Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość i rozstaw pętli, a średnica rurek ogrzewania podłogowego

MikeB

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a program jest tak napisany przez jego twórców, jak mówi norma dotycząca projektowania ogrzewania,

przy projektowaniu ogrzewania, nigdy nie ma jednoznacznych wyników,

każdy projekt jest w gruncie rzeczy, pomimo tego, że jest robiony zgodnie ze sztuką, jest przybliżony,

to nie konstrukcje budowane, gdzie wszystko można wyliczyć co do dziesiątego miejsca po przecinku i praktycznie rzecz biorąc wykonane konstrukcje w rzeczywistości mało się różnią od projektu, chociaż też zakłada się margines błędu i to dość duży,

przy instalacjach jest inaczej, dlatego też zawsze istnieje margines błędu,

dlatego nie należy się dziwić że w każdym projekcie jest napisane, że ostateczną regulację robi się przy uruchamianiu instalacji,

i tutaj dużo zależy od projektanta i wykonawcy

Czyli tak jak mówię, projekt niewiele da, bo ostatecznie każdą podłogówkę trzeba wyregulować. Czyli z, jak i bez projektu dławimy. Więc po co projekt?

I tak jak pisze BrodowskiG, z którym się całkowicie zgadzam, dzisiaj mamy parkiet, jutro płytki. Dzisiaj jest sypialnia, jutro inne przeznaczenie. A podłogówka to nie apteka i powinno się po prostu położyć mniej więcej tyle ile wynosi zapotrzebowanie poszczególnych pomieszczeń (warto zwracać uwagę na kubaturę) i ewentualnie na końcu wyregulować. Po robocie.

I nikt tu nie pisze, że nie powinno się robić OZC. Nawet u asolta :)

nie pytam asolta lecz wybitnych znawców tematu,

co jest najważniejsze przy podłogówce?

i to niezależnie od tego czy robi się ją z projektem dając się ostrzyc,

czy też na pałę bo wie lepiej i nie da zarobić krwiopijcom,

bardzo proszę o odpowiedź

Nie rozumiem, czy coś źle napisałem? Uważasz że wszyscy którzy położyli na podłodze drewno, będą je mieli zawsze?

Cieplny komfort dotyku przy płytkach jest gdzieś około 30oC przy drewnie ok. 25oC.

Kiedyś posadzka z płytek na podłogówce była bardziej komfortowa.

Dzisiaj temperatura powierzchni podłogówki ze znanych powodów jest niższa, 22 -26 oC, więc drewno jest tu bardziej komfortowe, zarówno zimą jak i latem.

Tu pytanie czy jest sens zamieniać drewno na płytki? Raczej odwrotnie.

Pozdrawiam.

nie pytam asolta lecz wybitnych znawców tematu,

co jest najważniejsze przy podłogówce?

i to niezależnie od tego czy robi się ją z projektem dając się ostrzyc,

czy też na pałę bo wie lepiej i nie da zarobić krwiopijcom,

bardzo proszę o odpowiedź

Ciekawe pytanie, przyłączam się do niego.

pisałem wcześniej, niestety jest tak, że przy projektowaniu instalacji hydraulicznych, zawsze jest to wynik przybliżony,

dlatego instalacja musi być lekko przewymiarowana,

dołącz do tego wykonawstwo które nigdy nie pokrywa się z projektem, może być in plus lub in minus,

czy mam tłumaczyć dalej,

sądzę że nie

pisałem wcześniej, niestety jest tak, że przy projektowaniu instalacji hydraulicznych, zawsze jest to wynik przybliżony,

dlatego instalacja musi być lekko przewymiarowana,

dołącz do tego wykonawstwo które nigdy nie pokrywa się z projektem, może być in plus lub in minus,

czy mam tłumaczyć dalej,

sądzę że nie

Ale człowieku, jego projekt właśnie polega na tym, że są podane dławienia rotametrów! Czy dalej muszę tłumaczyć?

Odpowiedziałem w innym temacie, ale chcę tu zapytać cię 1950 o jedno.

Skoro asolt w projekcie podaje ile na danej pętli trzeba przydławić, to dlaczego po prostu nie skróci pętli?

NIe podaje ile trzeba przydławic a jaki jest nominalny przepływ dla danej pętli, twoja propozycja skrócenia pętli wynika z twojej zenujacej niewiedzy na temat obliczen grzejników podłogowych. Baw sie dalej, nawet 1950 chociaz mi dobrze radził, dał sie wciągnąć

A jedno wyklucza drugie??? Twoje pętle trzeba dławić i tyle w temacie. Moje bez projektu też.

Twoje tez ? niemozliwe, taki wybitny projektant jak ty projektuje tak aby nie było potrzeby regulacji i dławienia.

Skoro jednak dławisz to zapewne obliczasz jaki ma byc przepływ. Ciekawe rzeczy opowiadasz.

Twoje tez ? niemozliwe, taki wybitny projektant jak ty projektuje tak aby nie było potrzeby regulacji i dławienia.

Skoro jednak dławisz to zapewne obliczasz jaki ma byc przepływ. Ciekawe rzeczy opowiadasz.

No tak jak pisałem, z projektem czy bez trzeba dławić. Więc po co płacić za projekt...?

Nie odpowiedziałes, jeszcze raz, czy twój projekt trzeba dławic? przeciez przy jednakowych pętlach nie trzeba. Jak trzeba to ile?

Jaki mój projekt? Co ty bredzisz asolt? To ty robisz przecież projekty za które bierzesz kasę. Ja robiłem bez projektu. I twoje pętle za kasę trzeba tak samo dławić jak moje bez.

Odpuść już sobie asolt bo się tylko coraz bardziej ośmieszasz.

Jaki mój projekt? Co ty bredzisz asolt? To ty robisz przecież projekty za które bierzesz kasę. Ja robiłem bez projektu. I twoje pętle za kasę trzeba tak samo dławić jak moje bez.

Odpuść już sobie asolt bo się tylko coraz bardziej ośmieszasz.

Nic nie bredze, ty jestes wybitnym specjalistą od podłogówek, a dławisz, potem twierdzisz ze mozna zrobic bez dławienia, to dlaczego sobie tak nie zrobiłes, innych pouczasz, a u siebie nie zrobiłes.

Nic nie bredze, ty jestes wybitnym specjalistą od podłogówek, a dławisz, potem twierdzisz ze mozna zrobic bez dławienia, to dlaczego sobie tak nie zrobiłes, innych pouczasz, a u siebie nie zrobiłes.

Gdzie ja napisałem, że jestem wybitnym specjalistą od podłogówek? Nie kłam tylko podaj ten post! Nigdzie tak nie napisałem i nigdy tak nie twierdziłem!

Natomiast spodziewałem się po projekcie dobrania odpowiedniej ilości rurek w ten sposób, żeby ich nie dławić, lub dławić minimalnie. Ale okazuje się, że projekt polega tylko na tym, żeby znać odpowiednie przepływy i sobie wyregulować na rotametrach, a to równie dobrze można zrobić bez tego projektu. Może będzie potrzebne do tego nieco więcej czasu, ale bez problemu się da. I tyle w temacie panie asolt.

Projekt do podłogówki w większości przypadków jest zbędny i są to pieniądze wyrzucone w błoto!

Gdzie ja napisałem, że jestem wybitnym specjalistą od podłogówek? Nie kłam tylko podaj ten post! Nigdzie tak nie napisałem i nigdy tak nie twierdziłem!

Natomiast spodziewałem się po projekcie dobrania odpowiedniej ilości rurek w ten sposób, żeby ich nie dławić, lub dławić minimalnie. Ale okazuje się, że projekt polega tylko na tym, żeby znać odpowiednie przepływy i sobie wyregulować na rotametrach, a to równie dobrze można zrobić bez tego projektu. Może będzie potrzebne do tego nieco więcej czasu, ale bez problemu się da. I tyle w temacie panie asolt.

Projekt do podłogówki w większości przypadków jest zbędny i są to pieniądze wyrzucone w błoto!

Twoje oczekiwanie wziete sa z ksiezyca i to jest twoj cały problem. Ty chcesz narzucac sposób projektowania wedle bzdurnych załozen, niemozliwych do spełnienia, które nic nie dają. Na czym polegaja obliczenia poszczegolnych petli tez nie wiesz i wiedział nie bedziesz, n ie wiesz na czym polega projekt ale duzo dyskutujesz, to i tylko to wychodzi ci najlepiej.