michal_222 16.07.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Proszę o informację czy ma sens budowa komina z cegły i do środka dać wkład ceramiczny z kominów systemowych (np. schiedel)? Jeden komin ma być do pieca opalanego groszkiem a drugi do kominka.Na początku chciałem budować zwykły komin systemowy jednak słyszałem i czytałem o problemach z jego wykończeniem cegłą klinkierową i stąd mój pomysł o takiej kombinacji.Czy takie rozwiązanie jest stosowane i jak się sprawdza? W teorii wygląda że to może być całkiem rozsądne rozwiązani jednak drogie. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.07.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Proszę o informację czy ma sens budowa komina z cegły i do środka dać wkład ceramiczny z kominów systemowych (np. schiedel)? Jeden komin ma być do pieca opalanego groszkiem a drugi do kominka. Na początku chciałem budować zwykły komin systemowy jednak słyszałem i czytałem o problemach z jego wykończeniem cegłą klinkierową i stąd mój pomysł o takiej kombinacji. Czy takie rozwiązanie jest stosowane i jak się sprawdza? W teorii wygląda że to może być całkiem rozsądne rozwiązani jednak drogie. dzięki Do kominka zwykła cegła jest dobra, a do środka lepiej sprawdza się cienka stal, a nie rura ceramiczna. Stal grubości 0,5 mm wystarczy, najlepiej w gatunku 1.4404. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_222 17.07.2015 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ok. A jak to wygląda w przypadku pieca na ekogroszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.07.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Raczej ceramika. Ale na pewno nie obmurowana cegłą. To się robi z dylatacją (np wełna). inaczej popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts