Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc z doborem PIECA na ekogroszek

anielka41

Recommended Posts

Witam,

jaki piec byście doradzili, o jakiej mocy itp. dla domu który jest przed wykończeniem o powierzchni 124m2 i użytkowym poddaszu o powierzchni 88m2

Dodatkowo bojler około 120L.

Mam 4 grzejniki na dole + 4 na górze + 3 łazienkowe i około 70m2 podłogówki na dole.

Co możecie polecić? Na co zwracać umowę przy wyborze pieca?

Od razu bardzo dziękuję wszystkim mądrzejszym ode mnie w tej kwestii :)

Każde zdanie się liczy dla mnie...

Kosz około 5-8 tyś. złotych.

Piec oczywiście z podajnikiem...

No to znowu się naraziłaś, hehe

Gdzie jest Artek ? :)

Na poważnie nie znając jak ociepliliście dom, strzelę że nie potrzeba będzie więcej jak 10 do 12kW i to już z nawiązką.

Podaj może trochę tych danych o ociepleniu, rozumiem że jest około 120 na dole i około 90 na górze, czy pomieszczenia na górze są ze skosami ?

A więc tak... na budynek będzie ocieplony styro 18 cm lambda 36, podłoga 10cm styro, na górze dach ocieplony wełną isover 15cm + 5cm na przekładkę lambda 31

Poddasze (strop) 3cm styro (głównie na wyciszenie, wyrównanie)...

Na prawdę uważasz, że 10-12kw to dużo? Myślałem o 15-19kw...

Edytowane przez anielka41

Aha, ja palę w RBR-Ekouniwersal 12kW, znajdziesz dużo opinii o Skam-p Premium 12kW i Ogniwo Eko Plus 10kW, to takie popularne kotły na forum które są dobrze reklamowane bądź przez sprzedawców, producenta czy też konstruktorów, oczywiście nie są to jedyne kotły mniejszej mocy na jakie możesz natrafić poza tym forum.

To pochwal się i ty :)

Przed chwilą dzwoniłem do jednego z producentów i mówi, że 25 kw to minimum... Dlaczego taka różnica?

Ten producent kotłów tak sie zna na doborze kotłow jak wilk na gwiazdach, do twojego domu kocioł max 10 kW, szacuje ze projektowe obciązenie twojego domu to 8-9 kW

Gość Arturo72
No to znowu się naraziłaś, hehe

Gdzie jest Artek ? :)

Musiałbym pojechać ostro za grzejniki ścienne+podłogówkę a ekosyf dopełnia wrażenie bezmyślności inwestora i to w stolycy...

To pochwal się i ty :)

Przed chwilą dzwoniłem do jednego z producentów i mówi, że 25 kw to minimum... Dlaczego taka różnica?

Może mu nie powiedziałaś że chcesz tym kotłem grzać 24h, tylko myślał że tak jak dawniej się paliło - wieczorem pełna moc kotła przez 2 godziny palenia i do rana było ciepło i wtedy rzeczywiście 25kw to minimum.

Gość Arturo72

Tak się zastanawiam kto w końcu ma ten profil i się reklamuje ?

Swoimi tekstami to raczej robię sobie antyreklamę ;)

Ale jak widzisz,mnie to wali co kto myśli o mnie a będę zawsze pisał co myślę ja o bezmyślności inwestorów i będę patrzył Wam zawsze na ręce ;)