Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowy z płaskim dachem, indywidualny.

Recommended Posts

Witajcie,

nadszedł czas i na nas!

Plan na własny dom narodził się z końcem 2013 roku- wtedy też policzyliśmy kasę, czas i wyszło że na święta 2015 będziemy już mieszkać!

Taaaaa ..jest połowa 2015 roku a my nawet pierwszej łopaty wbitej nie mamy, no ale po kolei.

Działki szukaliśmy prawie pół roku, w końcu udało się - jest działka! Miejsce idealne, wielkość 1700metrów - idealna, cenowo -całkiem przystępnie, to nad czym się tu zastanawiać?

Bierzemy!

Chwila zastanowienia, coś za dużo tych pozytywów, nie może być tak kolorowo, no tak - brak miejscowego planu zagospodarowania, brak WZ

Jest sierpień 2014 roku, ściągamy wszystkie papierki do złożenia wniosku o wydanie war. zabudowy- trwa to miesiąc. We wrześniu składamy dokumenty do urzędu i czekamy, czkamy i czekamy. Co jakiś

Cały czas trwają poszukiwania projektu idealnego, no kurcze, takiego nie ma. Zapada decyzja o proj. indywidualnym! Już by się chciało coś ustalać, wyliczać, przeliczać, wyceniać ale jak tu zlecić indywidualny jak nie wiemy co nam na tych warunkach zabudowy wyjdzie, a robić projekt i go później adaptować do innej działki mija się z celem. CZEKAMY

Przed samym sylwestrem dzwoni Pan z urzędu - proszę przyjechać po odbiór war. zabudowy!!

Mamy to! Jest zgoda na dom parterowy z płaskim dachem! Z początkiem stycznia podpisujemy umowę i cieszymy się z naszego kawałka ziemi :)

Ten nasz kawałek to taki duży kawałek - ma 1700 metrów, około 35x48m, wjazd od północy z drogi asfaltowej, od wschodu sąsiad, od południa kilka zarośniętych działek- na ten moment nic nie słychać by ktoś chciał coś tam budować, od zachodu las.

Na działce było kilka dużych drzew, poprzedni właściciel pościnał je, zostały nam korzenie i cała masa samosiejek :)

Wiosną ogrodziliśmy działkę siatką leśną, w czerwcu została zaproszona koparka celem usunięcia korzeni, krzaków i chwastów.

Na ten moment nasza własność wygląda tak:

działka 11.jpgdziałka 22.jpg

Aha- jeśli ktos ma ochotę na komentarz (a mam nadzieję że tak będzie) to zapraszam do komentowania w dzienniku ;)

Edytowane przez Brysia8

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może teraz kilka słów o samym domu:)

Jak nazwa dziennika wskazuje będzie to parterówka, z płaskim dachem posadowiona na płycie fundamentowej.

Projekt robiliśmy indywidualny - prawie 5 miesięcy, na ten moment jest już złożony do urzędu i oczekujemy na PnB!

Szukamy teraz ekipy która nam zbuduje ten wymarzony domek... pierwsze wyceny są już mnie.. ciekawe jak to dalej będzie.

Chcemy budować systemem gospodarczym, choć wcale by mi nie przeszkadzało jeśli jedna ekipa zrobi i płytę i mury i dach..

Nadal czekamy na wyceny, czy to naprawdę tak długo trwa?

czy po prostu zaczynamy w najgorętszym czasie?

Pozwolenie na budowę podobno ma być końcem tego tygodnia.

Przyszedł czas by pokazać projekt naszego domu.

http://s19.postimg.org/8uc0ki5sf/rzut_1.jpg

http://s19.postimg.org/kgw4lmt3j/pomieszczenia3.jpg

Do tego jest zaprojektowany garaż - jako osobny budynek - 40m2

Poprawiłam... chyba.. mam nadzieję żę teraz widać :)

rzut 2.jpg

pomieszczenia3.jpg

Edytowane przez Brysia8

Pozdrawiam, będę tu zaglądał i obserwował :yes:

Po pierwsze to moje okolice, po drugie właśnie się zastanawiam czy parterówka czy piętrowy z płaskim dachem.

Mam pytanie, czy domek będzie przewidziany na szkody górnicze (podobno w Orzeszu gdzieś ma powstać kopalnia) ?

PS załącznik się nie otwiera

Dziękuję i cieszę się że ktoś spojrzał na mój dziennik, mam pierwszego wizytującego!

W mojej dzielnicy nie ma szkód górniczych, na ten moment wydają pozwolenia bez dodatkowych wzmocnień, ale też nas słuchy doszły że różnie może być, dlatego mamy płytę i trochę dołożonego zbrojenia na taką ewentualność.

Co do twojego rozmyślania co budować - jak się domyślasz ja stawiam na parterówkę :)

Edytowane przez Brysia8

AnikoPL - dziękuję :)

Elewacja zapowiada się tak:

od północy: garaż, wejście do domu, kuchnia z elewacją drewnianą

2.jpg

od północnego zachodu: kuchnia, salon z fixem

4.jpg

południe / zachód: salon z wyjściem na taras, 2 pokoje

6.jpg

Konstrukcję dachu wkleję popołudniu. Na ten moment szukamy wykonawcy, jeśli ktoś z was ma jakieś propozycje dobrych majstrów proszę się nie krępować!

Edytowane przez Brysia8

Mamy pozwolenie na budowę! :lol2:

Wyceny powoli spływają - od 35tys za sso bez dachu do 70 tys za sso z dachem, jeszcze szukamy, ale wydaje mi sie że w 45 tys z dachem powinniśmy się zmieścić.

Zastanawiam się nad zrobieniem kosztorysu - głównie zależy mi na sprawdzeniu dokładnych ilości materiału, bo moje wyliczenia niekoniecznie muszą być prawidłowe, czy ktoś z Was to robił?

Obiecałam opisać jak będzie wyglądał nasz dach:

- papa termozgrzewalna wierzchniego krycia modyfikowana polimerami SBS

- termoizolacyjna warstwa spadkowa - kliny ze styropapy w spadku 4% - gr. min. 25,0cm

- paroizolacja - folia budowlana PE - gr. 0,2mm

- płyta stropowa żelbetowa - gr. 15,0cm -

- tynk cementowo-wapienny / gipsowy gr. 1,0cm - jeśli wymagany

- przestrzeń instalacyjna

- sufit podwieszany g-k

Oczywiście będzie jeszcze attyka, gdzieś czytałam coś na temat podgrzewanych spustów, ale nic mi o nich nie wiadomo aby u mnie miały być :)

Edytuję - podgrzewane spusty jednak są, mamy ich aż 6 sztuk

Edytowane przez Brysia8

Teraz to mam zagwozdkę,

w projekcie mamy płytę - ale okazało się że płyta wystaje ponad obrys domu około 12-15 cm, trochę mnie to przeraziło.

Mało tego, badania geologiczne mamy zrobione, na gruncie sam piach a w projekcie wymiana :wtf:

Jeszcze zapytam, Ecoinwest - KRZYSZTOF ŚLAGA, ktoś coś?

Edytowane przez Brysia8

Cześć,

Fajny projekt. Wymienionej firmy od płyt nie znam ale eps80 pod płytą do mnie nie przemawia. Jak chcesz to mogę coś pomóc w sprawie płyty ale potrzebne szczegóły projektu.

:welcome: witam w moim wątku :)

Dziękuję za pochwałę.

Pod płytą mam XPS 300 (miałam xps500, ale dogadałam się a architektem nt zmiany)

te 15 cm poza obrys zmieniliśmy z konstruktorem na 5 cm - ale mi to i tak nie odpowiada. Robiliśmy projekt indywidualny żeby mieć dopasowany projekt do naszych potrzeb a tu jeszcze wyjdzie że nowy projekt płyty trzeba będzie robić... brr

Z budową nic się nie rusza a złotówki lecą :rolleyes:

Witam,

Parterówka z płaskim dachem to co chcieliśmy z żoną ale plan zagospodarowania nie pozwolił. Będziemy kibicować. Co do płyty mi drugi projekt robili z st projekt ze Zgorzelca -mają stronę w necie i szczerze mogę polecić.

Dziękuję, my nie mieliśmy PZP, wnioskowaliśmy o WZ i się udało :)

ale przez to cała procedura była rozciągnięta w czasie..

Wrzucam skan płyty, może teraz będzie czytelniejszy

http://s19.postimg.org/q570q9mtr/a_a.jpg

Dobra, poddaję się... powiedźcie jak wrzucić większy rozmiar.

Jak jest czytelne to znów za dużo waży i nie chce wczytać...

Edit: udało się, fotki są większe!

111.jpg

Edytowane przez Brysia8

nie to żebym coś promował ale ja robię tak że założyłem konto na picassa web tam masz kupę przestrzeni do wykorzystania-założyłem sobie album budowa i wrzucam tam najpierw szystkie fotki i dodaje do albumu. Póżniej otwieram zdjęcie w tej piccassie i jak mam na dużym formacie to klikam prawym i kopiuj adres url, następnie na mutratorze dodaj zdjęcie -> zmieniam zakładkę na "z url" i odznaczam kwadracik "pobierz na serwer" i wklejam w okienko ten adres url co z piscassy skopiowałem i ok. Mam chociaż pewność że jak wejdę za dwa lata na muratora to jak sam nie skasuje foty to ona tam będzie;)

tego betonu to masz 38m3? to ile grubości ma beton?