Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość i rozstaw pętli, a średnica rurek ogrzewania podłogowego

MikeB

Recommended Posts

fotochobby mam pytanie. Mieszkasz już? Jeśli tak to od kiedy i czy miałeś projekt OP?[/quote ]

instalacja wg projektu przygotowanego na podstawie OZC asolta. Działa od pażdziernika.

W każdym razie, cieszy mnie, ze zrozumiałeś zasadność przewymiarowania pomieszczeń, gdzie spodziewamy się zmian. I tyle. Projektowanie na 100% to póżniejsze kombinowanie z Tz w przypadku najdrobniejszej zmiany.

Tak się składa, ze się tego nie praktykuje

Nie wiem czy powninienes sie przyznawac zaraz otrzymasz okreslenie owieczki (to z tych łagodniejszych)

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko a powiedz mi co zrobisz w przypadku gdy dla danej Tz w jednym pomieszczeniu masz już minimalny rozstaw rurek dajmy na to 10cm i uzyskałeś tam satysfakcjonującą Cię temp powiedzmy 24 stopnie. Teraz przechodzisz do drugiego i powiedzmy wychodzi Ci że np. chcesz tam 22 stopnie i dla uzyskania tej temp. potrzebujesz 100m rurki ale tu pojawił się problem bo rozstaw rurek wyszedł 50cm co będzie skutkowało dyskomfortem w odczuciu temp. Nie zrobisz przypadkiem dwóch pętli po 80m i aby zagęścić rurki do tych optymalnych 30cm a potem lekko ich nie zdławisz na rotametrach aby uzyskać w tym pomieszczeniu satysfakcjonującej cię temp. Jak widzisz czasem się nie da ułożyć i zaprojektować tak rozłożenia rurki aby nie tykać rotametrów.

To ja odpowiem pytaniem na pytanie. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej czujesz rurki pod posadzką w salonie? Te dwa, trzy dni raz na dwa trzy lata mogę czuć ten dyskomfort.

Na resztę pytań odpowiem po weekendzie.

To ja się może jeszcze wtrace i wyrażę swoją opinię jak dla mnie to sterowanie każdym pomieszczeniem z osobna przy op.to totalny bezsens skoro dom traci powiedzmy 1stopien za 12 godzin zresztą podłogowa z silownikami to rzadkość chyba nie bez powodu akurat zajmuje się wykanczaniem mieszkań i przez ostatnie lata spotkałem chyba tylko jedną taką instalacje ale jak to już pisano wcześniej owieczki są po to aby je gonić

Zdecydowanie średnice 16x2 lub 18x2.

Orientacyjne maksymalne długości obwodów grzewczych (z przewodami zasilającym i powrotnym)

rur KAN‑therm:

12×2 – 80 m

14×2 – 80 m

16×2 – 100 m

18×2 – 120 m

20×2 – 150 m

25×2 – 160 m

Wydajność OP można oszacować w przybliżeniu za pomocą tabeli (strona 29): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/poradnik-ogrzewanie-podlogowe-tablice-obliczeniowe.pdf

Przy OP zdecydowanie zalecam wykonanie projektu i policzenie instalacji dzięki czemu unikniemy znacznego przewymiarowania instalacji (długości rur) a tym samym unikniemy niepotrzebnych wydatków finansowych, po drugie dokładnie określimy i sprawdzimy czy temp. powierzchni podłogi nie przekroczą max. dopuszczalnych wartości (dyskomfort), po trzecie uzyskamy gotową regulacje hydrauliczną całej instalacji.