Xesxpox 06.08.2015 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 to płyta dość gruba, u mnie pierwsza była 30cm;) szukaj projektanta, ten co Ci podałem robi najpierw wersje demo-nie kasuje za to, są tam podane ilości stali i betonu. Nie ma co w sumie oszczędzać na fundamentach domu ale jak są dobre warunki i dom w miarę lekki to trzeba też jakoś to wyważyć. Każdy cm grubości płyty to ponad 1,5m3 betonu więc kasa spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.08.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Nie chce Ci śmiecić w dzienniku ale taka płyta pod taki dom to porażka. Też miałem projekt indywidualny i też mi projektant wymyślił płytę 30cm grubą i wystającą po pół metra! Nie chciałem się kopać z koniem wydałem dodatkowy tysiąc na projekt zamienny płyty i tyle. Płyta wyszła 23cm pod piętrowy dom. Konstruktor z Rudy Śl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 06.08.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 to płyta dość gruba, u mnie pierwsza była 30cm;) szukaj projektanta, ten co Ci podałem robi najpierw wersje demo-nie kasuje za to, są tam podane ilości stali i betonu. Nie ma co w sumie oszczędzać na fundamentach domu ale jak są dobre warunki i dom w miarę lekki to trzeba też jakoś to wyważyć. Każdy cm grubości płyty to ponad 1,5m3 betonu więc kasa spora Już do niego piszę, konstruktor stwierdził że skoro strop mamy monolityczny to płyta musi znieść obciążenie. Warstwy jakie mam: - posadzka wg uzgodnień z inwestorem: płytki ceramiczne / gres / wykładzina / deski podłogowe - gr. 2,0cm - izolacja przeciwwodna - płynna (dla pomieszczeń mokrych) - wylewka betonowa zbrojona siatką z drutu przeciwskurczowo z ogrzewaniem podłogowym - gr. 7,0cm - folia budowlana PE 0,2mm - izolacja termiczna - styropian EPS 200 038 - gr. 5,0cm - folia budowlana PE 0,2mm - płyta żelbetowa fundamentowa z betonu B25 (C25/20) - gr. 25,0cm - wg cz. konstrukcyjnej - folia budowlana PE 0,2mm - izolacja termiczna - polistyren ekstrudowany Austrotherm XPS TOP 50 - gr. 20,0cm - izolacja przeciwwodna - folia PE 1,0mm klejona na zakład - piasek lub chudy beton - gr. 5÷ 10,0cm - podbudowa niewysadzinowa - gr. 30,0cm - zagęszczona poduszka piaskowo-żwirowa o miąższości min. 0,3m i wskaźniku zagęszczenia min. 0,97 / po obwodzie miąższość min. 0,8m - min.1,0m poniżej poziomy terenu projektowanego/ / ostateczną gr. poduszki dostosować do poziomu gruntu nośnego / - grunt rodzimy *XPS 500 po uzgodnieniach został zmieniony na XPS 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 10.08.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Mamy już pozwolenie na budowę, nie mogłam zmienić konstruktora płyty. Po ciężkich negocjacjach mamy zmianę zbrojenia, odchudzona płyta wygląda znacznie lepiej. Jutro nastąpi kolejna wielka chwila - jedziemy zgłosić dziennik budowy. nadal szukamy wykonawców, ale już coraz bliżej niż dalej. http://s19.postimg.org/q570q9mtr/a_a.jpg Mamy już prawie prąd budowlany, szkoda, bo składając wniosek byłam pewna że chodzi o prąd docelowy który do czasu zakończenia budowy będzie budowlanym. Założenie okablowania na słupie sąsiada + przysłanie fv tauronowi zajęło 2 dni, skoro już mamy budowlany to zapewne przyłącze docelowe będą zakładać całe wieki... Została nam jeszcze woda, trzeba podjechać do wodociągów i tam podziałać z projektem i zrobieniem przyłącza. Orientujecie się jak to będzie wyglądało w rzeczywistości? Zlecaliście to wodociągom (w moim przypadku Tychy) czy wykonaliście na własną rękę? Edytowane 19 Września 2015 przez Brysia8 Poprawa foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.08.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Witamy koleżankę kupiliśmy w czerwcu działkę po sąsiedzku btw w jakiej dzielnicy budujecie? póki co wybieramy projekt taki w okolicy ~100m2. Dostaliśmy juz warunki od taurona i od wodociągów. W tauronie zgłosiliśmy garaż z budynkiem rekreacyjnym i póki co nie ma wzmianki na prąd budowlany hmmm? Wodociągi też wydały warunki i dały 2 węzły. dla domu z piwnicami i bez. Wykonanie możne być we własnym zakresie chyba. też planujemy na płycie fundamentowej ale póki co stanęło na projekcie i ani myśli iśc dalej liczyliście może OZC? interesuje nas czy musi byc to 20cm styropianu pod płytą oraz czy pod płytę nie styknie EPS200. kolejna sprawa robicie rekuperację? będziemy śledzić P.S. nic nie widac na tej focie za mała Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 16.09.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Wracamy do żywych Udało nam się dograć temat garażu, kilka drobnych zmian musieliśmy nanieść. W końcu coś się dzieje - mamy wytyczony dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 16.09.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Witamy koleżankę Również witam Miło widzieć kolegę z wioski My zaczynaliśmy od domu 90m poprzez 150 m aż w końcu doszliśmy do 120m2 + garaż wolnostojący. Warunki dogrywacie do ustalenia warunków zabudowy? U nas to też w miarę szybko poszło. Z prądem mamy teraz akcję, jak się okazało infrastruktura na prąd tymczasowy kosztowałaby nas 2tys złotych - rozbój w biały dzień! Zrezygnowaliśmy... Ozc teraz będziemy liczyć. Jeśli chodzi o EPS czy XPS to tego pierwszego nie brałam pod uwagę, tylko XPS 300. Na ten moment szukam dobrej oferty, znalazłam Finnfoam 300 za 321,53 zł netto, szukam opinii o tym styrodurze. Rekuperacja - może się uda, na ten moment będzie wentylacja mechaniczna bez odzysku ciepła, później mam nadzieję że dołożymy do tego rekuperator. Edytowane 16 Września 2015 przez Brysia8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 17.09.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Również witam Rekuperacja - może się uda, na ten moment będzie wentylacja mechaniczna bez odzysku ciepła, później mam nadzieję że dołożymy do tego rekuperator. Izolujesz bardzo dobrze dom a różnica w cenie pewnie nie będzie jakaś znacząca, więc lepiej od razu rozważ zakup rekuperatora. Brysia zastanów się też nad czymś innym na dach. Jeżeli nie masz dużych spadków, to papa nie jest najlepszym rozwiązaniem. Projekt bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 17.09.2015 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 tomekwa Dzięki za opinie,rekuperator - niby koszt niewielki ale tu parę stówek więcej tu parę setek i nagle robi się 50 tys ponad plan. Dach - powiadasz że styropapa nie będzie dobrym rozwiązaniem? Co byś zaproponować innego? Tylko proszę nie mów że folię - jej koszt mnie zabił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 21.09.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witaj Brysiu:) Przycupnę i będę kibicować Ja w sumie jestem miłośniczką poddaszy i połamańców dachów, ale ładnie na elewacji u Ciebie wygląda te drewienko:) Zaczynamy w tym samym roku, więc jednolatki bedziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 22.09.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Witam się u Ciebie Mimo, że czytam to widzę, że jeszcze nic nie pisałam, a chciałam powiedzieć, że domek jest śliczny! (może dlatego, że chyba mamy podobny gust ) U nas na dachu będzie papa, pomimo wielu moich wątpliwości. Najwyżej kiedyś, gdzieś, za coś, zmienimy przy remoncie na membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 27.09.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 . Jeśli chodzi o EPS czy XPS to tego pierwszego nie brałam pod uwagę, tylko XPS 300. Na ten moment szukam dobrej oferty, znalazłam Finnfoam 300 za 321,53 zł netto, szukam opinii o tym styrodurze. Rekuperacja - może się uda, na ten moment będzie wentylacja mechaniczna bez odzysku ciepła, później mam nadzieję że dołożymy do tego rekuperator. Witaj, Co do finnfoam 300 mamy cały dach odwrócony wykonany z tego styroduru, bierz śmiało, jakościowo nie ustępuje on innym XPSom, a moim zdaniem nawet je przewyższa ( twardość). Co do rekuperacji rozumiem, że rury będą rozłożone przed wykończeniówką .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 27.09.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Witaj,Rozpoczynacie już budowę więc trochę późno, ale dorzucę swoje trzy grosze odnośnie fundamentów.Płyta fundamentowa przy niskim budynku jednorodzinnym, bez względu czy ze stropem drewnianym, czy z żelbetowym nie wychodzi NIGDY grubsza niż 20cm. I jeśli jakikolwiek konstruktor wmawia Ci co innego, to śmiało możesz szukać innego. Na forum jest specjalny wątek o płytach, ale panuje tam dziwna, niedyskutowalna doktryna co do izolacji XPS pod płytą. Nadmienię że w przypadku Twojego budynku średnie naprężenie nie przekroczy pewnie 30, może 50 kPa, tak że śmiało można brać EPS200 hydro (powiedziałbym coś o EPS100 ale larum które by się podniosło chyba bym nie zniósł). Co do XPS, to nie wiem jak cenowo wygląda teraz, ale zobacz Synthos XPS PRIME, jest bardzo dobry. Przy tak dobrze ocieplonym budynku rekuperacja jest rzeczą podstawową, jak woda i kanalizacja. Rób co możesz, tnij koszty, ale forsę na to znajdź już teraz. Zobaczysz, nie będziesz żałować wydanych pieniędzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 28.09.2015 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Witam się u Ciebie Mimo, że czytam to widzę, że jeszcze nic nie pisałam, a chciałam powiedzieć, że domek jest śliczny! (może dlatego, że chyba mamy podobny gust ) U nas na dachu będzie papa, pomimo wielu moich wątpliwości. Najwyżej kiedyś, gdzieś, za coś, zmienimy przy remoncie na membranę. Witaj w moim skromnym dzienniku Dziękuję za komplement, ja to się tylko obawiam że nie uda nam się zrobić go tak pięknie jak na wizualizacjach Kasowo trochę nie poszło nam tak jak chcieliśmy - ale pracujemy nad tym. Oszczędzamy od samego początku, to mam nadzieję że jakoś sensownie nam to wyjdzie. U nas też będzie papa w kilku warstwach. Membrana mnie zabiła cenowo.. Trochę się obawiam tych podgrzewanych przepustów na dachu, no ale zobaczymy jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 04.10.2015 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Witaj, Co do finnfoam 300 mamy cały dach odwrócony wykonany z tego styroduru, bierz śmiało, jakościowo nie ustępuje on innym XPSom, a moim zdaniem nawet je przewyższa ( twardość). Co do rekuperacji rozumiem, że rury będą rozłożone przed wykończeniówką .... Witaj, dzięki za odpowiedź Rekuperacja - tak, kanały będą rozłożone na "konstrukcji" sufitów podwieszanych, o to Ci chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 04.10.2015 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Witaj, Rozpoczynacie już budowę więc trochę późno, ale dorzucę swoje trzy grosze odnośnie fundamentów. Płyta fundamentowa przy niskim budynku jednorodzinnym, bez względu czy ze stropem drewnianym, czy z żelbetowym nie wychodzi NIGDY grubsza niż 20cm. I jeśli jakikolwiek konstruktor wmawia Ci co innego, to śmiało możesz szukać innego. Na forum jest specjalny wątek o płytach, ale panuje tam dziwna, niedyskutowalna doktryna co do izolacji XPS pod płytą. Nadmienię że w przypadku Twojego budynku średnie naprężenie nie przekroczy pewnie 30, może 50 kPa, tak że śmiało można brać EPS200 hydro (powiedziałbym coś o EPS100 ale larum które by się podniosło chyba bym nie zniósł). Co do XPS, to nie wiem jak cenowo wygląda teraz, ale zobacz Synthos XPS PRIME, jest bardzo dobry. Przy tak dobrze ocieplonym budynku rekuperacja jest rzeczą podstawową, jak woda i kanalizacja. Rób co możesz, tnij koszty, ale forsę na to znajdź już teraz. Zobaczysz, nie będziesz żałować wydanych pieniędzy.. Dzięki za info, co do płyty to już za późno, zostajemy przy wersji pierwszej lekko odchudzonej. Rekuperacja - wcale nie twierdzę że jej nie będzie, ale jest ciężko, nadal "walczę" z mężem o sposób ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 04.10.2015 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Mamy już jakieś większe postępy! Płyta przygotowana na przybycie styroduru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 04.10.2015 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) Mamy już jakieś większe postępy! Płyta przygotowana na przybycie styroduru, jest ogromna szansa że w tym tygodniu zostanie ukończona http://images69.fotosik.pl/1230/bb8d0c34f724b97amed.jpg Do tego fundamenty garażu, w końcu coś widać http://images66.fotosik.pl/1230/d6f56fb4835718bamed.jpg Teraz szukam okien i drzwi. Nadal z mężem dyskutujemy na temat ilości fixów. Na pewno fix będzie w kuchni (mamy tam narożne okno, jedna strona będzie fixem) i duży będzie w salonie (2x180cm). Reszta okien będzie chyba standardowo otwierana. Myślimy też ciężko nad drzwiami zewnętrznymi - mamy zaprojektowane szerokie drzwi + duże doświetlenie, cena mnie zabiła... Zastanawiam sie czy zamówić zwykłe drzwi do tego obok zrobić fix w ramie, czy standardowe drzwi z mniejszym doświetleniem. Ktoś ma jakieś pomysły? Decydować muszę prawie za chwilkę, nim zaczną murować, aby wymiar dobry utrzymać Edytowane 4 Października 2015 przez Brysia8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.10.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Zapisuję się do obserwujących. Bardzo ciekawy projekt. Gratuluję postępów i czekam na dalszą relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 05.10.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Cześć my drzwi mamy na 140 cm - 90 + doświetle boczne i chyba takie będziemy zamawiać. O ile nie jest to Wiśniowski to nie zabija ceną. Drzwi maksymalnie proste i doświetle też bez bajerów. A co do okien to jak w jednym pomieszczeniu jest więcej niż jedno to jedno jest otwierane a reszta to fixy. I taniej i cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts