Liwko 17.07.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 No to może jeszcze raz. Gdybyś to ty wywykonywal, majac ok.3.5m2 ściany to jaki rozstaw długość petli ścienne zastosujesz. Jeżeli znasz zapotrzebowanie łazienki na ciepło, znasz temperaturę zasilania, i wiesz jaką temperaturę chcesz w łazience osiągnąć, to powinieneś już sobie sam obliczyć ilość rurki. Wszystkie dane poda ci na pewno asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.07.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Absolutnie się z tym nie zgodzę. Jeżeli wszystkie pętle dobierzemy na styk, a później wszystkie przewymiarujemy o np. 10%, to wyjdzie na to samo. Tyle że na samym początku nie trzeba będzie nic dławić, bo wystarczy że obniżymy temperaturę zasilania. Natomiast przy zmianie okładziny na podłodze, dopiero wtedy będziemy musieli korygować ustawienia. A, i wtedy dopiero pójdzie optymalnie materiału. Zeby to zrobić, musisz tak, czy tak musisz zlecić projekt. Różnica w moim podejściu jest taka, ze w przypadku zmiany okładziny w jednym pomieszczeniu nie muszę zmieniać Tz i doregulowywać wszystkich pętli bo rezerwę mam w rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Żeby w miarę wyrównać długość pętli, co przy PC i sterowaniu pogodowym ma znaczenie. Nie raz, nie dwa pisali o tym fachowcy od PC! Jeszcze się musisz sporo uczyć asolt. Dalej, dalej, podaj kolejne złote mysli dotyczace długosci petli, tak wiele moich projektów i instalacji pracuje z pompą ciepła i wszystkie działaja bardzo dobrze. I wcale nie musiałem sztucznie przedłuzac pętli, krótsze petel tez sa a pompa pracuje bez zarzutu. Co chwila takie rewelacje, to forum to pradziwa skarbnica wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ok. Widzę że napisałeś. dzięki. Czy odpowietrznik jest niezbędny ? Ten w rozdzielaczu nie wystarczy? Pętla ok.40 metrowa w stosunku do pętli 80metrowych nie spowoduje jakiś problemów Z przeplywami w innych petlach? Odpowietrznik musi być w najwyższym punkcie pętli. Przy normalnym ogrzewaniu podłogowym wystarczy przy rozdzielaczu, ale przy ściennym musi być w najwyższym punkcie danej pętli. To logiczne, ponieważ tam będzie zalegało powietrze. Jeżeli będziesz miał sterowanie pokojowe (Przy PC i dobrze ocieplonym domu polecam), i będzie to jedna, góra dwie pętle,to nie będzie to miało większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Dalej, dalej, podaj kolejne złote mysli dotyczace długosci petli, tak wiele moich projektów i instalacji pracuje z pompą ciepła i wszystkie działaja bardzo dobrze. I wcale nie musiałem sztucznie przedłuzac pętli, krótsze petel tez sa a pompa pracuje bez zarzutu. Przy jakim sterowaniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Jeżeli znasz zapotrzebowanie łazienki na ciepło, znasz temperaturę zasilania, i wiesz jaką temperaturę chcesz w łazience osiągnąć, to powinieneś już sobie sam obliczyć ilość rurki. Wszystkie dane poda ci na pewno asolt Liwko to podaje bez obliczen, ja niestety musze liczyc, nie mam tak genialnego umysłu ze popatrze i wiem, ale Liwko ma (TB również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Przy jakim sterowaniu??? Kazdym, najczesciej pogodowym, zresztą długosc petli nie ma znaczenia w tym przypadku, ona wynika z mocy grzejnika, jego powierzchni Tz temp wewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ok. Widzę że napisałeś. dzięki. Czy odpowietrznik jest niezbędny ? Ten w rozdzielaczu nie wystarczy? Pętla ok.40 metrowa w stosunku do pętli 80metrowych nie spowoduje jakiś problemów Z przeplywami w innych petlach? Nie jest niezbedny, jest zalecany, Co róznicy długosci, to od tego są rotametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Zeby to zrobić, musisz tak, czy tak musisz zlecić projekt. Różnica w moim podejściu jest taka, ze w przypadku zmiany okładziny w jednym pomieszczeniu nie muszę zmieniać Tz i doregulowywać wszystkich pętli bo rezerwę mam w rozdzielaczu. Nie muszę mieć żadnego projektu, wystarczy OZC poszczególnych pomieszczeń. Przecież później to już łatwo obliczyć! Z drugim zdaniem znowu absolutnie się nie zgadzam. Jeżeli ruszysz jedną pętle, to automatycznie zmienią ci się wszystkie przepływy! Jeżeli będziesz chciał podnieść temperaturę w jednym pokoju, to obniżysz w reszcie i będziesz musiał tak czy siak podnieść temperaturę Tz. Pomyśl czy nie mam racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.07.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Nie muszę podnosić Tz, jeśli mam rezerwę na pompie obiegowej. A mam, wiec tylko podniosę przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Kazdym, najczesciej pogodowym, zresztą długosc petli nie ma znaczenia w tym przypadku, ona wynika z mocy grzejnika, jego powierzchni Tz temp wewnetrznej. W d byłeś g widziałeś! Jeżeli na 20 pętli 15 będzie miało 100m, a 5 50m, to przy sterowaniu pogodowym szybciej woda osiągnie temperaturę powrotu i się PC wyłączy bo z tych krótszych pętli wróci szybciej ciepło! Po chwili woda w układzie się wymiesza i PC się znowu załączy! Co będziemy wtedy mieli panie mądry? Taktowanie PC! W pale mi się nie mieści jak można takich rzeczy nie wiedzieć i jeszcze brać za to pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Nie muszę podnosić Tz, jeśli mam rezerwę na pompie obiegowej. A mam, wiec tylko podniosę przepływ. Ale temperatura w układzie szybciej spadnie, bo skoro wzrośnie zapotrzebowanie jednego pomieszczenia to przecież logiczne. Więc albo podniesiesz Tz, albo częściej załączać się będzie kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.slopiecki 17.07.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Ok. Widzę że napisałeś. dzięki. Czy odpowietrznik jest niezbędny ? Ten w rozdzielaczu nie wystarczy? Pętla ok.40 metrowa w stosunku do pętli 80metrowych nie spowoduje jakiś problemów Z przeplywami w innych petlach? Oczywiście, że spowoduje, mniejsze opory = większe przepływy, zatem na tym obiegu będziesz oddawał więcej ciepła na każdy 1mb. Aczy to dobrze czy źle zależy od zapotrzebowania energetycznego pomieszczenia. Jestem zwolennikiem zastosowanie rotamertów niż próbowania na siłę uzyskania takich samych długości pętli Bo często po prostu się tak nie da zrobić, albo wiąże się to z dostawianiem dodatkowych pętli, a co za tym idzie zastosowanie rozdzielaczy na większą liczbę wyjść. Woda zawsze płynie tam gdzie jest najłatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 W d byłeś g widziałeś! Jeżeli na 20 pętli 15 będzie miało 100m, a 5 50m, to przy sterowaniu pogodowym szybciej woda osiągnie temperaturę powrotu i się PC wyłączy bo z tych krótszych pętli wróci szybciej ciepło! Po chwili woda w układzie się wymiesza i PC się znowu załączy! Co będziemy wtedy mieli panie mądry? Taktowanie PC! W pale mi się nie mieści jak można takich rzeczy nie wiedzieć i jeszcze brać za to pieniądze Doucz sie bo wiedza mizerniutka, osmieszasz na całego, co ma piernik do wiatraka, dalej trolluj. Przedłuz sobie petle do 200 m wtedy będzie taktowała jeszcze rzadziej. Albo moze jeszcze dłuzsze pętle. To cos w rodzaju teorii TB który twierdził ze im wieksza moc kabli tym wieksze oszczednosci. Taki geniusz a tak sie marnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 MikeB, chciałbym spróbować Ci pomóc w doborze rozstawu i przekroju rurek. Ale potrzebowałbym dodatkowe informacje: - jakie będą planowane temperatury zasilania i powrotu na instalacji pompy ciepła? Temperatury z kotłą jaki planujesz teraz wykorzystać powinny być takie same jak dla przyszłej pompy ciepła. Przy dobieraniu przekroju i rostawu rurek powinieneś kierować się przyszłymi temperaturami zasilania PC, żeby potem nie było, że rozstaw jest za rzadko. Z rozstawu jaki podajesz można wywnioskować, że będą bardzo niskie parametry wody grzewczej. Ale nie znając tych parametrów nie jestem w stanie powiedzieć, czy taki rostaw jest prawidłowy czy też nie. Podaj może, przykładowe pomieszczenie jego powierzchnię grzejną pod podłogówkę i zapotrzebowanie energetyczne. A panowie asolt i Liwko przenieście swoją nic nie wnoszącą kłótnię na prywatne wiadomości... Na te pytania zna odpowiedz tylko Liwko, pytasz o parametry o których pojecia nie ma mmarcin, takie dane po obliczeniach ozc i grzejników podłogowych czyli de facto projekt podłogówki. Co do dyskusji z Liwkiem, nietrudno zauwazyc ze troluje gdzie sie tylko da i przez to normalni uztkownicy nie mają jak uzyskac chocby podstawowych danych. Ale ok, ja wypowiadac sie nie musze, chce Liwko królowac i głupio doradzac jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Chłopie, weź na swój pusty rozum! Skoro temperatura powrotu zostanie osiągnięta to PC się wyłączy. Tak? A skoro część pętli będzie krótszych, to będziesz musiał je albo mocno zdławić, albo PC będzie taktować! W takim razie trzeba się starać, żeby tych pętli była jedna, góra dwie!Ja rozumiem, że tobie najwygodniej zrobić jak leci, a później połowę pętli podławić, ale można pomyśleć i zrobić lepiej. Można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Na te pytania zna odpowiedz tylko Liwko, pytasz o parametry o których pojecia nie ma mmarcin, takie dane po obliczeniach ozc i grzejników podłogowych czyli de facto projekt podłogówki. Co do dyskusji z Liwkiem, nietrudno zauwazyc ze troluje gdzie sie tylko da i przez to normalni uztkownicy nie mają jak uzyskac chocby podstawowych danych. Ale ok, ja wypowiadac sie nie musze, chce Liwko królowac i głupio doradzac jego sprawa. Potrzebne mu jest OZC każdego pomieszczenia i nic więcej! I ty o tym dobrze wiesz, tylko palisz głupa, bo za to bierzesz kasę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.07.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 (edytowane) Ale temperatura w układzie szybciej spadnie, bo skoro wzrośnie zapotrzebowanie jednego pomieszczenia to przecież logiczne. Więc albo podniesiesz Tz, albo częściej załączać się będzie kocioł. Jak Ci spadnie temperatura przy przy większym przepływie ? Kocioł delikatnie zwiększy moc i przy tej samej Tz dostarczy więćej energii do układu - tyle, ile potrzeba, by dogrzać to pomieszczenie, którego zapotrzebownie wzrosło. Wiem, ze posiadaczowi urządzenia z archaicznym systemem on/off trudno to pojąć, ale inne żródła ciepła modulują moc i nie trzeba podnosić Tz, żeby tą moc zwiększyć... Edytowane 17 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 J. Wiem, ze posiadaczowi urządzenia z archaicznym systemem on/off trudno to pojąć, ale inne żródła ciepła modulują moc i nie trzeba podnosić Tz, żeby tą moc zwiększyć... Juz o tym pisąłem Liwko wyznaje zasadę "jedna pompa, jedna podłogówka, jedna regulacja (vide Korwin) Objasniam, jedna pompa oznacza ze wszyscy powinny miec takie pompy jak ma Liwko ona jest najlepsza na swiecie, jedna podłogówka - podobnie jak pkt 1 podłogówka Liwka jest najlepiej zaprojektowana i wykonana, wszyscy powinni miec tak samo - trzeba dązyc do ideału, pkt 3 patrz punkty 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 17.07.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Na te pytania zna odpowiedz tylko Liwko, pytasz o parametry o których pojecia nie ma mmarcin, takie dane po obliczeniach ozc i grzejników podłogowych czyli de facto projekt podłogówki. Co do dyskusji z Liwkiem, nietrudno zauwazyc ze troluje gdzie sie tylko da i przez to normalni uztkownicy nie mają jak uzyskac chocby podstawowych danych. Ale ok, ja wypowiadac sie nie musze, chce Liwko królowac i głupio doradzac jego sprawa. odnośnie projektu świadomie z niego zrezygnowałem. Okładzina, docelowe przeznaczenie pomieszczeń ewentualne bledy przy ociepleniu spowodowaly swiadomie przewymiarowanie podlogowki. Ozc(generalnie pod kątem doboru pompy lub kondesata) mam zrobione i to u ciebie, więc mam świadomość zapotrzebowania na ciepło. Ogrzewanie ścienne w łazience robię bo nie chcę drabinki. Szukając w necie nie widziałem na zdjęciach czy filmikach na Youtube odpowiedników. Pętlę wracały bez stosowania trojnikow . U mnie będzie ciężko już to zastosować i wolałbym tego uniknąć. Bez tego dpowietrznika nie uda mi się odpowietrzyc tej pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts