jurko7 16.07.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Witam serdecznie wszystkich na forum:) Posiadam poddasze o ściance kolankowej ok 90 cm i kącie nachylenia dachu 40 stopni. Proszę was o doradzenie mi jakie okna o długości 140 cm spełnią swoją role najlepiej? Chodzi mi o sposób otwierania dolny lub górny. Jestem wysoką osobą i nie wiem jaki będzie dla mnie najlepszy, oczywiście myślę jeszcze o innych użytkownikach domu i dlatego szukam optymalnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/202505-okna-po%C5%82aciowe-a-spos%C3%B3b-otwierania-kt%C3%B3ry-b%C4%99dzi%C4%99-najwygodniejszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 17.07.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Witam serdecznie wszystkich na forum:) Posiadam poddasze o ściance kolankowej ok 90 cm i kącie nachylenia dachu 40 stopni. Proszę was o doradzenie mi jakie okna o długości 140 cm spełnią swoją role najlepiej? Chodzi mi o sposób otwierania dolny lub górny. Jestem wysoką osobą i nie wiem jaki będzie dla mnie najlepszy, oczywiście myślę jeszcze o innych użytkownikach domu i dlatego szukam optymalnego rozwiązania. Witam, Wszystko zależy od wysokości montażu okna. Przepisy i instrukcje „wskazują” miejsce zamontowania okna dachowego na odpowiedniej wysokości od podłogi, tak aby optymalnie spełniało swoje funkcje. W budynkach o kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość dolnej krawędzi okna otwieranego od podłogi powinna wynosić co najmniej 85 cm. Natomiast na kondygnacjach powyżej 25 m nad terenem odległość ta powinna wynosić nie mniej niż 110 cm (zgodnie z rozp. Ministerstwa Infrastruktury Dz. U. nr 75 poz. 690). Należy podkreślić, że im wyżej od podłogi będzie zamontowane okno tym lepsze będzie doświetlenie pomieszczenia. Zgodnie z normą DIN 5034-1 punkt 4.2.2a „górna krawędź przeźroczystej powierzchni okna (lub okien) powinna znajdować się co najmniej 220 cm nad podłogą”. Dla podanych warunków optymalnym rozwiązaniem jest klamka umieszczona w dolnej cześci okna. Klamka w górnej cześci okna dachowego ma uzasadnienie tylko gdy okno zamontowane jest na małej wysokości ale wtedy bardzo dużo tracimy pod względem doświetlenia pomieszczenia - oczywiście wszystko zalezy od indywidualnych warunków. Pozdrawiam Konsultnat FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/202505-okna-po%C5%82aciowe-a-spos%C3%B3b-otwierania-kt%C3%B3ry-b%C4%99dzi%C4%99-najwygodniejszy/#findComment-6873825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurko7 17.07.2015 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Dziękuję Panu za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/202505-okna-po%C5%82aciowe-a-spos%C3%B3b-otwierania-kt%C3%B3ry-b%C4%99dzi%C4%99-najwygodniejszy/#findComment-6874131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts