Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inhibitor korozji

Melmack

Recommended Posts

Witam,

Którędy mogę dolać inhibitor korozji do instalacji? Układ otwarty, zbiornik wyrównawczy co prawda jest, ale żeby do niego coś wlać i sprawić żeby się wymieszało z resztą, to chyba muszę spuścić trochę wody z instalacji i odpowietrzać wszystko na nowo... Jest jakaś inna metoda?

No też mam takie zaworki. Ale jak je już zakręcę, to którą dziurą mam to wlać do grzejnika? :)

Zakręciłem zawory na zasilaniu i na powrocie grzejnika, poluzowałem górny korek z drugiej strony, jakieś naczyńko i dolnym korkiem upuściłem trochę wody z grzejnika, później dokręć dolny korek, wykręć górny i wlej inhibitor, zakręć górny, poodkręcaj zawory i po sprawie, pompka rozprowadzi ustrojstwo po krwioobiegu :)

Zakręciłem zawory na zasilaniu i na powrocie grzejnika, poluzowałem górny korek z drugiej strony, jakieś naczyńko i dolnym korkiem upuściłem trochę wody z grzejnika, później dokręć dolny korek, wykręć górny i wlej inhibitor, zakręć górny, poodkręcaj zawory i po sprawie, pompka rozprowadzi ustrojstwo po krwioobiegu :)

No teraz to kumam :) Dzięki.

Dziękuję za odpowiedź :) I

Inhibitorów trzeba używać od samego początku istnienia instalacji, bo one spowalniają i przeciwdziałają korozji, ale niestety nie usuwają powstałej już rdzy i osadów :/ (poczytałem trochę to teraz zabłysnę wiedzą ;) ) Więc myślę, że gdyby używać tego od początku i regularnie, to dawałoby to jakieś wymierne efekty.

pozdrawiam

karoka, i działa?? Nie masz już tego problem? Rozwiązanie chyba nietypowe, bo nie do końca zgodne z oryginalnym przeznaczeniem produktu, ale skoro działa to wszystko ok :D

pozdrawiam

Praktycznie pompka ruszyła i za chwilę ustał tzw. "efekt wodospadu" określenie używane w branży.

Słychać jakby przelewanie wody przez grzejnik czy bojler i koniec z zapowietrzaniem grzejnika na piętrze.

• 2 months później...
Ktoś pytał, co zrobić, kiedy korozja już się pojawi. Faktycznie inhibitor korozji może jej zapobiec (zapobiega też odkładaniu się kamienia, tworzeniu zgorzeliny), ale kiedy korozja się już pojawi, trzeba zastosować inne środki. Polecamy Bezkwasowy Regenerator Instalacji i Kotłów C.O. Vitcas BNS, który skutecznie likwiduje produkty korozji i osady kamienia, co niweluje możliwość wystąpienia awarii. Po zregenerowaniu instalacji można użyć inhibitora.

A w przypadku gdy korozja spowodowała małe przecieki też nie jesteśmy bez szans. Istnieją na rynku takie produkty jak uszczelniacze, np. Uszczelniacz Przecieków w Instalacjach C.O. Vitcas CH-LS. Po zastosowaniu uszczelniacza w miejscu przecieku po od 1 do 24 godzin utworzy się miękka uszczelka. Środek przyczynia się do kumulowania osadów w miejscu wycieku, dodatkowo uszczelniając to

miejsce. Ważne, żeby pamiętać, że uszczelniacz może być stosowany tylko w przypadku przecieków spowodowanych np. korozją, nie można go stosować w przypadku uszkodzeń mechanicznych.