Leszek T. 04.07.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Mam pytanie: czy tablica rozdzielcza musi byc mątowana w korytarzu,jak to widziałemu większości sąsiadów,czy mogę ją zamontować w garażu? A elektryk doradza mi położenie instalacji pod posadzką w peszlach żeby nie ciągać kabli po ścianach,można tak,sprawdza się to? Pomożecie? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.07.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 W projekcie mam w korytarzu ja zamontowalem w garażu bo myślęże tam jest jej miejsce, pod warunkiem że garaż jest w bryle budynku z przejściem mieszkanie-garaż. Mieszkanie już wytynkowałem garażu jeszcze nie, jak coś wyniknie lub dojdzie w trakcie budowy to całą rozdzielnie mam na wierzchu. (no i po co mi skrzynka w mieszkaniu) Z przewodami to myślę że pod tynk ( i tak trzeba ciągnąć pod tynk do gniazd i oświetlenia) po drugie tynkarzy to nie interesuje zniszczą ,na dodatek potną rusztowaniami (ja widziałem ja to wygląda peszele porozrywane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 04.07.2004 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Też myślę,że w garażu jest prktyczniej zamontować tablicę i pewnie tak zrobię. dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 04.07.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Mam trochę inne zdanie mianowicie jak coś wyłączy w tablicy to bedziesz musiał zasuwać do garażu, jeżeli garaż jest połączony przejściem z budynkiem to mniejszy problem większy jak garaż nie ma przejścia do budynku i musisz wychodzić na zewnątrz.ja bede miał w korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.07.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Mam trochę inne zdanie mianowicie jak coś wyłączy w tablicy to bedziesz musiał zasuwać do garażu, jeżeli garaż jest połączony przejściem z budynkiem to mniejszy problem większy jak garaż nie ma przejścia do budynku i musisz wychodzić na zewnątrz. ja bede miał w korytarzu. Witam! Przecież napisałem mieszkanie-garaż (jak można to ująć inaczej)na dodatek jak wychodzę z korytarza do garażu to skrzynkę mam 0,5metra od drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 04.07.2004 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Zgadza się , lecz akurat ja mam garaż w bryle budynku z przejściem do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 04.07.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 To sobie zamontuj gdzie chcesz skoro będzie Tobie wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.07.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Ja mam rozdzielnię w garażu... i w holu na parterze, w gabinecie i w dwóch sypialniach . Zawsze pod ręką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 04.07.2004 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 No a z tą instalacją układaną pod podłogą w peszlach zamiast pod sufitem? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 04.07.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Jeden wykonawca mi proponuje w garażu, drugi to skrytykował i zaproponował w wiatrołapie przy wejściu. Tłumaczy to tym, że jak garaż jest nie ogrzewany ( a mój nie będzie ), a są jakieś problemy, to trzeba wychodzic do zimnego i majstrować.Nie wiem jak często trzeba coś naprawiać w tej rozdzielni, bo jak rzadko, to nie ma problemu z tym garażem.Ale ja chyba zrobię w wiatrołapie, a do garażu wypuszczą mi tylko "odnogę" , żeby podłączyć urządzenia w ogrodzie, oświetlenie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.07.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 No a z tą instalacją układaną pod podłogą w peszlach zamiast pod sufitem? Jak myślicie? Wg mnie, to tylko ułatwienie dla elektryka. Jeśli jednak przewód ulegnie uszkodzeniu, to zdecydowanie łatwiej naprawić go na ścianie, niż w podłodze (pod warstwami szlichty, ocieplenia i ew. ogrzewania podłogowego). Jeśli jednak zdecydujesz się na puszczenie przewodów w podłodze, to pamiętaj o zakupie odpowiednich do tego celu peszli, tzn. sztywnych, a nie takich przeźroczystych, cieniutkich. Ja u siebie puściłem kilka przewodów w podłodze (przewody od anten i LAN) właśnie w takich twardych peszlach i po tynkowaniu są w kiepskim stanie. To prawda, tynkarze gdzieś mają Twoje peszle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.07.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Jeden wykonawca mi proponuje w garażu, drugi to skrytykował i zaproponował w wiatrołapie przy wejściu. Tłumaczy to tym, że jak garaż jest nie ogrzewany ( a mój nie będzie ), a są jakieś problemy, to trzeba wychodzic do zimnego i majstrować. Nie wiem jak często trzeba coś naprawiać w tej rozdzielni, bo jak rzadko, to nie ma problemu z tym garażem. Ale ja chyba zrobię w wiatrołapie, a do garażu wypuszczą mi tylko "odnogę" , żeby podłączyć urządzenia w ogrodzie, oświetlenie itp. Taka skrzynka (z reguły najtańsza) nie jest specjalnie dekoracyjna, więc w wiatrołapie nie prezentuje się szczególnie. Co do majstrowania przy skrzynce, to jest to skrzynka raczej bezobsługowa, więc nie wiem skąd ten argument. Raczej tu chodzi o długość przewodów jakie trzeba pociągnąć z garażu (może z wiatrołapu ma bliżej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 05.07.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A czy można taką skrzynkę zamontować w pomiesczeniu gosp. (kotłowni)?W projekcie też mam w wiatrołapie, ale mi to ciagle nie daje spokoju. Myślałem o kotłowni do której się wchodzi z wiatrołapu, więc też blisko wejścia, ale za to w pomieszczeniu technicznym.Nie wiem tylko czy taka skrzynka może być w jednym pomieszczeniu z: kotłem gazowym z zasobnikiem, zlewem oraz centralką wentylacyjną. Oczywiście jakieś sensowen odległości byłyby zachowane. Przy okazji: Czy takie pomieszczenie to dobre miejsce na centralkę alarmową? Czy lepiej ją gdzieś zakonspirować w sypialni na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 05.07.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Nie wiem, jak przepisy, ale ja bym tego nie instalował w kotłowni.Choćby ze wzgłedu na gaz - wszelkie bezpieczniki powodują iskrzenie.A wtedy - jak w moim motto na dole .....Ja mam mieć w garażu (tak jest w projekcie) i chyba przy tym zostanę, mimo że nie ma przejścia do domu. Z mojego doświadczenia wiem, że przy sprawnych urządzeniach elektrycznych, potrzeba zaglądania tam jest znikoma. W pracy mam pod opieką dużą serwerownię + biuro z wieloma sprzętami. Przez 4 lata musiałem zaglądać do rozdzielni może ze 3-4 razy.Nieco inaczej może być, jeśli planujesz tam jakieś sterowanie zegarami lub czymś podobnym i będzie potrzeba regulacji. Ale to akurat można zainstalować w mniejszej szafce w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.07.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Ja planuję:1) w korytarzu do obsługi parteru,2) w garażu do obsługi garażu i ogrodu (gdzie będziesz latał w ubłoconych butach)3) na poddaszu użytkowym, żeby nie biegać na dół jak bezpiecznik wywali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 05.07.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 a teraz coś jak ze scenariusza filmowego wyobraź sobie że masz rozdzielnię tylko w garażu i bandyta włamuje się do chatki przez garaż i wyłącza Ci światło i inne urządzenia brrrrrrrraz mi ciarki przechodzą, jak sobie pomyśle, że gnam do garażu żeby to ponownie uruchomić, a tam za rogiem stoi gość z bejsbolem w garści dalej już nic nie pamiętam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 05.07.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Witam!Polecam rozwiązanie z rozdzielnicą elektryczną w garażu ze względów praktycznych, pod jednym wszakże warunkiem, mianowicie, że wlz jest wprowadzony do garażu, a nie biegnie przez pół domu w drodze do garażu.Z rozdzielnicami piętrowymi - nie demonizowałbym problemu biegania. Mieszkam w szeregowcu (cztery kondygnacje) mam jedną rozdzielnicę, właśnie w piwnicy i nie narzekam. Jeśli instalacja jest dobrze zaprojektowana i właściwie wykonana, to awaria jest sprawą incydentalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts