykłym (łącznie 7cm), a część gospodarczą zwykłą 5cm? Oczywiście pod wszystko idzie folia budowlana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 12.07.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 możesz różnicować, tylko nie bardzo wiem dlaczego ,przecież różnica w cenie znikoma, a może się potem okazać że wylewka klawiszuje na łączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doominiqs 12.07.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Dziękuję za pomoc, chodzi o to że zostało mi kiedyś ok 60m2 zwykłego styropianu 5cm i szkoda mi go zmarnować. A dawać 8cm (3cm akustyczny +5cm) styropianu to trochę dużo zwłaszcza, że mam próg do drzwi na wysokości 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 09.08.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Dziękuję za pomoc, chodzi o to że zostało mi kiedyś ok 60m2 zwykłego styropianu 5cm i szkoda mi go zmarnować. A dawać 8cm (3cm akustyczny +5cm) styropianu to trochę dużo zwłaszcza, że mam próg do drzwi na wysokości 12cm. próg których drzwi masz na wys. 12cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 17.09.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Witam, jeśli masz miejsce (klika cm) i ekipę która nie uszkodzi styropianu podczas instalacji (izolacja akustyczna działa tak dobrze, jak działa jej najsłabszy punkt), styropian podłogowy można zastosować w domu jednorodzinnym. Co prawda przenosi obciążenia do 200 kg/m2, ale do domu jednorodzinnego to w większości przypadków wystarcza. Jeśli nie masz tych kilku cm a i pozostałe kwestie stoją pod znakiem zapytania, poszukaj mat akustycznych pod wylewkę. Są różne: od kartonu i pianek polietylenowych, geosyntetyków (nie polecam, chyba że budujesz dom aby go szybko sprzedać - te produkty się zgniatają i tracą swoje właściwości), przez różnego rodzaju maty korkowe, gumowe, poliuretanowe oraz kauczukowe aż do specjalistycznych podłóg pływających na elastomerach lub sprężynach (takie stosuje się raczej w studiach nagrań ew. salach fitness). W razie pytań odnośnie tego typu rozwiązań jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts