Melmack 16.07.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Witam, Którędy mogę dolać inhibitor korozji do instalacji? Układ otwarty, zbiornik wyrównawczy co prawda jest, ale żeby do niego coś wlać i sprawić żeby się wymieszało z resztą, to chyba muszę spuścić trochę wody z instalacji i odpowietrzać wszystko na nowo... Jest jakaś inna metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.07.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Dolewałem do jednego z grzejników, mam zawory na zasilaniu i powrocie.Dalej szybciutko pompka rozprowadzi po instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 16.07.2015 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Dolewałem do jednego z grzejników, mam zawory na zasilaniu i powrocie. Dalej szybciutko pompka rozprowadzi po instalacji. No też mam takie zaworki. Ale jak je już zakręcę, to którą dziurą mam to wlać do grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.07.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 No też mam takie zaworki. Ale jak je już zakręcę, to którą dziurą mam to wlać do grzejnika? Zakręciłem zawory na zasilaniu i na powrocie grzejnika, poluzowałem górny korek z drugiej strony, jakieś naczyńko i dolnym korkiem upuściłem trochę wody z grzejnika, później dokręć dolny korek, wykręć górny i wlej inhibitor, zakręć górny, poodkręcaj zawory i po sprawie, pompka rozprowadzi ustrojstwo po krwioobiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 16.07.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Zakręciłem zawory na zasilaniu i na powrocie grzejnika, poluzowałem górny korek z drugiej strony, jakieś naczyńko i dolnym korkiem upuściłem trochę wody z grzejnika, później dokręć dolny korek, wykręć górny i wlej inhibitor, zakręć górny, poodkręcaj zawory i po sprawie, pompka rozprowadzi ustrojstwo po krwioobiegu No teraz to kumam Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 19.07.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 przepraszam bardzo,ale do czego dokładnie służy ten inhibitor korozji?? Zapobiega korodowaniu wewnątrz grzejnika, czy coś??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 19.07.2015 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 przepraszam bardzo,ale do czego dokładnie służy ten inhibitor korozji?? Zapobiega korodowaniu wewnątrz grzejnika, czy coś?? pozdrawiam Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 20.07.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Hmm no tego to jeszcze nigdy nie robiłem ppowiem szczerze. A jak z efektami ? Daje radę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 20.07.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedź I Inhibitorów trzeba używać od samego początku istnienia instalacji, bo one spowalniają i przeciwdziałają korozji, ale niestety nie usuwają powstałej już rdzy i osadów :/ (poczytałem trochę to teraz zabłysnę wiedzą ) Więc myślę, że gdyby używać tego od początku i regularnie, to dawałoby to jakieś wymierne efekty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 22.07.2015 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Hmm no tego to jeszcze nigdy nie robiłem ppowiem szczerze. A jak z efektami ? Daje radę?? Nie mam pojęcia - ja też nie Ale purmo wymaga tego w warunkach gwarancji w mojej architekturze grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.07.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Ja u siebie stosuję nie tyle co do zabezpieczenia przed korozją ale do pozbycia się wytrącania wodoru w instalacji mieszanej ( miedź, aluminium ), miałem problem z zapowietrzaniem się jednego grzejnika po przeróbce instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 24.07.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Hheheheheh ale i tak u mnie instalacja juz do wymiany, więc nie będę sie na tej starej tym przejmował. Mam zamiar jakoś na koniec lata juz wymienic grzejniki, może na Kermi X2 bądź poziomą ścianę grzewczą, ale czekam na przypływ gotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 28.07.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 karoka, i działa?? Nie masz już tego problem? Rozwiązanie chyba nietypowe, bo nie do końca zgodne z oryginalnym przeznaczeniem produktu, ale skoro działa to wszystko ok pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 karoka, i działa?? Nie masz już tego problem? Rozwiązanie chyba nietypowe, bo nie do końca zgodne z oryginalnym przeznaczeniem produktu, ale skoro działa to wszystko ok pozdrawiam Praktycznie pompka ruszyła i za chwilę ustał tzw. "efekt wodospadu" określenie używane w branży. Słychać jakby przelewanie wody przez grzejnik czy bojler i koniec z zapowietrzaniem grzejnika na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 04.08.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dzięki za tak szybką odpowiedź! Jeżeli kiedykolwiek będę miał taki problem, to już wiem jak mu przeciwdziałać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 04.08.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Problem nie tak czesty, a jednak może sie pojawić. Dobrze sie podzieliliście informacją na wszelki wypadek bd wiadomo co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitcas Polska 29.10.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ktoś pytał, co zrobić, kiedy korozja już się pojawi. Faktycznie inhibitor korozji może jej zapobiec (zapobiega też odkładaniu się kamienia, tworzeniu zgorzeliny), ale kiedy korozja się już pojawi, trzeba zastosować inne środki. Polecamy Bezkwasowy Regenerator Instalacji i Kotłów C.O. Vitcas BNS, który skutecznie likwiduje produkty korozji i osady kamienia, co niweluje możliwość wystąpienia awarii. Po zregenerowaniu instalacji można użyć inhibitora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitcas Polska 29.10.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 A w przypadku gdy korozja spowodowała małe przecieki też nie jesteśmy bez szans. Istnieją na rynku takie produkty jak uszczelniacze, np. Uszczelniacz Przecieków w Instalacjach C.O. Vitcas CH-LS. Po zastosowaniu uszczelniacza w miejscu przecieku po od 1 do 24 godzin utworzy się miękka uszczelka. Środek przyczynia się do kumulowania osadów w miejscu wycieku, dodatkowo uszczelniając to miejsce. Ważne, żeby pamiętać, że uszczelniacz może być stosowany tylko w przypadku przecieków spowodowanych np. korozją, nie można go stosować w przypadku uszkodzeń mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts