Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowy z płaskim dachem, indywidualny.

Recommended Posts

to płyta dość gruba, u mnie pierwsza była 30cm;) szukaj projektanta, ten co Ci podałem robi najpierw wersje demo-nie kasuje za to, są tam podane ilości stali i betonu. Nie ma co w sumie oszczędzać na fundamentach domu ale jak są dobre warunki i dom w miarę lekki to trzeba też jakoś to wyważyć. Każdy cm grubości płyty to ponad 1,5m3 betonu więc kasa spora

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chce Ci śmiecić w dzienniku ale taka płyta pod taki dom to porażka. Też miałem projekt indywidualny i też mi projektant wymyślił płytę 30cm grubą i wystającą po pół metra! Nie chciałem się kopać z koniem wydałem dodatkowy tysiąc na projekt zamienny płyty i tyle. Płyta wyszła 23cm pod piętrowy dom. Konstruktor z Rudy Śl.

to płyta dość gruba, u mnie pierwsza była 30cm;) szukaj projektanta, ten co Ci podałem robi najpierw wersje demo-nie kasuje za to, są tam podane ilości stali i betonu. Nie ma co w sumie oszczędzać na fundamentach domu ale jak są dobre warunki i dom w miarę lekki to trzeba też jakoś to wyważyć. Każdy cm grubości płyty to ponad 1,5m3 betonu więc kasa spora

Już do niego piszę,

konstruktor stwierdził że skoro strop mamy monolityczny to płyta musi znieść obciążenie.

Warstwy jakie mam:

- posadzka wg uzgodnień z inwestorem: płytki ceramiczne / gres / wykładzina / deski

podłogowe - gr. 2,0cm

- izolacja przeciwwodna - płynna (dla pomieszczeń mokrych)

- wylewka betonowa zbrojona siatką z drutu przeciwskurczowo z ogrzewaniem podłogowym -

gr. 7,0cm

- folia budowlana PE 0,2mm

- izolacja termiczna - styropian EPS 200 038 - gr. 5,0cm

- płyta żelbetowa fundamentowa z betonu B25 (C25/20) - gr. 25,0cm - wg cz. konstrukcyjnej

- izolacja termiczna - polistyren ekstrudowany Austrotherm XPS TOP 50 - gr. 20,0cm

- izolacja przeciwwodna - folia PE 1,0mm klejona na zakład

- piasek lub chudy beton - gr. 5÷ 10,0cm

- podbudowa niewysadzinowa - gr. 30,0cm - zagęszczona poduszka piaskowo-żwirowa o

miąższości min. 0,3m i wskaźniku zagęszczenia min. 0,97

/ po obwodzie miąższość min. 0,8m - min.1,0m poniżej poziomy terenu projektowanego/

/ ostateczną gr. poduszki dostosować do poziomu gruntu nośnego /

- grunt rodzimy

*XPS 500 po uzgodnieniach został zmieniony na XPS 300

Mamy już pozwolenie na budowę, nie mogłam zmienić konstruktora płyty. Po ciężkich negocjacjach mamy zmianę zbrojenia, odchudzona płyta wygląda znacznie lepiej.

Jutro nastąpi kolejna wielka chwila - jedziemy zgłosić dziennik budowy.

nadal szukamy wykonawców, ale już coraz bliżej niż dalej.

http://s19.postimg.org/q570q9mtr/a_a.jpg

Mamy już prawie prąd budowlany, szkoda, bo składając wniosek byłam pewna że chodzi o prąd docelowy który do czasu zakończenia budowy będzie budowlanym. Założenie okablowania na słupie sąsiada + przysłanie fv tauronowi zajęło 2 dni, skoro już mamy budowlany to zapewne przyłącze docelowe będą zakładać całe wieki...

Została nam jeszcze woda, trzeba podjechać do wodociągów i tam podziałać z projektem i zrobieniem przyłącza. Orientujecie się jak to będzie wyglądało w rzeczywistości? Zlecaliście to wodociągom (w moim przypadku Tychy) czy wykonaliście na własną rękę?

88.jpg

Edytowane przez Brysia8
Poprawa foto

• 2 weeks później...

Witamy koleżankę :)

kupiliśmy w czerwcu działkę :) po sąsiedzku ;) btw w jakiej dzielnicy budujecie?

póki co wybieramy projekt taki w okolicy ~100m2.

Dostaliśmy juz warunki od taurona i od wodociągów. W tauronie zgłosiliśmy garaż z budynkiem rekreacyjnym i póki co nie ma wzmianki na prąd budowlany hmmm?

Wodociągi też wydały warunki i dały 2 węzły. dla domu z piwnicami i bez. Wykonanie możne być we własnym zakresie chyba.

też planujemy na płycie fundamentowej ale póki co stanęło na projekcie :) i ani myśli iśc dalej :)

liczyliście może OZC? interesuje nas czy musi byc to 20cm styropianu pod płytą oraz czy pod płytę nie styknie EPS200.

kolejna sprawa robicie rekuperację?

będziemy śledzić :)

P.S. nic nie widac na tej focie za mała :p

Edytowane przez lambert86

• 4 weeks później...
Witamy koleżankę :)

Również witam :)

Miło widzieć kolegę z wioski ;)

My zaczynaliśmy od domu 90m poprzez 150 m aż w końcu doszliśmy do 120m2 + garaż wolnostojący.

Warunki dogrywacie do ustalenia warunków zabudowy? U nas to też w miarę szybko poszło.

Z prądem mamy teraz akcję, jak się okazało infrastruktura na prąd tymczasowy kosztowałaby nas 2tys złotych - rozbój w biały dzień! Zrezygnowaliśmy...

Ozc teraz będziemy liczyć.

Jeśli chodzi o EPS czy XPS to tego pierwszego nie brałam pod uwagę, tylko XPS 300. Na ten moment szukam dobrej oferty, znalazłam Finnfoam 300 za 321,53 zł netto, szukam opinii o tym styrodurze.

Rekuperacja - może się uda, na ten moment będzie wentylacja mechaniczna bez odzysku ciepła, później mam nadzieję że dołożymy do tego rekuperator.

Edytowane przez Brysia8

Również witam :)

Rekuperacja - może się uda, na ten moment będzie wentylacja mechaniczna bez odzysku ciepła, później mam nadzieję że dołożymy do tego rekuperator.

Izolujesz bardzo dobrze dom a różnica w cenie pewnie nie będzie jakaś znacząca, więc lepiej od razu rozważ zakup rekuperatora.

Brysia zastanów się też nad czymś innym na dach. Jeżeli nie masz dużych spadków, to papa nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Projekt bardzo fajny.

tomekwa Dzięki za opinie,

rekuperator - niby koszt niewielki ale tu parę stówek więcej tu parę setek i nagle robi się 50 tys ponad plan.

Dach - powiadasz że styropapa nie będzie dobrym rozwiązaniem? Co byś zaproponować innego? Tylko proszę nie mów że folię - jej koszt mnie zabił..

Witam się u Ciebie :)

Mimo, że czytam to widzę, że jeszcze nic nie pisałam, a chciałam powiedzieć, że domek jest śliczny! (może dlatego, że chyba mamy podobny gust ;) )

U nas na dachu będzie papa, pomimo wielu moich wątpliwości. Najwyżej kiedyś, gdzieś, za coś, zmienimy przy remoncie na membranę.

.

Jeśli chodzi o EPS czy XPS to tego pierwszego nie brałam pod uwagę, tylko XPS 300. Na ten moment szukam dobrej oferty, znalazłam Finnfoam 300 za 321,53 zł netto, szukam opinii o tym styrodurze.

Witaj,

Co do finnfoam 300 mamy cały dach odwrócony wykonany z tego styroduru, bierz śmiało, jakościowo nie ustępuje on innym XPSom, a moim zdaniem nawet je przewyższa ( twardość).

Co do rekuperacji rozumiem, że rury będą rozłożone przed wykończeniówką ....

Witaj,

Rozpoczynacie już budowę więc trochę późno, ale dorzucę swoje trzy grosze odnośnie fundamentów.

Płyta fundamentowa przy niskim budynku jednorodzinnym, bez względu czy ze stropem drewnianym, czy z żelbetowym nie wychodzi NIGDY grubsza niż 20cm. I jeśli jakikolwiek konstruktor wmawia Ci co innego, to śmiało możesz szukać innego.

Na forum jest specjalny wątek o płytach, ale panuje tam dziwna, niedyskutowalna doktryna co do izolacji XPS pod płytą. Nadmienię że w przypadku Twojego budynku średnie naprężenie nie przekroczy pewnie 30, może 50 kPa, tak że śmiało można brać EPS200 hydro (powiedziałbym coś o EPS100 ale larum które by się podniosło chyba bym nie zniósł). Co do XPS, to nie wiem jak cenowo wygląda teraz, ale zobacz Synthos XPS PRIME, jest bardzo dobry.

Przy tak dobrze ocieplonym budynku rekuperacja jest rzeczą podstawową, jak woda i kanalizacja. Rób co możesz, tnij koszty, ale forsę na to znajdź już teraz. Zobaczysz, nie będziesz żałować wydanych pieniędzy..

Witam się u Ciebie :)

Mimo, że czytam to widzę, że jeszcze nic nie pisałam, a chciałam powiedzieć, że domek jest śliczny! (może dlatego, że chyba mamy podobny gust ;) )

U nas na dachu będzie papa, pomimo wielu moich wątpliwości. Najwyżej kiedyś, gdzieś, za coś, zmienimy przy remoncie na membranę.

Witaj w moim skromnym dzienniku :)

Dziękuję za komplement, ja to się tylko obawiam że nie uda nam się zrobić go tak pięknie jak na wizualizacjach :(

Kasowo trochę nie poszło nam tak jak chcieliśmy - ale pracujemy nad tym. Oszczędzamy od samego początku, to mam nadzieję że jakoś sensownie nam to wyjdzie.

U nas też będzie papa w kilku warstwach. Membrana mnie zabiła cenowo.. Trochę się obawiam tych podgrzewanych przepustów na dachu, no ale zobaczymy jak to będzie.

Witaj,

Co do finnfoam 300 mamy cały dach odwrócony wykonany z tego styroduru, bierz śmiało, jakościowo nie ustępuje on innym XPSom, a moim zdaniem nawet je przewyższa ( twardość).

Co do rekuperacji rozumiem, że rury będą rozłożone przed wykończeniówką ....

Witaj,

dzięki za odpowiedź

Rekuperacja - tak, kanały będą rozłożone na "konstrukcji" sufitów podwieszanych, o to Ci chodziło?

Witaj,

Rozpoczynacie już budowę więc trochę późno, ale dorzucę swoje trzy grosze odnośnie fundamentów.

Płyta fundamentowa przy niskim budynku jednorodzinnym, bez względu czy ze stropem drewnianym, czy z żelbetowym nie wychodzi NIGDY grubsza niż 20cm. I jeśli jakikolwiek konstruktor wmawia Ci co innego, to śmiało możesz szukać innego.

Na forum jest specjalny wątek o płytach, ale panuje tam dziwna, niedyskutowalna doktryna co do izolacji XPS pod płytą. Nadmienię że w przypadku Twojego budynku średnie naprężenie nie przekroczy pewnie 30, może 50 kPa, tak że śmiało można brać EPS200 hydro (powiedziałbym coś o EPS100 ale larum które by się podniosło chyba bym nie zniósł). Co do XPS, to nie wiem jak cenowo wygląda teraz, ale zobacz Synthos XPS PRIME, jest bardzo dobry.

Przy tak dobrze ocieplonym budynku rekuperacja jest rzeczą podstawową, jak woda i kanalizacja. Rób co możesz, tnij koszty, ale forsę na to znajdź już teraz. Zobaczysz, nie będziesz żałować wydanych pieniędzy..

Dzięki za info,

co do płyty to już za późno, zostajemy przy wersji pierwszej lekko odchudzonej.

Rekuperacja - wcale nie twierdzę że jej nie będzie, ale jest ciężko, nadal "walczę" z mężem o sposób ogrzewania...

Mamy już jakieś większe postępy!

Płyta przygotowana na przybycie styroduru, jest ogromna szansa że w tym tygodniu zostanie ukończona :D

http://images69.fotosik.pl/1230/bb8d0c34f724b97amed.jpg

Do tego fundamenty garażu, w końcu coś widać :)

http://images66.fotosik.pl/1230/d6f56fb4835718bamed.jpg

Teraz szukam okien i drzwi. Nadal z mężem dyskutujemy na temat ilości fixów.

Na pewno fix będzie w kuchni (mamy tam narożne okno, jedna strona będzie fixem) i duży będzie w salonie (2x180cm). Reszta okien będzie chyba standardowo otwierana.

Myślimy też ciężko nad drzwiami zewnętrznymi - mamy zaprojektowane szerokie drzwi + duże doświetlenie, cena mnie zabiła...

Zastanawiam sie czy zamówić zwykłe drzwi do tego obok zrobić fix w ramie, czy standardowe drzwi z mniejszym doświetleniem.

Ktoś ma jakieś pomysły? Decydować muszę prawie za chwilkę, nim zaczną murować, aby wymiar dobry utrzymać :)

Edytowane przez Brysia8

Cześć :)

my drzwi mamy na 140 cm - 90 + doświetle boczne i chyba takie będziemy zamawiać. O ile nie jest to Wiśniowski to nie zabija ceną. Drzwi maksymalnie proste i doświetle też bez bajerów.

A co do okien to jak w jednym pomieszczeniu jest więcej niż jedno to jedno jest otwierane a reszta to fixy. I taniej i cieplej.