chirac 12.07.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Witam, Mam studzienkę z licznikiem przed domem. Używałem go na czas budowy.Teraz chciałbym go przenieść do domu. Kto za to zapłaci ? Gmina czy ja ? Czy warto przenosić w ogóle licznik do domu, czy może zostawić tak jak jest ? I jaki jest orientacyjny koszt z materiałami przeniesienia tego licznika (około 4 mb od domu jest studzienka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 12.07.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Zapłacisz ty.Jak ci nie przeszkadza to zostaw tak jak jest.Jak firma to pewnie 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.07.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Witam, Mam studzienkę z licznikiem przed domem. Używałem go na czas budowy. Teraz chciałbym go przenieść do domu. Kto za to zapłaci ? Gmina czy ja ? Czy warto przenosić w ogóle licznik do domu, czy może zostawić tak jak jest ? A gmina z jakiej racji ma zapłacić? Ja nie przeniosłem - zostawiłem studnię. U mnie ZUK - czyli zakład usług komunalnych - odpowiada za odcinek do wodomierza, on jest jego własnością i żeby przenieść wodomierz do domu, konieczne byłoby zrobienie projektu przyłącza, potrzebna więc była aktualna mapa do celów projektowych, wykonanie przyłącza i jego odebranie. Dodatkowe koszty. Sami mi poradzili, że lepiej mieć studnię wodomierzową z możliwością łatwego zamknięcia dopływu wody poza domem. Jedyna niewygoda to dla odczytującego który musi wchodzić do studni. Więc w domu zamontowałem sobie własny, nielegalizowany licznik, żeby śledzić zużycie wody, w praktyce to z niego podaję zużycie co 2 miesiące a do studni wchodzi się 1 x w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 13.07.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Witam, Mam studzienkę z licznikiem przed domem. Używałem go na czas budowy. Teraz chciałbym go przenieść do domu. Kto za to zapłaci ? Gmina czy ja ? Czy warto przenosić w ogóle licznik do domu, czy może zostawić tak jak jest ? I jaki jest orientacyjny koszt z materiałami przeniesienia tego licznika (około 4 mb od domu jest studzienka) A co masz wpisane w warunkach przylaczenia ? Bo ja mam wyraznie napisane, ze wodomierz ma byc w STUDNI na terenie posesji (z wygodnym i nieograniczonym dostepem dla wodociagow) Wiec nawet gdybym chcial, to nie mam jak przeniesc do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts