bully 15.07.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 (edytowane) Mam problem a wygląda to tak: takie pajączki są praktycznie wszędzie, do tego szczeliny od wnęk. I tak: -nie ma łączeń styropianów na wnękach, były one wycinane, -są dane na rogach kwadraty z siatki ok 30cm bok oraz profile z siatkę na rogach -siatka jest z zakładkami po 10cm na całej powierzchni muru ciagnięta poziomo -całe krycie styropianu było wykonane jednego dnia warstwa dosyć gruba ok 4mm -pęknięcia zaczęły się pojawiać po ok miesiącu, po zimie było już ich więcej. - styropian 8cm przyklejony tradycyjnie czyli po obwodzie i placki na środku na stary tynk stabilny, kołkowany oszczędnie po jednym czasami dwa na płytę -mur ok 3,5 wysokości. - dom ma prawie sto lat budowany z cegły pełnej czerwonej grubośc muru 40cm. - strona południowo-zachodnia. -strona północno wschodnia ściana szczytowa pęknięcia sporadyczne. mam tylko trzy pytania - jaki jest powód występowania tego zjawiska. -jak tego uniknąć na kolejnych ścianach - co zrobić już z tym co widać na zdjęciach ( boję się że będzie się zbierać woda w szczelinach.) Edytowane 15 Lipca 2015 przez bully Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulAdmin 18.07.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Spotkałem się z podobną sytuacją. Ja podejrzewałem wysoką temperaturę podczas zaciągania siatki i zbyt szybkie schnięcie ale nie jestem specjalistą, wg tynkarzy którzy mieli to tynkować powodem była zbyt gruba warstwa kleju do siatki co może się pokrywać z tym co napisałeś czyli więcej nie zawsze znaczy lepiej. Niestety na jednej ścianie gdzie spękań było dużo, musieli częściowo usunąć starą warstwę która trochę odparzyła i zaciągnąć siatkę ponownie na całej powierzchni, na pozostałych ścianach gdzie było spękań niewiele i bardzo małe pomogło dodatkowe zaciągnięcie samym klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 18.07.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 pęknięcia na rogach na górze okien - brak siatki łączącej kątowniki pionowy i poziomyprzy parapetach- prawdopodobnie jak ktoś obsadzał parapety to za bogato wyciął dziure na boczki a zamiast podrobić to pianką to zapchał grubo klejem. I tak samo brak siatki na łączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bully 23.07.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 No właśnie siatka jest, na łaczeniu profili poziomych i pionowych po skosie. Też podejrzewam że za dużo kleju, byl praktycznie nakladany dwa razy jeszcze na nie do końca wyschniętą poprzednią warstwę. Styropian nie był szlifowany papierem, ma to znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts