nikt ważny 25.07.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 prawidłowe podparcie okna - to dająJak ekipa kumata to zrobią to bez wyrywania ościeżnicy z muru, muszą mieć tylko dostęp choć z jednej stronyNo i dobrze by było by zanim wezmą się za robotę zdjeli skrzydła by odciążyć konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.07.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 A co konkretnie dają te profile? Da się je wstawić nie wyrywając okna? Bo będą tylko wyrywać styrodur spod ramy okna Konkretnie dają dużo: stosunkowo tanie i odpowiednio izolujace cieplnie, umozliwiaja prawidlowe podparcie okna w przypadku braku podmurowania. odpowiednio zlozone zapewnia takze 100% szczelnosci pod balkonem. Wydawalo mi się ze każda chociaż trochę zorientowana firma wie o co chodzi i nie bedzie sie bala tego zaproponowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.07.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 .... Wydawalo mi się ze każda chociaż trochę zorientowana firma wie o co chodzi i nie bedzie sie bala tego zaproponowac.ha ha ha ha Żartujesz. Widziałem ostatnio montaż, trzy specjalnie przycięte Ytongi, na nich kilka klinów drewnianych, pomiędzy klockami z Ytonga styropian, całość lata na wszystkie strony i gdyby nie facet od parkietu to poszłoby dalej. Nawet wylewkarze nie powiedzieli Inwestorce że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Ja częściej widuję już poszerzenia niż cegły. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 26.07.2015 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 A da się dać te profile poszerzeniowe i fartuchy? Czy albo jedno albo drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.07.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 zawsze razem nigdy osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.07.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 ja z innej beczki. Masz wentylację grawitacyjną czy mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 26.07.2015 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Wentylacja mechaniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 28.07.2015 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Facet od okien twierdzi że nie da się już podsadzić profili poszerzeniowych... Proponuje mi te specjalne stopki. Jak żyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.07.2015 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Stopki nie są jakoś specjalnie złe (ale jak mam wybór to stosuję profile). Ale w odróżnieniu od poszerzeń dalej pozostaje "problem" z uszczelnienem dołu. Trzeba to zrobić bardzo starannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 28.07.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 ... Wentylacja mechaniczna ... Na moje oko, wskazane nieszczelności są niewielkie (raczej nie są to kluczowe przecieki). Jak podasz wyniki testu szczelności + parametry budynku, to uda się coś więcej powiedzieć na temat tych nieszczelności w stosunku do sumarycznej powierzchni przecieku. W raporcie powinieneś mieć wskazane główne nieszczelności. Wszystkich drobnych nieszczelności na pewno nie wyeliminujesz, nie ma budynków szczelnych w 100%. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 28.07.2015 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Wynik testu n50 to 1,42. Kiepsko nie? Dom z użytkowym poddaszem, po podłogach 210 m, kubatura około 500 m3. Prócz okien największe straty były na nieotynkowanych ścianach i nieotynkowanym kominie (wszystko miało być zakryte zabudową z płyt gk dlatego nie tynkowliśmy), także na jednej ściane lukarny z płyty osb. Ściany potynkowane, ścianka z osb zaklejona klejem i taśmami. Wszędzie poszła paroizolacja. Jakieś tam gniazka też opiankowane. Zostały tylko te okna...Czyli podparcie okien balkonowych to słabe rozwiązanie tak?Czy faktycznie w mojej sytuacji nie da się już podsunąć od dołu tych profili poszerzeniowych czy gość od okien ściemnia i mu się nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 29.07.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Wynik testu n50 to 1,42. Kiepsko nie? Jak masz wentylację mechaniczną to mieścisz się w normie. Brak tynku pod zabudową KG to błąd, taka pozorna oszczędność. Tynk stanowi barierę ciśnienia, a zabudowa KG prawie zawsze ma jakieś otwory. Jeśli nieszczelności masz na ścianach to jest także podejrzenie styropianu kładzionego "na placki". Drewniane lukarny to trudny element do szczelnego wykonania. Podaj z raportu AL (powierzchnia przecieku) i n (wykładnik przepływu), będzie wiadomo czy uszczelniłeś większość dziur i jaki jest ich przeważający kształt. Robiłeś test szczelności po doszczelnieniu? Pozdrawiam GREGOR PS. Jeśli możesz podeślij mi raport - rzucę na niego okiem i ocenie merytorycznie poprawność jego wykonania. Najważniejsza jest oczywiście poprawnie obliczona kubatura. Na pewno nie jest to wartość kubatury z projektu. Edytowane 29 Lipca 2015 przez xmsg PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts