Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelności pod drzwiami balkonowymi - filmy

Recommended Posts

Witam, potrzebuję waszej rady jak naprawić nieszczelności pod drzwiami balkonowymi. Nieszczelności wyszły na jaw po teście szczelności budynku i teście dymowym przy stworzeniu nadciśnienia w budynku, załączam filmy dla zobrazowania problemu. Zastanawiam się czy da się coś jeszcze zrobić ponieważ w domu są już posadzki i tynki a z zewnątrz jest już ocieplenie. Jeszcze nie wzywałem człowieka który montował okna bo chcę się przygotować na spotkanie z nim, tutaj bardzo liczę na wasze rady. Okna osadzane były na "ciepłych parapetach ze styroduru, natomiast drzwi balkonowe na ciętych paskach styroduru i przykręcone do posadzki przez kawałki betonu komórkowego. Firma która montowała okna reklamuje się ciepłym montażem i pasywnymi oknami, czy taki nieszczelności jak u mnie mają coś wspólnego z ciepłym montażem? Czy da się coś jeszcze zrobić?

Dzięki wielkie za każdą odpowiedź

Jeszcze nieszczelność w zwykłym oknie narożnym przy styku ramy z murem:

Trochę nowatorski ten montaż na styrodurze, przez docięte kawałki gazobetonu. Tam, gdzie Tobie ucieka powietrze mam wklejoną taśmę illbrucka, tyle, że u mnie ona jest przeklejona do ramy okna i do równej powierzchni cokołu ze styroduru, zaciągniętego klejem z siatką.

Witam

Nieszczelności są, widać, a na jakim poziomie ?? ile tego powietrza Ci nimi ucieka ?

A co do naprawienia to chyba nie masz, z tego co widzę, wykończenia od strony zewnętrznej więc tam można to doszczelnić, jeżeli to doły tarasówki to ja bym tam wkleił membranę epdm, załatwisz 2 tematy - szczelność powietrzną i wodną, która na dole tarasu jest niezmiernie istotna.

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi, czyli prawidłowo powinny być wklejane jeszcze jakieś taśmy tak? Możecie podać namiary na te taśmy i jak to dokładnie zrobić? Trzeba zrywać styropian ze ścian? Tylko jedne drzwi balkonowe są wyjściem na taras, reszta (3 drzwi) to balkony, czy tam również można zastosować tą membranę epdm? Gość od testu szczelności mówił jeszcze że przed wykańczaniem balkonów (układaniem płytek) można powpuszczać specjalny klej do paroizolacji Vapour Seal Soudalu, ale czy to dobre rozwiązanie?

Tynku z zewnątrz jeszcze nie ma, a co do tego ile dokładnie ucieka to nie wiem, ale oglądając te filmy to wydaje mi się że dużo za dużo

Faktycznie, taśmy są wszędzie tylko nie z dołu... O ile przy zwykłych oknach nie było jakich ich dać bo od dołu były osadzane ciepłe parapety, o tyle przy drzwiach balkonowych powinni je dać, przykleić je do styroduru, tak? Dobrze myślę? Rozumiem że zrypany montaż, ale czy da się to naprawić nie robiąc większych szkód?

A co z tym oknem narożnym? Co tam może być spiepszone od dołu? Bo siedzi na ciepłym parapecie, a dym wciągało przy styku ramy z parapetem i w kącie(na styku dwóch ram).

Mogli nie zastosować tam uszczelnienia pomiędzy podkładem a rama okna. Podobnie na łączeniu ze słupkiem.

Rama okna jest przykręcona śrubami do muru poprzez ten podkład ? Jeżeli tak to można spróbować je mocniej dociągnąć i docisnąć okno do podkładu a jeżeli nie ma mocowania śrubami to należy je zastosować. Będzie to trudne jeżeli masz pustak ceramiczny i ocieplony budynek.

No to znamy już przyczynę nieszczelności, teraz kwestia czy da się to naprawić bez wyrządzania większych szkód w ociepleniu, parapetach itp.? Czy może jednak straty wynikające z tych nieszczelności nie są zbyt znaczące dla energooszczędności całego budynku? Warto walczyć z tymi oknami?

Ma tylko by to zrobić perfekcyjnie trzeba zniszczyć tynki bo trzeba by wyjąć okno

Możesz polepszyć uszczelniając miejsca styku okna z ciepłym parapetem jakimś klejem - polecam Illbrucka SP025

Nie rozumiem jednego

Po co robić próbę szczelności po wykonaniu wszystkich lub prawie wszystkich prac wewnątrz gdy już szanse na poprawki są minimalne bądź niemożliwe do wykonania bez dewastacji już wykonanych ?

Masz teraz ból głowy i nieprzespane noce.

Poza tym jest jakaś minimalna, dopuszczalna wartość nieszczelności - tu kolega T12345T ma każdą cyferkę w małym palcu, zapytaj

Dojdziemy niebawem do idiotyzmów gdzie dziurka od klucza jako źródło nieszczelności stanie się problemem ;)

Możesz polepszyć uszczelniając miejsca styku okna z ciepłym parapetem jakimś klejem - polecam Illbrucka SP025

Niestety parapety wewnętrzne, zewnętrzne też już są zamontowane. O teście szczelności dowiedziałem się niestety dopiero na tym etapie. A jak się odezwać do kolegi T12345T?? Gość od testu szczelności twierdzi że straty wynikające z tych wszystkich nieszczelności z pod drzwi balkonowych są ogromne...

ogromne, czyli jakie, bo gadać to każdy umie, ale przełożyć na konkretne wartości to już gorzej. Niech ci policzy ile stratny będzie przez to. I pamiętaj jak ktoś wcześniej napisał, zawsze będzie jakaś przepuszczalność powietrza. Dom to wbrew pozorom nie jest idealnie hermetyczne miejsce. Trochę zdrowego rozsądku i więcej luzu, bo może się okazać, że te "ogromne wartości" jednak są znikome i nie będą mieć większego wpływu na użytkowanie domu.

Sprawa po wizycie montażysty okien wygląda tak: ustaliliśmy że wygrzebuje pomału ostrożnie styrodur pod drzwiami balkonowymi, czyści dokładnie profile z pianki. Po tym procesie wkleja kołnierze, taśmy z wewnątrz i zewnątrz, opiankowuje i tyle. Wydaje mi się że powinno być dobrze, jak myślicie?