Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana z oknami mniej niż 4 metry od granicy - będą problemy?

Recommended Posts

Sąsiad buduje dom od roku 2005, ja jestem współwłaścicielem nieruchomości sąsiadującej z tą budową od roku 2010. Od roku 2006 na budowie była przerwa, do tego roku nic się na niej nie działo, zniknęła nawet tablica informacyjna dot. budowy. Teraz sąsiad wstawił okna na swojej budowie. Są to zwykłe okna, tyle, że ściana z tymi oknami nie jest równa - to są jakby schodki, z których najbardziej wystający element (z oknami) jest oddalony o około 3,70 metra od granicy działki. Dom ten to w pewnym sensie połówka bliźniaka, ale o zupełnie innej formie. Ten drugi też stoi blisko, ale zamiast okien ma luksfery (to są około 2 metry od granicy). Pomijając już fakt, iż nie podobają mi się wszystkie te okna, bo wszystkie wychodzą na mój taras i mam zupełny brak prywatności (tak, to mój problem), to czy w przypadku, gdybym chciała coś więcej pobudować (a mam miejsce), mogę mieć z tego powodu problem, że sąsiad ma mniej też 4 metry od granicy? Dodam, iż szerokość mojej działki to 16 metrów (więc bardzo wąska) a szerokość działki sąsiada to 25 metrów. Przy tej szerokości ja już nie mam za bardzo się gdzie posunąć zachowując odległości 4 metrów od granic. No i mam też spore wątpliwości co do legalności wznowienia budowy, bo chyba po tylu latach bezczynności pozwolenie wygasło? No i brak tablicy...

W ogóle jest sens reagować na fakt zwykłych zamontowania okien w ścianie, której odległość jest mniejsza niż te 4 metry od granicy działki? Z jednej strony, nie chcę iść od razu na noże, z drugiej strony, chcę mieć prywatność na swoim tarasie i wolałabym, żeby tam były luksfery. Co radzicie? Bo nawet jak obsadzę się tujami, to raz, że zasłonię sobie słońce, bo to od południa, dwa, musiałabym czekać aż urosną na jakieś 10 metrów, żeby nie widzieć tych paskudnych okien...

Przepraszam, jeżeli dubluje jakiś istniejący temat, ale nie potrafiłam znaleźć nic sensowego przez wyszukiwarkę.

A gdyby sądiad był oddalony o 30 cm dalej to było by już dobrze? IMHO te 30 cm nie ma większego dla Ciebie znaczenia, Więc lepiej z sąsiadem iść na flaszkę niż się kłócić. Dla Ciebie może to być tylko 30 cm, a dla sąsiada spory problem konstrukcyjny/w urządzeniu/ w cenie okien ppoż.

Oczywiście masz prawo wnieść sprzeciw i zadzwonić do nadzoru, ale czy warto? Niestety jak się chce miec prywatność to trzeba mieć dużą działkę a najlepiej wykupić działki do okoła i posadzić las.

Edytowane przez marcelix

Jeśli z wpisów w dzienniku budowy wynika, że przerwa w budowie trwała ponad 3 lata (sprawdź z kierownikiem budowy - tym który jest wpisany w dzienniku - może jakieś prace trwały, o tylko on zapomniał ich wpisać?), to pozwolenie wygasło i trzeba uzyskać nowe pozwolenie lub dokonać zgłoszenia. To drugie jest obecnie możliwe dla domu jednorodzinnego, o ile projektant potwierdzi w projekcie, że obszar oddziaływania Twego budynku nie wykracza poza granice Twojej działki.

Brak tablicy nie ma znaczenia dla ważności pozwolenia. Mogli Ci wlepić karę za brak tablicy (a może i nadal mogą), ale skoro nie wlepili, to Twój zysk.

Twój budynek powienien mieć okna co najmniej 4 m od granicy Twojej działki. Nie ma znaczenia, czy sąsiad zachował tę odległość od granicy; to będzie jego problem jeśli PINB to wykryje i zacznie drążyć.

Luksferów nie traktuje się jako okna.

Warto zachować w miarę dobre relacje z sąsiadami jak tylko się da. Inaczej życie w tym miejscu może być niefajne.

A gdyby sądiad był oddalony o 30 cm dalej to było by już dobrze? IMHO te 30 cm nie ma większego dla Ciebie znaczenia, Więc lepiej z sąsiadem iść na flaszkę niż się kłócić. Dla Ciebie może to być tylko 30 cm, a dla sąsiada spory problem konstrukcyjny/w urządzeniu/ w cenie okien ppoż.

Ale sugerujesz, że sąsiad nie zauważył, że ma mniej niż 4 metry i idzie na przypał, że może ktoś też nie zauważy, bo musiałby wstawić droższe okna? No przepraszam, ale ja uważam, że za własne błędy i niedopatrzenia się płaci, na przykład ceną okien. Czy te 30 cm zrobi mi różnicę? Teoretycznie na chwilę obecną nie, ale nie chcę mieć potem problemów jak będę chciała coś wybudować, że nie ma spełnionych wymaganych odległości, a sąsiad stał pierwszy.

My przez nielegalny garaż sąsiadki w granicy działki nie tylko nie moglismy mieć okna w łazience mimo oddalenia o 4m to jeszcze że względów bezpieczeństwa przeciwpożarowego musieliśmy budynek przesunąć do 6m a nawet pojawiło się widmo nie uzyskania PnB.

Zgadzam się że zgoda między sąsiadami bardzo ważna ale trzeba mieć rękę na pulsie. 30cm to dla wszystkich odległość bez znaczenia, wszystkich poza urzędnikami

My przez nielegalny garaż sąsiadki w granicy działki nie tylko nie moglismy mieć okna w łazience mimo oddalenia o 4m to jeszcze że względów bezpieczeństwa przeciwpożarowego musieliśmy budynek przesunąć do 6m a nawet pojawiło się widmo nie uzyskania PnB.

Zgadzam się że zgoda między sąsiadami bardzo ważna ale trzeba mieć rękę na pulsie. 30cm to dla wszystkich odległość bez znaczenia, wszystkich poza urzędnikami

Nie zwracaj uwagi na te 30 cm. No chyba że chcesz mieć wroga za płotem. Zbyt bliska odległość może wynikać z błędu geodety (uwierz bywają często) może nawet Twój dom jest w rzeczywistości postawiony błędnie

A ja nie rozumiem, czemu ktoś się buduje nie zachowując odpowiednich zasad (przepisów), jeśli sąsiad wie że ma zbyt małą odległość a wiedzieć powinien to mógł choć zapytać czy nikomu nie będzie to przeszkadzać, ale i to nie zmienia faktu, że okna być tam nie powinno.

30 cm niby żadna różnica ale może w tym projekcie nie było w ogóle okna i dlatego budynek był przysunięty do granicy a sąsiad po prostu stwierdził że wstawi ot tak pewnie nawet bez zgłaszania w projekcie bo pełno takich samowoli bywa.

Jeśli to zgłosisz będzie musiał zlikwidować okno nie będzie miał nic do gadania to jest zwyczajnie nie zgodne z prawem i ma ma z tym dyskusji a czy chcesz to zgłaszać i robić sobie ewentualnego wroga za płotem to już Twoja decyzja.