Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna połaciowe a sposób otwierania - który będzię najwygodniejszy?

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich na forum:)

Posiadam poddasze o ściance kolankowej ok 90 cm i kącie nachylenia dachu 40 stopni.

Proszę was o doradzenie mi jakie okna o długości 140 cm spełnią swoją role najlepiej? Chodzi mi o sposób otwierania dolny lub górny. Jestem wysoką osobą i nie wiem jaki będzie dla mnie najlepszy, oczywiście myślę jeszcze o innych użytkownikach domu i dlatego szukam optymalnego rozwiązania.:)

Witam serdecznie wszystkich na forum:)

Posiadam poddasze o ściance kolankowej ok 90 cm i kącie nachylenia dachu 40 stopni.

Proszę was o doradzenie mi jakie okna o długości 140 cm spełnią swoją role najlepiej? Chodzi mi o sposób otwierania dolny lub górny. Jestem wysoką osobą i nie wiem jaki będzie dla mnie najlepszy, oczywiście myślę jeszcze o innych użytkownikach domu i dlatego szukam optymalnego rozwiązania.:)

Witam,

Wszystko zależy od wysokości montażu okna. Przepisy i instrukcje „wskazują” miejsce zamontowania okna dachowego na odpowiedniej wysokości od podłogi, tak aby optymalnie spełniało swoje funkcje. W budynkach o kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość dolnej krawędzi okna otwieranego od podłogi powinna wynosić co najmniej 85 cm. Natomiast na kondygnacjach powyżej 25 m nad terenem odległość ta powinna wynosić nie mniej niż 110 cm (zgodnie z rozp. Ministerstwa Infrastruktury Dz. U. nr 75 poz. 690).

Należy podkreślić, że im wyżej od podłogi będzie zamontowane okno tym lepsze będzie doświetlenie pomieszczenia. Zgodnie z normą DIN 5034-1 punkt 4.2.2a „górna krawędź przeźroczystej powierzchni okna (lub okien) powinna znajdować się co najmniej 220 cm nad podłogą”.

Dla podanych warunków optymalnym rozwiązaniem jest klamka umieszczona w dolnej cześci okna.

Klamka w górnej cześci okna dachowego ma uzasadnienie tylko gdy okno zamontowane jest na małej wysokości ale wtedy bardzo dużo tracimy pod względem doświetlenia pomieszczenia - oczywiście wszystko zalezy od indywidualnych warunków.

Pozdrawiam

Konsultnat FAKRO