Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Faktura za transport materiałów budowlanych

pingo

Recommended Posts

Proszę o poradę bardziej doświadczonych w walce z urzędami skarbowymi: czy jeśli mam na fakturze wyszczególnioną pozycję "Transport materiałów na teren budowy", to mogę to ze spokojnym sumieniem odliczyć w ramach ulgi budowlanej, czy też US może się przyczepić? Będę wdzięczny za odpowiedź osób które zetknęły się z tym w praktyce.

• 4 weeks później...

On 2002-08-13 09:18, pingo wrote:

na fakturze figuruje wywóz ziemi, co niestety sugeruje kierunek jazdy :smile:

Czyli- najlepiej by było gdyby spedytor napisał lakoniczne "usługa transportowa".

Jedynym - niestety pocieszeniem :sad: :sad: jest to, że do 31 grudnia 2004 r. i tak masz szansę zgromadzić rachunki za materiał i usługi w kwocie przewyższającej 170 000 zł. czyli powyżej górnej granicy odliczeń jakie "wspaniałomyślnie" dał nam fiskus.

Sorry za nieco lekki ton mojej wypowiedzi ale niestety wszyscy musimy liczyć się z tym, że pewne wydatki mogą być nieuznane przez panie z US . Mnie samemu "udało" się przekonać urzędniczkę, że tarcza ścierna do kątowki jest materiałem zużywającym się podobnie jak papier ścierny - a nie urządzeniem.

On 2002-08-13 09:18, pingo wrote:

MZel - z tego co wiem takiego spisu nie ma (jest tylko w odniesieniu do remontów), jesli się mylę będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu.

Sprawdzilem - niestety masz racje, ze nie ma takiego wykazu jesli chodzi o budowe :sad: Ale urzedy kieruja sie wykazem, ktory jest zalacznikiem do rozporzadzenia w spr. wydatkow na remonty i modernizacje. Teoretycznie moznaby sie z nimi spierac. Ale to wymaga czasu i mocnych nerwow.

On 2002-08-13 13:21, Wowka wrote:

Czyli- najlepiej by było gdyby spedytor napisał lakoniczne "usługa transportowa".

Niestety też nie - w moim US stwierdzili że usługa transportowa to nie usługa budowlana, ewentualnie mogą dać się przekonać jeśli na fakturze będzie wyraźnie wskazane że transport dotyczył materiałów budowlanych (choć też mieli wątpliwości).