unreality 30.12.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Podepnę się pod temat.Sytuacja wygląda tak: dom zbudowany 3 lata temu ze stojącego już wcześniej starego garażu. Ściany ma z płyt żelbetonowych z drutami i kamulcami.Niestety pojawił się grzyb już od pierwszej zimy i co roku powraca. Zaczyna się zawsze białym nalotem o zapachu pieczarki. Staramy się go na bierząco ścierać żeby nie dopuścić do czernienia i wżerania.W zeszłym roku porobiłem nawiewniki w oknach i jest ciut lepiej ale jednak jest.Ściany nie da rady w żaden sposób zabezpieczyć z zewnątrz gdyż tam sąsiad ma składzik z wylaną posadzką. Czy jest jakaś sensowna metoda na uszczelnienie od środka ? Myślałem żeby ścianę metr od dołu zrobić tynkiem mozaikowym ? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez unreality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 31.12.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Nie rozcieraj tego grzyba bo tylko zarodniki roznosisz i jeszcze alergii się dorobicie.Nawiew jest, a co z wywiewem? Grzejesz tam, czy tylko przepalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 31.12.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 To jest sypialnia więc palone jest na okrągło w sezonie grzewczym. Staram się wietrzyć pomieszczenie codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.12.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Brak sprawnie działającej wentylacji, brak odpowiedniej izolacji termicznej i jest grzyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 03.01.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Brak sprawnie działającej wentylacji, brak odpowiedniej izolacji termicznej i jest grzyb No naprawdę rzuciłeś nowe światło na sprawę... Co rozumiesz przez sprawną wentylację ? Wiatraki ? Pisałem że zrobiłem nawiewniki w oknach. Izolacja termiczna na zewnątrz jest - styropian, niestety sąsiad ma posadzkę około pół metra wyżej niż my przez co prawdopodobnie grunt pod jego wylewką styka z moją ścianą... Ostatnio znajomy podsunął mi inny pomysł aby dać styro 5cm od środka bezpośrednio na ścianę bez żadnego dystansu. Na to oczywiście tynk i wykończenie. Ma to sens ? U niego już druga zima tak leci i grzyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikujazdowski 04.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Wentylacja wentylacja koniecznie, a grzyb należy potraktować ostrą chemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ostatnio znajomy podsunął mi inny pomysł aby dać styro 5cm od środka bezpośrednio na ścianę bez żadnego dystansu. Na to oczywiście tynk i wykończenie. Ma to sens ? U niego już druga zima tak leci i grzyba nie ma. tak .. tylko pod warunkiem że wywiniesz na ściany izolację, strop i podłogę ..i nie styropian a XPS, to musi być jak najbardziej nie paroprzepuszczalne .. aby pod izolacje nie wchodziła para wodna .. gaz..nie widoczny wredny gaz.. stąd tynk musi być też coś w deseń polimerowy itp .. ba nie 5cm bo to mało- i nie rozwiąże problemu .. 10cm to minimum .. Ale pozbywasz się pojemności cieplnej ściany .. szkoda że nie od zewnątrz izolować .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 05.01.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 tak .. tylko pod warunkiem że wywiniesz na ściany izolację, strop i podłogę ..i nie styropian a XPS, to musi być jak najbardziej nie paroprzepuszczalne .. aby pod izolacje nie wchodziła para wodna .. gaz..nie widoczny wredny gaz.. stąd tynk musi być też coś w deseń polimerowy itp .. ba nie 5cm bo to mało- i nie rozwiąże problemu .. 10cm to minimum .. Ale pozbywasz się pojemności cieplnej ściany .. szkoda że nie od zewnątrz izolować .. witam,parę lat temu byłem w mieszkaniu w bloku na 10 piętrze,bo śmierdziało grzybami,nie mogli właściciele dojść skąd.Znalazłem przyczynę,w kuchni na ścianie szczytowej od wewnątrz było ocieplenie styropianem,ładnie zamalowane,jak zerwałem kawałek,to tam dopiero się działo,czarne ściany,wykwity pleśni,różnego gatunku grzyba,jak wiem jest ich około 150 gatunków i mają różne kolory,tak więc nie ocieplajmy od środka,a jak coś masz czarnego na ścianie,przy oknie,suficie,jest dobry też środek savo,opryskać i znika,nic nie wycierać,sam miałem ten problem w kuchni przy oknie,polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.01.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Izolacja od środka - tylko dla orłów .. pod nią nie może dostać się nawet krzynka pary wodnej ..a po drugie - mostki termiczne - mostki termiczne x100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts