nox77 15.07.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 witam, otrzymałem niewdzięczne zadanie położenia płyt GK na sufit w bloku 2,6x36m Moje doświadczenie z płytami GK to położenie ścianek u mnie w domu na profilach UW i CW. Pytanie brzmi : Czy mogę przykręcić profil UW do ścian i zrobić standardowe ożebrowanie profilami CW co 40cm i do tego przykręcać bezpośrednio płyty?Blok jest z wielkiej płyty więc jest trochę nierówno. Profile CW będą ok 1-2 cm od sufitu, czy pod nie coś podkładać i przytwierdzać do sufitu? Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.07.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Ja bym robił na profilach UD30- obramowanie i CD60 - wypełnienie co 40cm. CD60 podwieszane na wieszakach ES do stropu w rozstawie ok 1m, czyli na odcinku 2,6m 3szt. Inna sprawa - wymiary sugerują że to jakiś korytarz czyli ciąg komunikacyjny w budynku wielorodzinnym, zapewne tutaj jakieś przepisy ppoż wchodzą i klasy materiałow itp, ale tutaj prezycyjnie się nie wypowiem - sugeruję tylko zwrócić uwagę na przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nox77 15.07.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 To zwykły pokój w bloku Co do profili UD i CD zastanawiałem się nad tym, ale czy to nie obniży mi zbyt dużo sufitu? tam jest wysokość tylko 2,5m, także każdy cm jest ważny Przy profilach UW30 sufit "zejdzie" o ok 4cm, a przy UD będzie tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nox77 15.07.2015 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Znalazłem coś takiego Czy muszę stosować wieszaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 16.07.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Przecież można "nalepić" płyty G-K bezpośrednio do sufitu, a dla pewności dokręcić na kołki rozporowe.Sufit obniży się minimalnie tj. o grubość płyty i warstwę kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 16.07.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 To zwykły pokój w bloku Co do profili UD i CD zastanawiałem się nad tym, ale czy to nie obniży mi zbyt dużo sufitu? tam jest wysokość tylko 2,5m, także każdy cm jest ważny Przy profilach UW30 sufit "zejdzie" o ok 4cm, a przy UD będzie tak samo? 2,6x36m - dla mnie nie jest to zwykły pokój. ale co ja tam wiem... Na profilach UD/CD też wyjdzie koło 4cm. Wg mnie wieszaki są potrzebne - na odległości 2.5m nie opierałbym tego tylko na krawędziach. Przecież można "nalepić" płyty G-K bezpośrednio do sufitu, a dla pewności dokręcić na kołki rozporowe. Sufit obniży się minimalnie tj. o grubość płyty i warstwę kleju. Owszem, można też zastosować profile kapeluszowe jeżeli nie chce się bawić w klejenie. Wszystko zależy jednak od tego jak duże są te nierówności sufitu. W przypadku klejenia trzeba mieć pewność co do spójności istniejącego tynku - żeby sufit ze starą farbą nie odpadł... Z kolei do przykręcania to trzeba będzie uzyć wiertarki z solidnym udarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muskat 18.07.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Takie pytanie czy ktoś wie gdzie można dostać wkręty do skręcenia wieszak ES z profil CD - "pchełki" ale nie samowiercące. Wiele osób podaje że takie są najlepsze. Jednak gdzie nie pytam, gdzie nie szukam tylko samowiercące.Jeżeli już mają to być samowiercące to czy standardowy rozmiar 3,5x9,5 czy 3,9x11? Czy sruby "koelner" są OK czy lepiej je omijać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 20.07.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Znalazłem coś takiego [ATTACH=CONFIG]324438[/ATTACH] Czy muszę stosować wieszaki? Zdjęcie pokazuje sposób wykonania sufitu samonośnego ,na profilach cw i uw (chyba 50). W tym przypadku nie stosuje się żadnych wieszaków.Dokładny sposób wykonania i inne informacje znajdziesz na stronach producentów.np knaufa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 20.07.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Przecież można "nalepić" płyty G-K bezpośrednio do sufitu, a dla pewności dokręcić na kołki rozporowe. Sufit obniży się minimalnie tj. o grubość płyty i warstwę kleju. Żaden z producentów nie dopuszcza możliwości klejenia płyt gk do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 20.07.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Jeżeli chcesz zyskać na wysokości pomieszczenia to zastosuj profile rigistil rigipsu, są one węższe i niższe od zwykłych ud i cd. Ponieważ zależy ci na wysokości pomieszczenia to odpada wykonanie stelaża krzyżowego. W twojej sytuacji profile montujesz na eesach w rozstawie 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metpol 23.10.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Najmniejsze obniżenie sufitu uzyskuje się przy zastosowaniu profili kapeluszowych – obniżasz wtedy na wysokość profilu, czyli 15 mm + grubość płyty GK. Profil kapeluszowy nie wymaga zastosowania wieszaków, przymocowuje się je kołkami do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 01.11.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 rgal #6 - i po co ta polemika? (i dalsze wpisy ) A czy są profile " moherowe" ? Kapeluszowe pomijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts