Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelności pod drzwiami balkonowymi - filmy

Recommended Posts

A co konkretnie dają te profile? Da się je wstawić nie wyrywając okna? Bo będą tylko wyrywać styrodur spod ramy okna

Konkretnie dają dużo: stosunkowo tanie i odpowiednio izolujace cieplnie, umozliwiaja prawidlowe podparcie okna w przypadku braku podmurowania. odpowiednio zlozone zapewnia takze 100% szczelnosci pod balkonem.

Wydawalo mi się ze każda chociaż trochę zorientowana firma wie o co chodzi i nie bedzie sie bala tego zaproponowac.

....

Wydawalo mi się ze każda chociaż trochę zorientowana firma wie o co chodzi i nie bedzie sie bala tego zaproponowac.

ha ha ha ha

Żartujesz.

Widziałem ostatnio montaż, trzy specjalnie przycięte Ytongi, na nich kilka klinów drewnianych, pomiędzy klockami z Ytonga styropian, całość lata na wszystkie strony i gdyby nie facet od parkietu to poszłoby dalej. Nawet wylewkarze nie powiedzieli Inwestorce że coś jest nie tak.

Stopki nie są jakoś specjalnie złe (ale jak mam wybór to stosuję profile).

Ale w odróżnieniu od poszerzeń dalej pozostaje "problem" z uszczelnienem dołu. Trzeba to zrobić bardzo starannie.

...

Wentylacja mechaniczna

...

Na moje oko, wskazane nieszczelności są niewielkie (raczej nie są to kluczowe przecieki).

Jak podasz wyniki testu szczelności + parametry budynku, to uda się coś więcej powiedzieć na temat tych nieszczelności w stosunku do sumarycznej powierzchni przecieku.

W raporcie powinieneś mieć wskazane główne nieszczelności.

Wszystkich drobnych nieszczelności na pewno nie wyeliminujesz, nie ma budynków szczelnych w 100%.

Pozdrawiam

GREGOR

Wynik testu n50 to 1,42. Kiepsko nie? Dom z użytkowym poddaszem, po podłogach 210 m, kubatura około 500 m3. Prócz okien największe straty były na nieotynkowanych ścianach i nieotynkowanym kominie (wszystko miało być zakryte zabudową z płyt gk dlatego nie tynkowliśmy), także na jednej ściane lukarny z płyty osb. Ściany potynkowane, ścianka z osb zaklejona klejem i taśmami. Wszędzie poszła paroizolacja. Jakieś tam gniazka też opiankowane. Zostały tylko te okna...

Czyli podparcie okien balkonowych to słabe rozwiązanie tak?

Czy faktycznie w mojej sytuacji nie da się już podsunąć od dołu tych profili poszerzeniowych czy gość od okien ściemnia i mu się nie chce?

Wynik testu n50 to 1,42. Kiepsko nie?

Jak masz wentylację mechaniczną to mieścisz się w normie.

Brak tynku pod zabudową KG to błąd, taka pozorna oszczędność.

Tynk stanowi barierę ciśnienia, a zabudowa KG prawie zawsze ma jakieś otwory.

Jeśli nieszczelności masz na ścianach to jest także podejrzenie styropianu kładzionego "na placki".

Drewniane lukarny to trudny element do szczelnego wykonania.

Podaj z raportu AL (powierzchnia przecieku) i n (wykładnik przepływu), będzie wiadomo czy uszczelniłeś większość dziur i jaki jest ich przeważający kształt.

Robiłeś test szczelności po doszczelnieniu?

Pozdrawiam

GREGOR

PS. Jeśli możesz podeślij mi raport - rzucę na niego okiem i ocenie merytorycznie poprawność jego wykonania. Najważniejsza jest oczywiście poprawnie obliczona kubatura. Na pewno nie jest to wartość kubatury z projektu.

Edytowane przez xmsg
PS