Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolizja zmywarki do zabudowy z rurą gazową

marpanek

Recommended Posts

Ratujcie, wykonawca uślicznił kuchnię prowadząc rurę gazową pod sufitem/ miedziana/ chcę ją przełożyć za szafki kuchenne, ale podobno zmywarka do zabudowy ma tylko 15cm luzu od podłogi, czy rura gazowa może być tak nisko? I czym można pomalować tę miedzianą rurę brrr...

Dzięki za wszelkie rady :D

witaj marpanek:)

to ze zmywarka ma tylko ok 15 cm luzu od podłogi jest niestety prawdą. dokładnie ma takie podcięcie przez które można przeprowadzic rozne przewody. w zalezności od modelu i producenta jest to od kilkunastu (12)do max. 22 cm (tak przynajmniej z pamieci). umieszczenie rury gazowej tak nisko nie stanowi problemu. wygodnie jest zastosowac przewód elastyczny. mozna kupic takie specjalne do tych zastosowan. niestety są dość krótkie i drogie ale daja mozliwość poruszenia kuchenki.

jesli chodzi o malowanie, tylko jedna uwaga...rura gazowa powinna byc pomalowana na kolor zolty.

pozdrawiam

PITU

A przy okazji - jak rozwiązujecie "schowanie" rury od gazu w kuchni. Planuje zabudowę kuchni i wszystko psuje mi rura gazowa, która powinna zejść gdzieś spod sufitu do kuchenki gazowej. Jak ja "ukryć"? Szczególnie interesuja mnie rozwiazania u kogoś kto ma stałą zabudowę szafek. Czy np nie będzie problemu podczas jakiejs kontroli z gazowni jak umieszczę rurę za szafkami...

U mnie rura gazowa "schodzi" spod sufitu w spiżarni do poziomu ok 80 cm od podłogi- w kuchni poprowadzona jest już na wysokości 80 cm i w wiązku z tym meble kuchenne muszą być lekko wysunięte do przodu ponieważ zmywarka nie ma luzu i ją również lekko trzeba odsunąć od ściany. Tak więc będę miała blat o jakieś 5 cm szerszy niż standard, co wcale mnie nie martwi.