Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wakacyjne menu ... w kraju i poza jego granicami


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sernik to produkt regionalny, miejscowe ekologiczne maliny, a ser z ekologicznego gospodarstwa...

 

http://s28.postimg.org/56i2pl2z1/sernik_ekologiczny_1.jpg

 

http://s7.postimg.org/ckwz8rgaz/sernik_ekologiczny.jpg

 

...takie pyszne serniki pamiętam z dzieciństwa.

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Po wakacjach ? ... coś ? ... ktoś ?

 

Ps - ... w "ukradzionym" NS-owi "temacie" (nad czy strasznie ubolewa) :) ... ;)

 

 

 

... jutro mam "na wakacjach" Gości z NY ... będzie się działo :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Cały weekend wolny :) ... takie malutkie jesienne wakacje ;)

 

... dojrzewają jak "gupie" :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03322s.jpg

 

 

... co z nimi ?

W Kulinariach :)

 

pzdr :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

a na rynku Campo di Fiori w Rzymie taka sytuacje w temacie grzybowym :

 

borowiki jak gupie

borowiki.jpg

 

A czy ktoś może wie co to za grzyby na poniższym zdjęciu ?

Zwane grzybami Cezara, ze względu na liczne zasługi w wysyłaniu Cezarów na drugi świat :rolleyes:

Są podobno droższe od trufli (a czarne trufle Eur 8K w tym roku :)) . Jadalne na surowo, kiedy po przekrojeniu czerwono-pomarańczowe,

natomiast natychmiastowo eksmitujące z tego świata, jak zmienią kolor na zielony. Czy jakoś tak podobnie :)

I nie jest to quiz z nagrodami, niestety . Sprzedawca mówił tylko o grzybach Cezara , a nic w temacie nie udało mi się wyguglać.

Nie żebym chciała kogoś zielonym poczęstować , absolutnie. Tylko tak, ciekawa jestem :)

(przepraszam za jakość zdjęcia - ale padało )

grzyby2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jedyne co przychodzi mi na myśl, to młodziuteńkie sromotniczki :) (zielone po przekrojeniu) :)

 

pomarańczowe jak najbardziej jadalne (Amanita caesarea) :)

 

 

ps - borowików we Włoszech zawsze było dostatek :)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Oh, ale bym zjadła taki żurek w chlebie :) Pyszności! Ale może za jakiś czas ugotuję ;) Póki co musiała mi starczyć gęsina na Św. Marcina, którą zaserwowała mi restauracja w Poznaniu! (MODEROWANO) Palce lizać! Trzeba będzie samemu kiedyś pokombinować, nie tylko od wielkiego święta jakim niewątpliwie był 11 listopada, ale o tak, czasem od niedzieli, bo wiadomo w tygodniu nie ma czasu :( Znacie jakieś fajne przepisy na gąskę? Edytowane przez panfotograf
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...