Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa P/W dom 110m2

AzaZeL_B

Recommended Posts

Witam wszystkich i pozdrawiam to mój pierwszy post na tym forum.

W tym roku będę budował dom "W zielistkach 5 odbicie lustrzane", jestem zdecydowany na pompę ciepła.

Chcę aby to była pompa ciepła powietrze woda + dogrzewanie kominkiem z DGP + wentylacja mechaniczna z rekuperacją + wszędzie podłogówka.

Dom ma mieć bardzo dobre parametry w sumie jak na projekcie czyli te 38kwh/m2 na rok.

Mam pytanko jakie mogą być przybliżone koszty ogrzewania i ciepłej wody użytkowej(2 dorosłych i 2 dzieci) w w skali roku?

Chodzi mi o to czy ten kalkulator co ma np NIBE to się sprawdza?

Wyszło mi 2561 zł / rok.

Jakie będą koszty instalacji w pompę ciepła?

Pozdrawiam

Witam wszystkich i pozdrawiam to mój pierwszy post na tym forum.

W tym roku będę budował dom "W zielistkach 5 odbicie lustrzane", jestem zdecydowany na pompę ciepła.

Chcę aby to była pompa ciepła powietrze woda + dogrzewanie kominkiem z DGP + wentylacja mechaniczna z rekuperacją + wszędzie podłogówka.

Dom ma mieć bardzo dobre parametry w sumie jak na projekcie czyli te 38kwh/m2 na rok.

Mam pytanko jakie mogą być przybliżone koszty ogrzewania i ciepłej wody użytkowej(2 dorosłych i 2 dzieci) w w skali roku?

Chodzi mi o to czy ten kalkulator co ma np NIBE to się sprawdza?

Wyszło mi 2561 zł / rok.

Jakie będą koszty instalacji w pompę ciepła?

Pozdrawiam

A solarów czasem nie chcesz?

Nie przesadzaj wystarczy tylko pompa, kominek jezeli juz ma byc to najmniejszej mozliwej mocy i bez DGP.

Szacunkowe zuzycie cwu to ok 950-1000 kWh/osoba*rok (wg norm)

Koszty instalacji uzaleznione od producenta, modelu, rodzaju zasobnika cwu.

A solarów czasem nie chcesz?

Nie przesadzaj wystarczy tylko pompa, kominek jezeli juz ma byc to najmniejszej mozliwej mocy i bez DGP.

Szacunkowe zuzycie cwu to ok 950-1000 kWh/osoba*rok (wg norm)

Koszty instalacji uzaleznione od producenta, modelu, rodzaju zasobnika cwu.

Jeśli chodzi o to czy sama pompa wystarczy to tak. Tylko u nas bywają przerwy w dostawie prądu, największa była parę lat temu jak oblodziło słupy i je połamało trwało to 10 dni (całkowicie bez prądu). Stąd potrzeba kominka, a ups to uciągnie turbinę i oświetlenie.

Jeżeli jest pompa ciepła P/W to jest w ogóle sens montować kolektory słoneczne?

Moim zdaniem lepiej panele fotowoltaiczne. Mam rację?

Jeśli chodzi o to czy sama pompa wystarczy to tak. Tylko u nas bywają przerwy w dostawie prądu, największa była parę lat temu jak oblodziło słupy i je połamało trwało to 10 dni (całkowicie bez prądu). Stąd potrzeba kominka, a ups to uciągnie turbinę i oświetlenie.

Jeżeli jest pompa ciepła P/W to jest w ogóle sens montować kolektory słoneczne?

Moim zdaniem lepiej panele fotowoltaiczne. Mam rację?

Mówisz o 2010 roku i szadzi katastrofalnej która zerwała kilka lini SN w okolicach Olkusza. Ciesz sie ze przerwa trwała 10 dni inni mieli nawet 20 dni.

I panele nie pomogą w zimie, jedynie agregat.

Mówisz o 2010 roku i szadzi katastrofalnej która zerwała kilka lini SN w okolicach Olkusza. Ciesz sie ze przerwa trwała 10 dni inni mieli nawet 20 dni.

I panele nie pomogą w zimie, jedynie agregat.

Tak koło Olkusza.

Panele miałyby zwracać do sieci a nie zasilać awaryjnie.

Do awaryjki to akumulatory + przetwornica, a na długie awarie agregat.

w tej chwili mam w starym domu aku 120Ah/12V ,UPS i daje rade. (szacunkowo powinien dobę pracować)

JA WTEDY 2 DNII

nie miałem prądu

i wtedy się okazało że 300 litrowy bojler wystarczył nam na 2 dnii

jeżeli myślisz o awaryjnej sytuacji a myślisz o kominku i tak to on na 1000 % wystarczy

ja mam taki wkład kupiony z betonową obudową[posłuchałem liwka] na którym herbatę idzie zagotować od biedy

38kwhm2 rok- powiadasz według projektu zawalcz o 30 kwh, może 25 kwh

JA WTEDY 2 DNII

nie miałem prądu

i wtedy się okazało że 300 litrowy bojler wystarczył nam na 2 dnii

jeżeli myślisz o awaryjnej sytuacji a myślisz o kominku i tak to on na 1000 % wystarczy

ja mam taki wkład kupiony z betonową obudową[posłuchałem liwka] na którym herbatę idzie zagotować od biedy

38kwhm2 rok- powiadasz według projektu zawalcz o 30 kwh, może 25 kwh

Co rekomendujesz żeby zyskać większą energooszczędność?

Ten dom w projekcie jest bez wentylacji z odzyskiem, a nie wiem na ile ona zmniejszy energooszczędność tego budynku.

Rozważam jeszcze zastosowanie gruntowego wymiennika ciepła w postaci rury, ale szczerze nie wiem czy to robić...

Jedni mówią że tam grzybki rosną, że to się nie opłaca... producenci że warto...